Guns N' Roses komt naar Ahoy, Rotterdam 4 juni

AMSTERDAM – De Amerikaanse rockband Guns N’ Roses geeft op 4 juni een optreden in Ahoy, Rotterdam.Dat meldt concertorganisator Mojo Concerts.
In 2008 verscheen het langverwachte album Chinese Democracy, nadat er anderhalf decennium niks meer door de band rondom Axl Rose uitgebracht was. In 1987 brak Guns N’ Roses door met het succesvolle debuutalbum Appetite For Destruction.

De voorverkoop voor het concert start vrijdag 3 februari. De concertorganisator verwacht dat Guns N’ Roses zijn hits speelt. "En voor de rest weet je het maar nooit met Axl Rose", aldus Mojo Concerts. In 2010 trad Guns N' Roses nog op in het Gelredome in Arnhem.

http://www.livenation.nl/artist/guns-n-roses-tickets?c=alert_Guns%20N'%20Roses


Epica - Requiem For The Indifferent - Nuclear Blast Release: 9-3-2012

Epica is een Nederlandse band die een mengeling van gothic en symfonische metal brengt. De band is gevormd rond Mark Jansen, die tevens tekstschrijver en componist is. Het gevarieerde geluid van de band is afkomstig van verschillende culturen, beïnvloed door film en musical muziek. Ook ligt het in het verlengde van melodische en powermetal en neigt het door de vrouwelijke zang naar bands zoals Nightwish, The Gathering en After Forever. Kenmerkend zijn ook de filosofische teksten van Mark, die brede thema's beslaan en ook reflecteren op actualiteiten als de moord op Pim Fortuyn, en de aanslagen van 11 september 2001. Bron: wikipedia

Bandleden:

·         Simone Simons (Vocals)

·         Mark Jansen (Guitars, grunts & screams)

·         Isaac Delahaye (Guitars)

·         Coen Janssen (Synths and Piano)

·         Yves Huts (Bass guitar)

·         Ariën van Weesenbeek (Drums)

Requiem For The Indifferent 


Na het beluisteren van enkele nummers is al snel duidelijk dat dit een plaat is van kwaliteit. Zowel de productie als het inspelen van instrumenten en zang is erg goed. Het geheel klinkt helder maar toch warm, met vlagen zelfs bombastisch. Zo ook het intro “Karma”, waar een koor het geheel kracht bijzet. En daarmee is de toon gezet. Over stevige gitaarrifs, heldere pianoklanken en strakke drums galmt de engelenstem van Simone Simons met daarnaast de opvallende grunts en screams van Mark Jansen. Epica levert met dit album vooral een mixje van opera en klassiek met stevige metal. Zij weten zich daarmee wel te onderscheiden van de meeste bands in hetzelfde genre. Eigenlijk kan ik het antwoord van Coen Janssen in het interview van afgelopen week beamen; de band maakt nummers die lekker in het gehoor liggen, maar niet naar commercie neigen. “Storm The Sorrow” is zo’n nummer dat eigenlijk te hard is voor het grote publiek, maar die toch uren later nog door je hoofd blijft galmen. De vocalen van Simone zijn daarnaast loepzuiver, en bieden veelzijdigheid.
Bij “Internal Warfare” vind ik echter dat haar stem wat naar schreeuwerig begint te neigen. Maar de gitaar en het keyboard zetten dan wel weer een solo neer waar je spontaan van begint te watertanden. Er wordt op dit album veel afwisseling geboden tussen ballades en stevige metalen. “Deep Water Horizon” is één van die prachtige ballades, waar de stem van Simone dan weer puur tot z’n recht komt. “Stay The Course” knalt weer lekker je boxen uit. Bij “Deter the Tyrant” klinkt wederom dat prachtige koor. Het hele album hangt van geweldige melodieën aan elkaar. Knap staaltje muziek.

Conclusie
In alle eerlijkheid moet ik zeggen dat ik nog niet helemaal wist wat ik van Epica moest vinden. Maar dit is echt zo’n album waar je gewoon niet omheen kunt. Op alle fronten scoren ze bovengemiddeld, en daarmee zijn ze opvallend. De band heeft een fenomenale instrumentenbeheersing, zangtalent en technisch inzicht in de opbouw van de nummers. Als toef op de slagroom hebben ze er dan ook nog eens een dijk van een productie op los gelaten. Enig minpuntje; de vocalen van Simone Simons zijn op een enkel nummer wat te doordringend, waardoor het neigt naar schreeuwerig. Terwijl je vooral bij de rustige nummers hoort hoe prachtig haar stem is. Het is vergeven. Deze plaat is een dikke dubbele aanrader.

Beoordeling op schaal 1 tot 5: 4

Tracklist:

 1. Karma
 2. Monopoly on Truth
 3. Storm the Sorrow
 4. Delirium
 5. Internal Warfare
 6. Requiem for the Indifferent
 7. Anima
 8. Guilty Demeanor
 9. Deep Water Horizon
 10. Stay the Course
 11. Deter the Tyrant
 12. Avalanche
 13. Serenade of Self-Destruction

Links

Geschreven door Taggi Eenstroom


European Summer Tour 2012 - Guns N' Roses unfolds!!

Guns N'Roses will come back in Europe this summer!
The tour kicks off in 17th of may @ O2 Dublin , Ireland
 

France, Italy and  Bulgary are confirmed more dates will follow

 

Confirmed dates:

June 5th, 2012 - Paris, France @ Palais Omnisports de Paris-Bercy
June 10th, 2012 - Lyon, France @ Halle Tony Garnier
June 11th, 2012 - Strasbourg, France @ Zenith Strasbourg
June 14th, 2012 - Toulouse, France @ Zenith de Toulouse
June 18th, 2012 - Montpellier, France @ Park&Suites Arena
June 19th, 2012 - Toulon, France @ Zénith Toulon
Presale for all French shows: February 2nd at 10:00 at www.gdp.fr.

  

July 8th  - Sofia, Bulgary @ Sofia Rocks Festival

source: 

http://www.heretodaygonetohell.com/index2.php

 


Guns N' Roses announce intimate clubtour!

Guns N’ Roses have announced they will perform an intimate six-date club tour featuring three shows in New York City next month.

One of the highlights of this run will be a return to Webster Hall, the site of the band’s famous 1988 MTV televised concert. The venue will temporarily go back to its old name, The Ritz, for this show.

This seems to validate GN’R bassist Tommy Stinson’s revelation last week that the band would be leaving soon for some “big stuff.” The New York shows are apparently timed to co-ordinate with the city’s fashion week. In 2010, Guns N’ Roses also performed a special club show during this event, so it seems someone in the group is a big fan of runway shows, who knew?

According to Blabbermouth, tickets go on sale starting Tuesday, Jan. 31 at 10 AM EST. Tickets and VIP packages will reportedly be available through the band’s official site, although right now it seems to be under construction.

 

Guns N’ Roses 2012 Tour Dates:

2/10 — New York, N.Y., Roseland Ballroom
2/12 — New York, N.Y., Terminal 6
2/15 — New York, N.Y., The Ritz (Webster Hall)
2/19 — Chicago, Ill., House of Blues
2/23 — Silver Spring, MD, The Fillmore
2/24 — Atlantic City, N.J., House of Blues

 source http://ultimateclassicrock.com/guns-n-roses-announce-small-club-tour


Eluveitie - Helvetios - Nuclear Blast -10-2-2012

Eluveitie is een metalband uit Zwitserland. Ze kunnen worden omschreven als een heidense folkmetalband. De muziek van de band is traditionele, Keltische volksmuziek gecombineerd met melodieuze deathmetal. De band werd opgericht in 2002 en bestaat uit 8 mensen. Er wordt gezongen en gegrunt in het Engels en in het Gallisch. In de muziek staat de liefde voor de Helvetiaanse roots centraal. De naam Eluveitie betekent dan ook "Ik ben een Helvetiër". Bron: wikipedia

Eluveitie is:

 • Merlin Sutter - Drums
 • Siméon Koch - Gitaar
 • Christian "Chrigel" Glanzmann - Zang, mandola, orgel, gaida, akoestische gitaar, bodhrán, verschillende soorten fluiten.
 • Meri Tadic - Viool, zang
 • Ivo Henzi - Gitaar
 • Anna Murphy - Draailier, zang
 • Kay Brem - Basgitaar
 • Patrick "Päde" Kistler - Doedelzak, verschillende soorten fluiten

Helvetios


Na een korte intro in de vorm van “Prologue”, een mystiek verhaal verteld door een eveneens mystieke man, is het gedaan met de rust, althans voor het grootste gedeelte van deze plaat. Titelnummer “Helvetios” zet meteen vrij groot in; met veel folk gerichte instrumenten en een zangeres, maar dit blijkt slechts een intro want daarop volgt dan vooral veel scream en grunt. En al vrij snel is duidelijk dat deze plaat vooral hierdoor wordt beïnvloed. De meeste nummers hebben als kern dat typische deathmetal geluid met als tegenwicht fluiten,violen en andere folk-instrumenten. Hoogtepunt van dit album vind ik “Scorched Earth” , de dromerige ambiance wordt met een akelig sterke overtuiging gebracht. Prachtig! Het is bijna jammer dat je bruut uit je dagdroom wordt wakker geschud met “Meet The Enemy”. Deze nummers liggen hemelsbreed van elkaar verwijderd. En het is dus ergens wel knap dat deze band over zoveel veelzijdigheid kan beschikken.

Conclusie
Met Helvetios wordt het genre van folk metal toch enigszins omzeilt. Er wordt wel gebruik gemaakt van typische folk gerichte instrumenten en muzikale uitwerkingen, maar de nadruk wordt bij de meeste nummers vooral gelegd op deathmetal. Of dit een goede keuze is geweest, is vooral sterk afhankelijk van de luisteraar; waar zijn of haar voorkeur ligt. Het album was wellicht wat kleurrijker geworden wanneer er was gekozen voor meer afwisseling zoals bijv. bij het nummer “Scorched Earth”, dit is een aangename verrassing in het totale repertoire. Door meer af te wisselen in harde en zachtere nummers had Eluveitie wellicht meerdere soorten luisteraars vast weten te houden. En dat geldt met name voor de vocalen, die in mijn beleving te veel gericht zijn op het grunten, terwijl de band ook beschikt over een goede zangeres en zanger met clear vocals. Daar mag dan wel aan toe gevoegd worden dat binnen de nummers zelf wel voldoende afwisseling geboden wordt juist door de instrumenten.

Er kan gesproken worden van een veelzijdige groep muzikanten, die makkelijk in staat zijn om een plaat van hoog niveau af te leveren. Als je luistert naar de opbouw van de nummers, de intro’s of solo’s en zangtechnieken dan kun je daar onmogelijk omheen. Daarmee gezegd, is deze plaat dus zeker niet verkeerd. Maar de waardering zal voornamelijk bij de deathmetalheads hoog liggen. 


Beoordeling op schaal 1 tot 5:
2.5

Tracklist

1.      Prologue

2.     Helvetios

3.     Luxtos

4.     Home

5.     Santonian Shores

6.     Scorched Earth

7.     Meet the Enemy

8.     Neverland

9.     A Rose for Epona

10. Havoc

11. The Uprising

12. Hope

13. The Siege

14. Alesia

15. Tullianum

16. Uxellodunon

17.  Epilogue

Links:
http://eluveitie.ch/

geschreven door Taggi Eenstroom


THE COMPULSIONS – BEAT THE DEVIL - COMPULSIONS RECORDS – OUT NOW

Led by frontman Rob Carlyle on vocals and rhythm guitar, The Compulsions have until recently been a rotating line up of heavyweight rock ‘n’ roll talent, including members of The Patti Smith Group and Howlin’ Wolf/Muddy Waters band. At present, Carlyle has found a steady onstage groove with Guns N' Roses players Frank Ferrer on drums and Richard Fortus on lead guitar, who’ve both appeared on many Compulsions recordings, as well as New York Dolls/ex-Hanoi Rocks bassist Sami Yaffa. After several EP's and singles the New York based Compulsions strike back with their first full-length album, entitled “Beat The Devil”.

The Compulsions is:

 • Rob Carlyle – vocals & rhythm guitar
 • Frank “Thunderchucker” Ferrer – drums
 • Richard Fortus – lead guitar
 • Sami Yaffa – bass

 Guest:

 • Hubert Sumlin - guitar on "Shut Yer Hole" 

 

BEAT THE DEVIL

 

Opener “Hired Gun” can be described as 70’s rock with a punky edge! The vocals have a sleazy aftertaste so an obvious comparison with The New York Dolls comes to mind. The song structure is kept simple but we’re treated with a real guitar explosion at the end. The speed shift up a few gears during the short “I Just Wanna Play Guitar”. This song surely gets the party started and you’ll start shakin’ with all available body parts when listening to this fast track. Effects on the vocals and the country rock style of guitar work hits your inner ear on the seductive “Dirty Woman Blues”. The guitars in the break will put an instant smile again on your face. It’s all love and peace when “Yer Too Good  Fa Me” starts! The guitar slowly works itself more in the picture on this long hypersensitive ballad. “Eat My Dust” is a short burst of adrenaline pumping ballsy guitar work with some crazy vocals and pounding drums.

“Ea$y Money” is the second ballad on the album. This one has a bluesy, mellow touch and some sleazy guitars will stick their head up. “Ya Never Got me Down” somehow reminds me a bit of the Black Crowes and you can’t stop stomping your feet to the beat! “She’s So Fuckin' Sexy” is a combination of dance keys, sleazy dirty vocals and an occasional guitar riff. The freaky solo spot gives this weird rather funky song an extra dimension. The groovy “I Was Right, You Were Wrong” contains some spicy riffs and has a true sing-a-long chorus. We visit an old cowboy ranch during the six minutes long “Shut Yer Hole”. The sound is even enhanced with some western inspired melodica. When you close your eyes, you’ll see the mounted bad ass cowboys pass before your eyes! Isn’t it strange what good music can do to you! So shut her hole and give this platter another spin and crack it up!

Conclusion:
Don’t expect tons of riffs and complex songs, because this album will bring you back to a time when making music was fun. The raw rock with references to sleaze and post punk will certainly light up your day. Besides the catchy build up of the songs, you’ll discover some excellent guitar work on it! And the vocals from Rob just smell like Rock N' Roll….so gimme, gimme, gimme more!!

A must buy for lovers of sleaze rock and fans of New York Dolls, Guns N' Roses and old school giants like the Rolling Stones.

Track list:

 1. Hired Gun
 2. I Just Wanna Play Guitar
 3. Dirty Woman Blues
 4. Yer Too Good Fa Me
 5. Eat My Dust
 6. Ea$y Money
 7. Ya Never Got Me Down
 8. She’s So F****n' Sexy
 9. I Was Right, You Were Wrong
 10. Shut Yer Hole {feat. Hubert Sumlin}

Score: 3,50 out of 5

Links:

Written by Rik Bauters

FATE – GHOSTS FROM THE PAST - AOR HEAVEN – OUT NOW

Fate werd in 1984 opgericht door Hank Sherman (die net Mercyful Fate had verlaten), Jeff Limbo, Bob Lance en Pete Steiner. Groot was de verbazing van menig metalfan dat het Fate geluid dicht aanleunde bij melodic rock en zelfs AOR. Dit werd vooral bevestigd met het supergladde, maar voortreffelijke “A Matter Of Attitude” album. Daarna verliet Hank de band en in 1990 kwam het nieuwe Zweedse gitaarwonder Mattias “IA” Eklundh de band vervoegen en werd het gitaargedreven “Scratch N Sniff” opgenomen. Ondanks dit fantastisch album wou het niet vlotten voor Fate en gooide men in 1993 de handdoek in de ring. Na een reunie op een Duits festival kwam Fate terug met het album “V”. Maar ook dit was geen lang leven beschoren en opnieuw bleef het succes uit. Nu slaat de band keihard terug met een nieuwe bezetting en een nieuw album “Ghosts From The Past”.

Fate is:

 • Pete Steiner – bass
 • Jens Berglid – drums
 • Mikkel Henderson – keyboards
 • Dagfinn Joensen – vocals
 • Torben Enevoldsen – guitars

 

GHOST FROM THE PAST

 

Het eerste dat we te horen krijgen zijn de 80’s geïnspireerde toetsen van Mikkel Henderson, op de voet gevolgd door de knappe riffs van de hand van kersverse gitarist Torben Enevoldsen. Het stemgeluid van Dagfinn is een ideale match bij deze melodieuze rock. Alle nummers bevatten catchy melodieën, kractige vocalen en vooral voortreffelijk gitaarwerk. Maar de rol van de toetsen valt ook niet te onderschatten! Ze bezorgen dit album een aangenaam vol geluid. “Seeds Of Terror” en “Fear Of The Stranger” bevatten beide zo’n killer openingsriff. Dagfinn laat enkele gemene uithalen horen in de het snelle “Seeds Of Terror”. Het trio bestaande uit die goddelijke gitaar, de verfrissende toetsen en de sterke vocale prestatie maken elk nummer tot een knaller. De bas van ‘oudgediende’ Pete Steiner laat van zich horen in de break van 3fear Of The Stranger”. “At The End Of The Day” bevat een commerciëler refrein en 3all That I Want” voert je terug naar de golden 80’s met een keysintro dat doet denken aan het vlottere Van Halen werk. “Follow Your Heart” is een ballade met in eerste instantie  een hoofdrol voor de toetsen. Ook krijgen we een onbekende vrouwenstem te horen. Geleidelijk aan komt de gitaar meer naar voren tijdens deze romantische trip. “Daddy’s Girl” is een typische Scandinavische AOR –rocker en huisvest een heerlijke keyboardsolo. “Moving On” bezit een donkerder gitaargeluid, maar tegelijkertijd zijn ook heerlijk melodieuze licks te horen! “Murder” kent een groovy drive en herbergt zelfs een old school orgel en wordt door ondergetekende tot beste track benoemd! “I Believe In Rock N Roll” is een arenarocker pur sang en bevat de nodige hey-hey-hey’s op de achtergrond. Het pompende “The Other Side” sluit dit geweldige album af.

Conclusie
Dit nieuwe album van het herboren Fate heeft me aangenaam verrast. Het combineert het catchy aspect van het “A Matter Of Attitude” album met het voortreffelijk gitaarwerk van “Scratch N Sniff”. Laat dit nu toevallig mijn favoriete Fate albums zijn. Dus, samengevat krijg je met dit album ‘the best of both worlds’ te horen. Dus de albumtitel “Ghosts From The Past” dekt meer dan de lading, me dunkt!

 Tracklist:

 1. Children Of The Night
 2. Miracle
 3. Seeds Of Terror
 4. Fear Of The Stranger
 5. At The End Of The Day
 6. All That I Want
 7. Follow Your Heart
 8. Daddy’s Girl
 9. Moving On
 10. Murder
 11. The Last Time
 12. I Believe In Rock N Roll
 13. The Other Side

Score:  4 out of 5

Links:

Geschreven door Rik Bauters

UNLEASHED ANNOUNCE ALBUM TITEL!

Legendary Swedish viking/death masters UNLEASHED just announced the title of their upcoming album: “Odalheim”.

 

The Band commented:

“And Yggdrasil did tremble… and during the three years of everlasting cold and darkness called the Fimbulwinter, Mother Nature took back what was rightfully hers.

 And life as we knew it was never the same again. It was Ragnarök, liberator and death.

From the ashes of the old world, a new one began to take form. Here is where the story of Odalheim begins…”

 

“Odalheim” was recorded at the Chrome Studio in Swedenproduced by UNLEASHED guitar player Fredrik

 

The new album will be released on April 20, 2012 via Nuclear Blast.


INTERVIEW WITH JACK STARR

Hi Jack, how is life at the moment?
Hi to everyone at Livereviewer.com nice talking to you Ronald, in answer to the question life is good and I am enjoying the wonderful reaction to the new album

For the people living under a rock , can you tell us a little bit about Jack Starr’s Burning Starr?
Well it’s a band that plays power metal and is not ashamed of its past or of sounding like the albums we all grew up and in my case of sounding like the old albums that I made with Burning Starr so many years ago

 

The record got great reviews and the fans seems to love it. How do you feel about the album?
I have a great feeling every time I listen to Land of the Dead and I have not gotten tired of it so for me that is a good thing, I really believe that it is a great album and I hope that more and more people will hear it including people that have never heard of Burning Starr . I  hope we can reach them and they can say to themselves ‘ I like this and I want to hear more” or maybe they could say “ Who are these guys ,how come I never heard of them” I would like this album to gain converts I would love to see Burning Starr leave its cult status and become a very well known band and I hope this album can do it, There is a saying that “ From great struggle comes great art” and I can say that this album was very difficult to make and it involved seven recording studios, re recording many of the tracks and learning a lot about how to make an album that would appeal to a new generation of metal fans and for that I have to thank Bart Gabriel for his excellent production work and his vision of how this new Burning Starr album should sound.

Bart was able to bring us into a new world of big powerful sounds but without sacrificing the intensity and passion that Burning Starr albums are known for and with the help of Mariusz Pietka of MP studios he was able to make the most powerful album in the history of Burning Starr, Land of the Dead can hold its own with any album that is out today and what is important to me is that the sounds are honest, there is no fake drums or sampling ,even the amazing choirs that you hear in a song like “Twilight of the Gods“ was done by our very gifted singer Todd Micheal Hall

Many metal bands today use samples of choirs that can be programmed from a keyboard Burning Starr used a singer who knows how to layer his voice and create choir effects much in the same way as the late Freddy Mercury did on the Queen recordings, the chorus of “Never Again“ is breathtaking and once again Todd is layering his voice perfectly and this song is made even more amazing by the rock solid bass playing of Ned Meloni who is getting wonderful reviews for his bass playing and his sound, and of course I could not talk about Land of the Dead without mentioning  Kenny Earl aka Rhino whose drumming breathes power and might . When Rhino plays drums whether it be with Manowar or Burning Starr he plays with great skill and authority and gives the album a massive foundation on which to build on

 

If you compare Land of the Dead to Defiance it seems this time it’s more up tempo.
From where this decision?I think that there was a conscious decision to make Land of the Dead rock harder than the last album Defiance which some people thought was a little too controlled , On this album Ned and I wanted to unleash everyone, We wanted to hear Rhino play with more abandon and more fills and drum intros, we wanted Todd to sing more intense with more screams and emotion and more vocals even during lead solos in the way that Robert Plant and Jimmy Page would sometime trade off  in the middle of a song, This album features more songwriting input from everyone and Ned brought some great up tempo songs with him to the table and they were all used ,songs like “When Blood and Steel Collide“ and “Here We Are ,Warning Fire“ were all heavily embedded with the stamp of our bass player Ned who likes to play a lot of up tempo songs and so does Rhino so this ended up being the direction of the album and I am very happy that we went down that road

Land of the Dead got a great production, can you tell us a bit about how the recording went?
The production on Land of the Dead was done first with the tracking of the songs here in the U.S by Robert Barbour at his studio and by Rhino at his studio, and even before that in a small studio in Melbourne by Marcus, the lead guitar tracks were done at my home with Rhino bringing his recording equipment over, the drums were rerecorded first in one studio and then again at the Zone in Melbourne and around that time Bart started to oversee the production and the tracks were done again and finally mixed and mastered at MP studios in Poland and while all this was happening we were in touch with the boss of Limb Music who had very specific ideas on what he wanted to hear .Bart was able to take all the tracks from different studios and stir them in a big pot and make very delicious soup!!

The artwork from Land of Dead is very awesome, who is responsible for it?
Ken Kelly once again has shown the world that he is the master at this kind of art and for the cover of Land of the Dead, we feel that Ken has done an amazing job at bringing the story of Land of the Dead to life, when I was young I remember buying the album Rainbow Rising and looking at that cover for hours and hours while I listened to the great music of songs like Stargazer, I never imagined that one day this great artist would do an album cover for my band, I can truly say that it is a great honor and also I would like to say that Limb music has made a truly wonderful album package with a 16 page color booklet, filled with lyrics, thanks and a lot of information, this whole album is a very high quality release and I feel very proud to be a part of it

 

Rhino is pounding the drums on the record,  where did this collaboration started ?
The collaboration with Rhino started about five years ago, when we met both me and my bass player Ned were very impressed with his drumming when we saw him play with his previous band Holy Hell we talked to him and realized that we shared many of the same influences and even more important was the fact that he is a truly humble and down to earth guy who just happens to plays fantastic drums! We asked if he could help us lay some tracks down for a demo we were doing and it sounded so good that we asked him to do the whole album and five years later we are still working together and we are all good friends

Which band while being a kid made so much impression that you decided to play guitar?
I think that for me it would have to be hearing the first Led Zeppelin album or maybe an album by Ten Years After called Going Home, another great inspiration for me was the first solo album by Jeff Beck which is called Truth, I wanted to be able to make the sounds that Jeff made on that album

Which gear do you use?
I use ESP guitars and Marshall amps, I also use a Fender strat and Ned uses ESP basses as well

Jack you where in Virgin Steel, how do you look back at that period in your life?
Virgin Steele was a wonderful period in my life full of musical discovery and filled with the joy of creating metal anthems that have lasted even now thirty years later!! 

How is it to be back on stage now with Burning Starr?
It is a great feeling to be on stage with Burning Starr and see my band mates and know that they are next to me kicking ass and putting on a great show, they never let me down and I try to do the same because every show is important no matter how big or small the crowd we play like our lives depend on it because they do and this is the life we have chosen so we take it seriously  (but still have fun doing it )

Can we in Holland looking forward to a show in the near future?
Holland is one of the countries that has given our band great support and we are very grateful for this so of course when we come to Europe we will make every effort to come there and meet with our friends and supporters and let our metal brothers and sisters know that we could not be there without their help, our manager Bart Gabriel is talking to promoters in different countries we would like Holland to be one of the countries we play in.

Now that the record is out what else is down the pipeline for the band?
What is coming is playing the music from Land of the Dead live in concert and putting on great shows and starting work on the next album, we want to continue the great momentum that was started by Land of the Dead,  So thanks for letting me talk about the album and Keep the Metal Burning , Jack Starr 2012

LINKS:

 http://www.burningstarr.com
 http://www.jackstarr.com/

 

INTERVIEWER RONALD VAN DE BAAN 


INTERVIEW MET COEN VAN EPICA

Met al een groot aantal albums op hun naam, en een nieuwe onderweg is Epica zeker niet de minste band. Dit zestal timmert hard aan de weg in binnen en buitenland. Concertkaarten gaan dan ook als warme broodjes over de toonbank. En dat is niet zo verwonderlijk met deze melodieuze metal waar de engelenstem van Simone Simons zich doorheen mengt. Ook live is de band indrukwekkend te noemen. Gelukkig had piano en synthesizer held Coen Janssen even tijd voor ons om een paar vragen te beantwoorden:

 

 

Ten eerste bedankt voor het interview. Hoe gaat het ermee?
Het gaat prima, we hebben het lekker druk met het afwerken en de promotie van het nieuwe album en gelukkig zijn de reacties van de pers positief. Als band in Nederland in deze tijd mogen we absoluut niet klagen. We zijn van alle bands in Nederland momenteel de band met de meeste optredens in het buitenland en staan daarom in hetzelfde rijtje als Armin van Buuren en Tiesto als het gaat om bekendheid in het buitenland! Er staat ook een mooie tour in het verschiet voor het nieuwe album dus wat wil je nog meer?!?

Er is een nieuw album op komst. Kunnen jullie een beschrijving geven van de nummers? Wat is het verschil met voorgaande albums?
De nummers en de muziek liggen in het verlengde van onze laatste plaat "Design Your Universe". Met Isaac Delahaye hebben we sindsdien een geweldige gitarist in de gelederen en daardoor zijn de gitaarpartijen dit keer nog bruter en gevarieerder! Alle Epica ingrediënten zijn weer van de partij, heftige stukken, lyrische stukken, koor, orkest, blastbeats en ga zo maar door, alles overgoten met het Simone-sausje! Ik denk dat bij deze plaat alles nog beter op elkaar is afgestemd en dat we onze stijl hebben geperfectioneerd. Maar natuurlijk moet iedereen lekker zelf gaan luisteren en bepalen wat de verschillen zijn!

Wat heeft jullie geïnspireerd bij het maken van dit album?
Qua thematiek gaat het dit keer over de keuzes die jezelf maakt. Mensen hebben de neiging zomaar klakkeloos te volgen wat er op TV verteld wordt en niet meer zelf na te denken. Dit zorgt ervoor dat er steeds meer problemen komen in de wereld. Denk aan de financiële crisis en de Arabische lente. Het is nu de tijd dat men zelf weer gaat nadenken en tot de juiste conclusies komt anders mis je de boot en ben je verloren. Het is duidelijk dat er van alles staat te veranderen, dus kun je niet meekomen dan is dit je "Requiem for the Indifferent"

Muzikaal gezien zijn er zoveel verschillende invloeden die onze muziek maken wat het is. Van klassiek tot death-metal je kan het zo gek niet bedenken.

 

 

Wat vinden jullie het belangrijkste bij het maken van muziek?
Dat is voor alle leden verschillend. Ikzelf vind het belangrijk dat er een goede groove in het nummer zit en dat er goede melodieën gebruikt worden die aanstekelijk zijn. Natuurlijk moet het wel metal blijven en proberen we niet bewust een "hit" te schrijven zoals sommige andere bands doen.

Wat zijn jullie ervaringen als muzikant in Nederland?
Als muzikant mag je blij zijn dat je in Nederland woont. Er heerst hier een goed klimaat en er is voldoende ruimte om jezelf te ontwikkelen. Elke stad en elk dorp heeft wel een muziekschool, concertzaal of oefenruimtes dus kansen genoeg. Je hoeft maar over de grens te gaan en je leert dat dit in andere landen niet vanzelfsprekend is. Zelfs in het "beloofde land" Amerika, is het vele malen moeilijker om iets voor elkaar te krijgen omdat er gewoon minder faciliteiten zijn. 

Helaas is het nog maar de vraag of het zo blijft omdat het huidige kabinet alleen maar wil snijden in cultuur. Natuurlijk gaat dat als eerste ten koste van de beginners omdat die het het moeilijkst hebben. Maar dan heb je wel de perfecte samenleving voor Henk en Ingrid, die alleen maar naar het Tros-piratenfestijn luisteren!

 

Jullie zijn in het buitenland ook erg bekend. Wat is jullie van een tour in het buitenland het meest bijgebleven?
Het is te gek dat we overal komen en dat we van alles kunnen zien wat andere mensen niet altijd zien, of waar ze heel ver voor moeten reizen. Sowieso komen we in landen die je zelf niet 1,2,3 zou bezoeken. Het belangrijkste daarvan is dat je leert hoe anders het er in andere delen van de wereld aan toe gaat. Als je dan weer in Nederland terugkomt dan merk je dat er veel te veel geklaagd wordt over nutteloze dingen en dat we omkomen in de luxeproblemen. 

Hoe omschrijven jullie een live optreden van Epica. Wat willen jullie overdragen aan het publiek?
Een Epica liveshow staat voor een dikke portie metal met een hoog entertainment gehalte. Zelf proberen we er altijd een feestje van te maken. We hebben tenslotte de beste baan van de wereld en dat zullen de mensen weten ook! Hoe cool is het dat je tijdens je werk een biertje kan drinken terwijl je de muziek maakt die je tof vindt en dat mensen dan ook nog eens voor je klappen?!?

Met welke muzikanten willen jullie graag nog eens samenwerken?
Die lijst is zo lang.... we hebben natuurlijk al een aantal coole samenwerkingen gedaan maar er zijn altijd wel inspirerende artiesten waarmee we iets zouden willen opnemen. Echter hebben we dit album gekozen om buiten het koor, geen andere mensen als gast op de plaat te zetten. We wilden het dit keer eens op eigen kracht proberen.

Willen jullie nog iets speciaals doorgeven aan onze lezers? 
Bedankt voor de interesse en hopelijk zien we jullie allemaal ergens "on the road" Het album verschijnt de 9e Maart en het wordt spectaculair aan het publiek  gepresenteerd in 013 Tilburg op 16 Maart. Het is wel al zo goed als uitverkocht dus hopelijk zijn er nog kaarten als dit interview online verschijnt!! 

Bedankt voor de tijd, succes met jullie aankomende album release en de daarbij aansluitende tour.
Dank je, dat komt vast wel goed!

Cheers Coen

http://www.epica.nl

INTERVIEW DOOR TAGGI EENSTROOM 
IRON FIRE – VOYAGE OF THE DAMNED - NAPALM RECORDS – RELEASE: 27 JANUARY 2012

Iron Fire verscheen op het toneel in 2000 met hun debuut “Thunderstorm” dat geproduceerd werd door de cultproducer Tommy Hansen (Helloween, Pretty Maids,..). Hun debuut kreeg lovende kritieken, maar de band werd volledig afgekraakt met hun opvolger “On The Edge”. De band verloor zijn platencontract en de band viel uit elkaar en enkel zanger Martin Steene bleef over. Maar Martin verraste vriend en vijand met zijn derde plaat “Revenge”. Iron Fire werd getekend bij Napalm Records en deze keer bleef hun succes aanhouden en brachten geregeld nieuw werk uit. Zo vierde men met “Metalmorphosized” hun 10 jarig bestaan in 2010. De band brengt met “Voyage Of The Damned” hun zevende album uit.

Iron Fire  is:

 • Martin Steene – vocals
 • Kirk Backarach – guitar
 • Martin Lund – bass
 • Fritz Wagner – drums

VOYAGE OF THE DAMNED

 

De intro “The Dark Beyond” lijkt sterk op filmmuziek, maar de hakkende drums en duidelijk aanwezige toetsen verraden onmiddellijk dat we powermetal te horen zullen krijgen in “Enter Oblivion OJ-666”. De verschillende zangstijlen maken dit nummer extra aantrekkelijk, hoewel Martin zich soms op de rand van zijn bereik begeeft in de hogere regionen. Het fabuleuze gitaarwerk van Kirk Backarach doen je dit minpuntje echter snel vergeten. In het navolgende “Taken” laat Martin zich niet meer verleiden tot de hoge tonen en komen zijn vocalen heel sterk en krachtig over. Het heerlijk gitaarwerk en de rauwe achtergrondvocalen fleuren deze track op. De pianotoetsen geven het agressief klinkende “Slaughter Of Souls” een frisse toets en staat in fel contrast met de licht gruntende stem van de ‘zielenslachter’. “Leviathan” bevat wat gothic-koortjes en deze tragere track laat ons ook wat progmetal riffs horen in de break. We gaan de gevoelige toer op tijdens de ballade “The Final Odyssey” en dit is het nummer bij uitstek waar Martin zich uitvoerig kan bewijzen als zanger. “Ten Years In Space” is opnieuw een snelle track en bevat een lekkere shredsolo. Het lange epische titelnummer start heel rustig als een filmscore, waarin de sfeer langzaam opgebouwd wordt door de toevoeging van drums, gitaar en gothic achtergrondzang. Na 2 minuten krijgen we dan een metalepos te horen met een sterk gevarieerde opbouw. Zware screams en grunt komen aan bod in de lang uitgesponnen break, maar ook gevoelige zang en akoestische gitaar steken hun kop op. Na deze knappe compositie volgt er eigenlijk een kleine herhaaloefening van wat we hiervoor reeds hebben gehoord. Zo zijn “With Different Eyes” en “Realm Of Madness” beide snelle track en is “Verge To Collide” ook een slepender nummer.  “Dreams Of The Dead Moon” verrast nog door de aanwezigheid van een heuse Pantera-riff (ten tijde van hun “Cowboys From Hell” album) en typische Accept-licks. Er wordt afgesloten met het commercieel klinkende “Warmaster Of Chaos”

Conclusie:
Deze Denen leverden met deze “Voyage Of The Damned” hun zevende album af. Ze blijven steeds trouw aan hun ‘krijgers’ powermetal en slaagden er ook deze maal in om een degelijke plaat te fabriceren. De samenwerking tussen de toetsen en de gitaren valt hierbij in positieve zin op, samen met de krachtige vocalen van Martin. Alleen krijg ik in het laatste deel het gevoel dat ik alles al een keer heb gehoord.

Tracklist:

 1. The Dark Beyond
 2. Enter Oblivion OJ-666
 3. Taken
 4. Slaughter Of Souls
 5. Leviathan
 6. The Final Odyssey
 7. Ten Years In Space
 8. Voyage Of The Damned
 9. With Different Eyes
 10. Dreams Of The Dead Moon
 11. Verge To Collide
 12. Realm Of Madness
 13. Warmaster Of Chaos

score: 3,25 out of 5

Links:

Geschreven door Rik Bauters

VOYAGER – THE MEANING OF I - SENSORY/BERTUS – OUT NOW

Voyager is een progressieve metal band uit Perth, West Australië. De band ontstond in 1999 maar hun debuut zag het licht in 2004. De band speelde op Progpower Europe in 2006 en 2008. Er volgden nog twee albums en steeds werden ze geprezen door het toevoegen van verscheidene muzikale invloeden in hun composities. Hun vierde werk is een soort van conceptalbum geworden dat een reis in de geest beschrijft als een zoektocht naar de betekenis van alles.

Voyager  is:

 • Daniel Estrin – vocals, keys
 • Simone Dow – guitars
 • Scott kay – guitars
 • Mark Boeijen – drums
 • Alex Canion – bass, vocals

ARENA – THE SEVENTH DEGREE OF SEPERATION - VERGLAS – OUT NOW

Arena is een Britse progressieve rock band, die in 1995 opgericht werd door Clive Nolan (Pendragon en ex- Shadowland) en Mick Pointer (ex-Marillion). Hun debuut “Songs From The Lion Cage” was meteen een schot in de roos en ze bleven grotendeels trouw aan hun neoprog en progressieve rock. Daar kwam verandering in door het inlijven van nieuwe zanger Paul Manzi. Hun sound werd heviger en er doken zelfs invloeden op vanuit de progressieve metal. Met verenigde krachten hebben ze na zes jaar het nieuwe album “ The Seventh Degree Of Seperation” op de wereld los gelaten.

Arena is:

 • Clive Nolan – keyboard
 • Mick Pointer – drums
 • John Mitchell – gitaar
 • John Jowitt – bas
 • Paul Manzi – zang

THE SEVENTH DEGREE OF SEPERATION

 

Het album start met de verhalende stem van Paul Manzi. Dit legt meteen de link met het material van Pendragon. Maar het nummer barst in alle hevigheid los met een ruige riff en stevige drumslagen. De zang van Manzi is werkelijk volgepropt met gevoelens! Je voelt het leven van het hoofdpersonage wegglijden en je ervaart als het ware dezelfde emoties als de sterveling. Het tempo schiet nog flink de hoogte in na de break. “One Last Au Revoir” is een meer toegankelijker nummer met een geweldige riff als ruggengraat. Ook wordt er wat gestoeid met stemeffecten. Het ietwat zweverige en het in een donkere, duistere sfeer doordrenkte “The Ghost Walks” gaat naadloos over in het piano ondersteunde “Thief Of Souls”. “Close Your Eyes” bevat een zeer aantrekkelijke riff, die gedurende de volledige song hoorbaar blijft! In “Echoes Of The Fall” is het vooral de stem van Paul Manzi die de meeste aandacht naar zich toetrekt. Een ballade krijgen we te horen met “What If”. Het semi-akoestische gitaarriedeltje doet sterk aan Dream Theater denken ten tijde van hun “Images And Words” album. Met de break worden we verwend met gevoelig gebracht gitaarwerk dat de zanglijnen nabootst. De emotionele reis gaat nog een drietal nummers op dezelfde briljante wijze door om te eindigen met het uiterst sfeervolle “The Tinder Box”, dat langzaam opbouwt naar de ultieme climax. De special edition bevat nog een DVD met 50 minuten bonusmateriaal. Het is eerder een ‘making of’ geworden waarin de groepsleden je verder wegwijs maken in het tot stand komen van de plaat.

Conclusie:
Dit conceptalbum weet je met zijn emotionele draagkracht onmiddellijk te raken. Het muzikale vakmanschap staat hier buiten kijf en de stem van Paul Manzi maakt het verhaal alleen maar boeiender! Deze overgang van het ‘zijn naar het was’ werd nog nooit op een dergelijke wijze muzikaal vertaald! Een uiterst knappe plaat die gretig  gedraaid zal worden bij vele progressieve rock liefhebbers! Hopelijk wachten ze nu geen zes jaar om een vervolg te maken hierop.

 Tracklist:

 1. The Great Escape
 2. Rapture
 3. One Last Au Revoir
 4. The Ghost Walks
 5. Thief Of Souls
 6. Close Your Eyes
 7. Echoes Of The Fall
 8. Bed Of Nails
 9. What If
 10. Trebuchet
 11. Burning Down
 12. Catching The Bullet
 13. The Thinder Box

Score: 4 out of 5

Links:

 
Geschreven door Rik Bauters 

PRIMAL FEAR – UNBREAKABLE - FRONTIERS RECORDS – RELEASE: 20 JANUARY 2012

Ralf Scheepers verliet Gamma Ray en richtte in 1997 Primal Fear op met bassist Mat Sinner. Na acht studioalbums, 2 live-platen en een verzamelaar is Primal Fear geen onbekende meer in de heavy metal wereld. Na een sensationele toer door Zuid Amerika in de lente van 2011 en een schitterend concert tijdens Wacken Open Air was de band genoeg opgeladen om hun negende album “Unbreakable” op te nemen. Dit album verschijnt bij het Frontiers label.

Primal Fear is:

 • Ralf Scheepers – vocals
 • Alex Beyrodt – guitars
 • Magnus Karlsson – guitar, keyboards
 • Randy Black – drums
 • Mat Sinner – bass & vocals

UNBREAKABLE

 

Na de rustige intro “Unbreakable (Part1) vliegen de snelle hakkende riffs en de harde drumslagen je om de oren. Kort daarna trekt Ralf Scheepers zijn bek open en is het plaatje van de beukende heavy metal compleet. Deze man beschikt nog steeds over een geweldige strot die je doet terugdenken aan de jonge Rob Halford. Alle kegels liggen gegarandeerd omver wanneer “Strike” komt aangedonderd! “Give ‘Em Hell” is van hetzelfde laken een pak en gaat er ook stevig tegenaan. Het gitaarwerk van het duo Beyrodt – Karlsson vormt de ideale begeleiding bij de screaming vocals van Ralf. De single “Bad Guys Wear Black” is een instant headbanger en meezinger en wanneer er gezongen wordt: “Bang your head and don’t look back” weet je wat je te doen staat! Gamma Ray riffs vallen te bespeuren in het ultrasnelle “And There Was Silence”. “Metal Nation” is een commerciële metal track (vooral in het refrein) waar een occasioneel piepende gitaar opduikt.

Met “Where Angels Die” komen de heren op een ander spoor terecht. De lange epische track kent een lichte progmetal aanpak en hier horen we een gevoelige Ralf aan het werk. Ook de baslijn springt in het oor! In het rustige middenstuk kunnen beide gitaristen zich uitleven op hun instrument en de toetsen zijn ook goed hoorbaar in deze sterk afwisselende compositie. Het rustig gitaartje doet me steeds aan die super emotionele nummers van Crimson Glory denken (zoals “Lonely”). Deel 2 van het titelnummer is opnieuw een stevige beuker met een hoog gezongen refrein. Harde drums en snelle riffs vieren feest in het supersonische “Marching Again”. De snelheid valt naar beneden tijdens de break, waarin we ook een lichte orkestratie horen. Maar wanneer de solo’s losbarsten is het snelheidsfeest terug van weggeweest. Er wordt ons een rustmoment gegund met de ballade “Born Again”. Ralf bewijst hier ook gevoelig uit de voeten te kunnen! Het album sluit met twee snellere tracks. In afsluiter “Conviction” hoor je die typische Duitse Accept riffs en bots je zelf tegen een verdwaalde Helloween-lick.

Conclusie:
Primal Fear maakt zijn belofte voor het maken van een ‘bang your head’ album met rauwe riffs en schreeuwende zang volledig waar met deze “Unbreakable”. Er is geen enkele mindere track op te vinden. Alle tracks kennen sterk gitaarwerk, geweldig krachtige vocalen en zetten je nekspieren aan het werk! Na een loopbaan van 15 jaar bewijzen Ralf en de zijnen nog lang niet uitgeteld te zijn. Mis dit Duitse metal commando niet wanneer ze in jouw buurt optreden en je zult niet ontgoocheld worden 

Track list:

 1. Unbreakable (Part1)
 2. Strike
 3. Give ‘Em Hell
 4. Bad Guys Wear Black
 5. And There Was Silence
 6. Metal Nation
 7. Where Angels Die
 8. Unbreakable (part2)
 9. Marching Again
 10. Born Again
 11. Blaze Of Glory
 12. Conviction

Score: 3,75 out of 5

Links:

Geschreven door Rik Bauters 

ANDROMEDA – MANIFEST TYRANNY - INNER WOUND RECORDS – OUT NOW

De oorsprong van Andromeda is te zoeken in Zweden rond het jaar 1999. De band werd lovend onthaald met hun debuut “Extension Of The Wish” uit 2001. Een bewijs van hun kunnen op het podium is te zien en te beluisteren op de DVD “Playing Off The Board”. Hun live-reputatie werd verscheidene malen waar gemaakt op het Progpower festival en dit zowel in Amerika als in Europa. Na drie jaar komen ze op de proppen met de opvolger van “The Immunity Zone”.

Andromeda is:

 • Johan Reinholdz – guitar
 • David Fremberg – vocals
 • Thomas Lejon – drums
 • Martin Hedin – keyboards
 • Linus “Mr. Gul” Abrahamson – bass

 


PATRICK HEMER – MORE THAN MEETS THE EYE - NIGHTMARE RECORDS – OUT NOW

Patrick Hemer kwam voor het eerst duidelijk in beeld als fretboard tovenaar bij het Duitse Horizon in 2000. Zowel “The Sky’s The Limit” als “Worlds Apart” werden warm onthaald in Japan, mede door de steun van het legendarische blad Burrnn! Patrick stopte echter met Horizon en begon weer als gitaarleraar, wat eigenlijk zijn eerste bezigheid was! Maar zijn liefde voor het maken van gitaar-georiënteerde metal dwong hem ertoe om samen met een paar makkers een soloplaat te maken. Het album “More Than Meets The Eye”  werd door hemzelf geproduceerd en ook verzorgde hij de zang op zijn solodebuut!

Patrick Hemer is:

 • Patrick Hemer – guitars & vocals
 • Tom Wagner – drums
 • David Casanova – keyboards

LIVEREPORT: AMORPHIS - LEPROUS - MAN EATING TREE @ METROPOOL HENGELO

Amorphis is een band die al een tijdje meedraait in de muziekindustrie. Ooit begonnen als een doom death metal gezelschap maakte ze al snel furore. Tegenwoordig zijn ze meer de kant van progressieve metal op gegaan. Ondanks dat de metal er behoorlijk uit is bij deze band staan ze nog steeds bekend als een goede liveshow. Ik twijfelde dus geen moment om af te reizen naar Hengelo voor een avondje progressief metaal in de Hengelo

Uiteraard staan ze niet alleen op de planken vanavond.

Man Eating Tree is de band die mag openen. Het begint allemaal niet onaardig, maar als snel blijkt dat Man Eating Tree de nodige ballen in hun repertoire missen. De composities zijn allemaal net iets te zweverig en te langdradig. Het klinkt misschien bot maar ondanks het vrij aardige spel was ik blij dat het half uur om was.

 

Leprous mag hierna proberen het publiek op te warmen voor Amorphis.
Het publiek is al wat enthousiaster in applaus, maar het chaotische spel van deze band, maakt mij eerlijk gezegd onrustig. In eerste instantie is de zanger best oké. Maar hoe verder de set vordert hoe irritanter de stem. Ik begin toch te vrezen dat ik bijna beter thuis had kunnen blijven.

 

Gelukkig staat al vrij snel Amorphis op de planken. Deze band weet wel hoe ze het publiek moeten vermaken. Het begint allemaal een beetje stroef. Maar zodra de band wat nummers uit hun hardere kant van de catalogus kiest zit de stemming er meteen goed in. Ze krijgen een goede respons vanuit het publiek en de band komt ook meer tot leven. De zaal zingt met de vele klassiekers mee en de band beschikt ook nog eens over een dosis goede humor. De wijze waarop de band wordt voorgesteld is erg grappig. Ieder bandlid mag een eigen nummer kiezen om een stukje te spelen. En zeer komisch komt No Limit van 2 Unlimited voorbij zetten. De zaal smult ervan en gelukkig word de normale set snel hervat, zodat we nog kunnen genieten van een paar uitstekend uitgevoerde nummers

 

Ondanks de valse start heeft Amorphis, de avond nog weten te redden.

Geschreven door Ronald van de Baan
Fotograaf Peter van Rijsbergen  

 


CANNIBAL CORPSE: Reigning Kings of Death Metal set to release twelfth studio album TORTURE

Artwork, track listing and first single revealed!

America's reigning kings of brutality, CANNIBAL CORPSE, will unleash their twelfth studio offering on March 9th/12th via Metal Blade Records in Europe. Aptly titled Torture, the follow-up to 2009's Evisceration Plague offers up 12 tracks of maniacally precise, soul-searing death metal. Torture was again produced by Hate Eternal's Erik Rutan at his own Mana Recording Studio in St. Petersburg, Florida as well as Sonic Ranch in Tornillo, Texas, and features the maniacal cover art by longtime CANNIBAL CORPSE artist, Vincent Locke, viewable HERE.

While Torture marks the latest progression in the band's sound, it also witnesses a return to what drummer Paul Mazurkiewicz accurately terms "the frenzied attack of Butchered At Birth (1991) or Tomb Of The Mutilated (1992)," infusing the band's advanced musicianship with the raw savagery that haunted their earlier releases, and in the process conceiving the definitive CANNIBAL CORPSE record.

Adds bassist Alex Webster on the outcome of the record: "We're extremely happy with how Torture turned out. Erik Rutan did an amazing job with the production, and the songwriting and performances may be our strongest yet. We can't wait until our fans get to hear the whole thing!"

Witness the gutting sounds of Demented Aggression the band's first single, at the official CANNIBAL CORPSE landing page, at THIS LOCATION.

https://lh5.googleusercontent.com/-qNRiEAbiE7M/TxSGEXNTd7I/AAAAAAAADg4/hm0sGOPrwNo/s500/cannibal_torture.jpgTorture Track Listing:
01. Demented Aggression
02. Sarcophagic Frenzy
03. Scourge of Iron
04. Encased in Concrete
05. As Deep As the Knife Will Go
06. Intestinal Crank
07. Followed Home Then Killed
08. The Strangulation Chair
09. Caged…Contorted
10. Crucifier Avenged
11. Rabid
12. Torn Through

As a precursor to the release, CANNIBAL CORPSE will perform a special one-off show at the Culture Room in West Palm Beach, Florida on January 22nd then head to the seas to take part in this year's edition of the 70,000 Tons Of Metal Cruise. The band will get a short break before a near month-long march through Europe on the Full Of Hate 2012 tour with labelmates Behemoth. Check the full European touring schedule:

FULL OF HATE Tour 2012
CANNIBAL CORPSE
+ BEHEMOTH
+ LEGION OF THE DAMNED
+ MISERY INDEX
+ SUICIDAL ANGELS
+ Special Guest (tbc)
09/02/12 - DE – Hamburg - Markthalle
10/02/12 - DE – Oberhausen - Turbinenhalle
11/02/12 - DE – Stuttgart - LKA Longhorn
12/02/12 - NL – Enschede - Atak
13/02/12 - FR – Paris - Bataclan
14/02/12 - DE – Saarbrücken - Garage
15/02/12 - CH – Pratteln - Z7
16/02/12 - IT – Milan - Live Club
17/02/12 - AT – Wien - Arena
18/02/12 - DE – München - Backstage
19/02/12 - BE – Antwerpen - Trix
21/02/12 - IT – Bologna - Estragon
22/02/12 - SK – Bratislava - Majestic Music Club
23/02/12 - CZ – Prague - KD Vltavska
24/02/12 - AT – Linz - Posthof
25/02/12 - DE – Geiselwind - Music Hall
27/02/12 - SE – Stockholm - Munchenbryggeriet
28/02/12 - SE – Gothenburg - Traedgarn
29/02/12 - DK - Aarhus - Voxhall
01/03/12 - DE – Berlin - Postbahnhof
02/03/12 - DE – Leipzig - Hellraiser
03/03/12 - DE – Giessen - Hessenhalle
04/03/12 - NL – Tilburg - O13 "Neurotic Deathfest"

METAL HAMMER DESTROYERS OF THE FAITH TOUR 2011
CANNIBAL CORPSE
+ TRIPTYKON
+ ENSLAVED
+ JOB FOR A COWBOY
07/03/12 – UK – Bristol – O2 Academy
08/03/12 – UK – Glasgow – O2 ABC
09/03/12 – UK – Manchester – Academy
10/03/12 – UK – London – HMV Forum
11/03/12 – UK – Birmingham – HMV Institute

CANNIBAL CORPSE
01/06/12 – UA – Kiev – Bingo Club
02/06/12 – RU – Moscow – Milk Club
03/06/12 – RU – St. Petersburg – Glav Club
05/06/12 – NO – Trondheim – Blaest
06/06/12 – NO – Drammen – Union Scene
07/06/12 – NO – Bergen – Hulen
08/06/12 – NO – Oslo – Betong
15/06/12 – FR – Clisson – Hellfest
16/06/12 – ES – Bilbao – Rockstar **
17/06/12 – PT – Porto – Club Hard
18/06/12 – ES – Madrid – La Riviera **
19/06/12 – ES – Barcelona – Razzmatazz 2 *
20/06/12 – FR – St. Etienne – Le Fil *
* with Children Of Bodom
** supporting AmonAmarth
05-07/07/12 – DE – Hünxe – SchwarzeHeide
05-07/07/12 – AT – Henndorfbei Salzburg - Waldfestgelände
05-07/07/12 – CH – t.b.a.

Torture will be released in Europe on March 9/12, 2012.

CANNIBAL CORPSE:
Alex Webster - Bass
Paul Mazurkiewicz - Drums
Rob Barrett - Guitar
Patrick O'Brien - Guitar
George "Corpsegrinder" Fisher - Vocals

https://www.facebook.com/cannibalcorpse 


CANNIBAL CORPSE NEW SONG : Demented Aggression

Cannibal Corpse "Demented Aggression" by Metal Blade Records

 

CLICK ON THE SONG TO LISTEN !


HIMORA – ARGUE ALL YOU WANT - DRUGSTORE RECORDS – OUT NOW

Deze vier mannen uit Oslo maken al jaren klassieke 70’s rock met een powerpop injectie. Alhoewel de band relatief onbekend gebleven is hebben ze toch een redelijke fanbasis opgebouwd. In 2004 fungeerden ze als de band bij Eric Martin (Mr. Big) tijdens een korte US toer en een paar Noorse data. Hun uiterst dansbare hardrock werd opgepikt door Drugstore Records en onlangs verscheen hun eerste plaat “Argue All You Want”.

Himora is:

 • Terje Kjurlaug – guitar
 • Morten Fredheim – vocals
 • Remi Fagereny – dryms
 • Endre Hallre – bass

ARGUE ALL YOU WANT

 

Je waant je onmiddellijk in een donkere pub vol met sigarettenrook en een scherpe alcoholgeur bij de eerste tonen van “Just Can’t Stop”. Himora brengt een soort van 70’s rock met toevoeging van moderne funky geluiden, warme vocalen en catchy refreinen! Een puur 70’s gitaargeluid en een bijna verhalende stem zorgen voor een aparte sfeer in “Like A Heart Attack”. De riffs van “Too Long At The Fair” brengen je heupen ongetwijfeld in beweging en bij “Birmingham” kan je het hoofd onmogelijk stilhouden en begint het spontaan met de beat mee te knikken. De zang van Morten weet je steeds te raken en is zeer aangenaam om naar te luisteren. Zo gebruikt hij een uiterst zwoele stem tijdens het relaxte “Wings”  dat ook een light uitvoering van orkestratie bevat. Een vroege Aerosmith gitaar domineert het rockende “Big Betty”. “Summer Dress” is een vrolijk zomers deuntje waarop we een verdwaald AC/DC riffje tegenkomen op het einde. Een echt party-rock nummertje. De titel “Fisherman’s Blues” verklapt al het genre van deze aanstekelijke bluesy song. Het trio van toetsen uit de oude doos, simpele maar oh zo aanstekelijke riffs en de geweldige zang toveren een glimlach op het gezicht tijdens “Mexico Smile”. Afsluiter “Legend in Your Lunchbox” heeft een groot Queens Of The Stone Age gehalte.

Conclusie:
Zeer vermakelijke plaat die volgestouwd zit met 70’s rock met een zeker popgehalte. Verandering van spijs doet eten zegt men en inderdaad, dit is de ideale partner om eens lekker te genieten van de warmte die weerklinkt in de stem en de instrumenten.

Tracklist:

 1. Just Can’t Stop
 2. Like A Heart Attack
 3. Too Long At The Fair
 4. Birmingham
 5. When The Boys Are Back
 6. Wings
 7. Big Betty
 8. Summer Dress
 9. Fisherman’s Blues
 10. Mexico Smile
 11. Legend in Your Lunchbox

Score: 3,25 out of 5

Links:

Geschreven door Rik Bauters.

DESERT SIN – DESTINATION PARADISE - PURE STEEL RECORDS – RELEASE 20 JANUARI 2012

Tirol is vooral bekend van de in lederhosen uitgedoste mannen, maar dat er ook metalbands huisvesten is minder bekend. De vijf mannen van Desert Sin komen uit deze Oostenrijkse streek en brachten in begin 2009 hun debuut “The Edge Of Horizon” uit. Dit leverde hen een plaats op bij het negende Swordbrothers festival en ze kregen daar lovende kritieken. Nu slaan ze terug met hun opvolger “Destination Paradise”.

Desert Sin is:

 • Sandro Holzer – vocals, guitar
 • Rainer Fischer – bass, backing vocals
 • Roman Fischer – keys
 • Stefan Entner – guitars
 • Harald Vogl - drums

DESTINATION PARADISE

 

Na de akoestische intro “Awakening” krijgen we meteen het titelnummer te verduren met een dreunende beat van de dubbele basdrum, dat bijgestaan wordt door een vol geluid van gitaren en toetsen. De powerstem van Sandro komt hier goed tot uiting. “Kill The King” is een snelle powermetal track met een chorus in ware Manowar stijl! Naast de true metal refreinen is het nummer verder niet vergelijkbaar met de New Yorkse barbaren. We treffen wat progmetal invloeden aan in “Would You Release Me”. Sandro klinkt tijdens de refreinen uiterst toegankelijk en commercieel. Duidelijk aanwezige drums en het samenspel van gitaar en toetsen springen in het oor op “Follow Me”. “In Silence” is een slepende metaltrack dat meer de traditionele metal richting uitgaat. De Iron Maiden invloed is hier duidelijk aanwezig in het begin van het nummer. Er is steeds veel ruimte voor de toetsen in de nummers en dit is vooral merkbaar in “The Seed Of Destruction”. De combinatie van gitaar en toetsen heeft zijn effect niet gemist want deze plaat luistert lekker weg. Op meerdere tijdstippen wordt het gaspedaal losgelaten en komen rustige passages voorbij. “Creation”  bevat een hele lading snelle riffs en is grotendeels een gitaar georiënteerde track, met wederom wervelende drums en een krachtige Holzer. In de afsluiter “Circle Of Twilight” toont de gitaar zich opnieuw heer en meester maar wordt toch flink op de hielen gezeten door de donderende drums!

Conclusie:
Het Oostenrijkse Desert Sin heeft een tweede album op de wereld losgelaten met een wervelende drumsound. Opmerkelijk is ook de ongewone maar uiterst geslaagde samenwerking tussen gitaren en de toetsen is een meerwaarde. Daar bovenop is de stem van Sandro uitstekend geschikt om deze metal op te fleuren. Een plaat die vooral zijn weg zal vinden naar de riff-lovers onder ons en ook naar degene die verzot zijn op met keys doorspekte degelijke powermetal.

Tracklist:

 1. Awakening  (0.47)
 2. Destination Paradise  (3.43)
 3. Kill The King   (3.44)
 4. Would You Release Me  (5.04)
 5. Follow Me   (5.19)
 6. In Silence   (5.55)
 7. The Seed Of Destruction   (4.56)
 8. Creation   (6.40)
 9. Hero   (4.32)
 10. Circle Of Twilight   (5.38 

Score: 3.25 out of 5

Links:

Geschreven door Rik Bauters

LIVEREPORT: EPICA EN REVAMP @ METROPOOL HENGELO

Na een stevige maaltijd gingen wij op weg richting de Metropool voor het optreden van Revamp en Epica. Eenmaal aangekomen was er nog precies één plaatsje over voor de auto, waar we al snel tot de conclusie kwamen dat een aantal mensen het slachtoffer waren geworden van een iets te fanatieke politieagent.  Er waren onderhand meer bonnen geschreven dan er parkeerplaatsen waren. Eenmaal binnen bleek dat Revamp al was begonnen, dus toen maar snel richting de zaal. Deze was goed gevuld, ook met zo bleek later veel fans uit het buitenland.

Voor Revamp was dit weer het eerste optreden sinds een lange periode waarin zangeres Floor Jansen rust moest nemen ten gevolge van een burn-out. De band die ik zelf voor het laatst tijdens Paaspop 2011 heb bewonderd heeft destijds een behoorlijke indruk achter gelaten.  Ze waren toen ongeveer net een jaar onderweg. Floor benoemd deze avond dan ook dat ze beginnen met een nieuwe frisse start. En dat blijkt uit alles; de muziek wordt met overtuiging en passie gebracht.  Met name het nummer “I lost myself” bezorgt kippenvel. Floor verteld dat ze zich meer dan ooit kan identificeren met dit nummer.  Ik vind het bijzonder dat iemand zich zo open durft te stellen aan het publiek door er over te vertellen. Daardoor voel je ook een stukje mee met haar beleving.  Erg mooi.

 

 

thanks to RamonaNL for video.

Daarnaast blijkt uit deze avond dat de band erg goed op elkaar is ingespeeld, elk nummer is even strak uitgevoerd.  De vocalen van Floor Jansen zijn bijzonder; zij heeft een krachtig en zeer veelzijdig stemgeluid die met vlagen adembenemend genoemd mag worden.  Alleen jammer dat er minimaal wordt gegrunt in de band. Als toefje slagroom op de taart word er dan ook nog een nieuw nummer ten gehore gebracht. Een zeer goed begin van de avond. 


De hoofdact van de avond is niemand minder dan Epica.

 

Deze band heeft veel overeenkomsten, maar toch ook veel verschillen met voorganger Revamp. Beide bands beschikken over een bovengemiddelde zangeres en erg goede muzikanten. Maar Epica maakt minder toegankelijke muziek, de composities liggen wat lastiger in het gehoor.  Voor de echte fans die de muziek door en door kennen zal het een hele ervaring zijn, maar voor iemand zoals ik die weinig materiaal kent is het nog niet direct overtuigend. De band is in het begin van het optreden vrij steriel, met name zangeres Simone Simons.  Waar gitarist Mark Jansen een geweldige uitstraling heeft en het publiek weet op te jutten, is zij wat statisch. Later ontdooit het ijs en loopt ook zij wat te dollen met mede muzikanten. Juist deze chemie maakt het erg leuk om de band te zien spelen.

Het nummer “The Phantom Agony” ligt goed in het gehoor, er wordt gedanst door bandleden, en ook het publiek kan nog maar moeilijk stil blijven staan.  En ook “The Imperial March” kon niet ontbreken, dit muzikale werk klonk ijzersterk en wist te overtuigen.  Mijn collega fotograaf kon het niet laten Epica liefkozend "The Star Wars coverband" te noemen, maar het werd bombastisch neergezet, waardoor het dit niveau dan wel was ontstegen. En ook door Epica wordt een nieuw nummer ten gehore gebracht.  Opvallend zijn ook de grunten van Mark Jansen, deze zijn erg goed.  

Als toegift zingen Simone en Floor nog een nummer samen. Bij zoveel kracht aan stemgeluid voel ik mijn oren toch wel aan het einde van de avond. Maar het was zeker de moeite waard. 

Epica heeft nog enkele tourdata staan, voor wie geïnteresseerd is: wees er snel bij, want de kaartjes schijnen als warme broodjes over de toonbank te gaan.

Geschreven door Taggi Eenstroom
Foto: Marchal Nuwenhuis


JACK STARR’S BURNING STARR – LAND OF THE DEAD – LIMB MUSIC – OUT NOW

Jack Starr is een legende uit de heavy metal wereld uit de jaren 80. Hij heeft onder meer zijn gitaarkunsten getoond bij Virgin Steel. Het heeft een tijdje geduurd maar in 2009 kwam deze man weer in the picture met zijn band “Jack Starr's Burning Starr” en het debuut " Defiance" was meteen een knaller van een plaat. Nu komt de band met het vervolg “Land of the Dead”

Jack Starr's  Burning Starr is:

·         Ned Meloni - bas
Jack Starr - guitar
Rhino - drums
Todd Hall - vocals

Land of the Dead

 

US power metal is door velen betiteld als een dood genre. Gelukkig zijn er nog mensen zoals Jack Starr die het tegendeel bewijzen.
Het album geeft alles wat je van een goed metal album mag verwachten. Hoge uithalen van een zeer getalenteerde zanger. Al snel zal men proberen mee te brullen met dit aanstekelijke gegalm! De drums van Rhino en het galopperende bass spel zorgen dat je hoofd bijna van je romp vliegt van het bangen! Ook de wat ingetogener stukken op dit album zijn een streling voor het oor. De productie van de plaat is lekker helder. Hier en daar had er een wel wat rauwer randje om het gitaarspel gemogen. Maar Jack zijn solo’s liggen zo lekker in het gehoor, dat dit kleine minpuntje eigenlijk niet noemenswaardig is.

Tracklist:

 

 1. Land Of The Dead 6:30
 2. Sands Of Time 5:13
 3. Twilight Of The Gods 2:34
 4. Stranger In Paradise 5:31
 5. Here We Are 4:38
 6. Warning Fire 5:23
 7. Daughter Of Darkness 6:57
 8. When Blood And Steel Collide 6:40
 9. On The Wings Of The Night 4:41
 10. Never Again 5:48
 11. Until The End 6:42

 

Conclusie:
Dit album ademt metal op een misschien wat clichématige manier, maar damn wat is het lekker! Aanschaffen en genieten maar!

Score 4 uit 5

Link:

Geschreven door Ronald van de BaanSANDSTONE – CULTURAL DISSONANCE - LIMB MUSIC– OUT NOW

Het Ierse Sandstone werd in 2003 opgericht door gitarist Stevie McLaughlin en zanger Sean McBay. Ze begonnen van meet af aan met het schrijven van eigen nummers en geleidelijk aan werd hun bezetting aangevuld. In 2006 brachten ze hun debuut “Tides Of Opinion” uit. De opvolger “Purging The Past” werd in 2009 bejubeld door Bruce Dickinson en de band kreeg een contract aangeboden door Limb Music. Nu slaan ze terug met hun derde en cruciale album “Cultural Dissonance”.

Sandstone  is:

 • David McLaughlin – bass
 • Stevie McLaughlin – guitar
 • Sean McBay – vocals & guitar
 • Dan Lafford – drums

CULTURAL DISSONANCE

 

Hakkende thrash riffs en dreunende drums vormen het welkomstgeluid van deze Ieren. Na een korte melodieuze gitaarsolo valt zanger Sean in. Zijn stemgeluid neigt sterk naar de hoge zijde van het stembereik, maar is wel heel helder en goed verstaanbaar. “Reckless Thought” is volgestouwd met breaks en tempowisselingen in het gitaarwerk, maar ook trommelaar Dan toont zich van alle markten thuis met zijn veelzijdige drumtechniek. “Little Forgeries” is minder agressief van opbouw en zowel de zang en de gitaar klinken hier minder boos. Er valt een lichte orkestratie te bespeuren en dit maakt de song toegankelijker en verschuift het genre meer de progressieve kant op. Met “Fading” schiet het tempo terug de hoogte in en worden invloeden van Pagan’s Mind en Symphony X duidelijk. Heerlijke gitaarwerk vult de instrumentale break. Ook met “Leaning On An Arrow” rijdt de band op progressieve wegen.  Strijkers en de manier van zingen roepen een donkere sfeer op in “Carefree Moment”. De reis gaat echter verder met een rugzak gevuld met een lading riffs, piepende en licht shreddende gitaren. “Silent Suicide” zoekt de sfeer op van de meer traditionele metal meet zeer spitsvondige riffs en een stemgeluid dat ook op het “Voices In The Night” album van Mass te horen viel. Zoals de titel al doet vermoeden is “Black Skies” weer een stuk heviger en hier laten de riffs een thrashgeur na! Het refrein vormt met zijn kalme opbouw een mooi contrast. “No More” is een stuk rustiger met zijn commercieel geluid en dito opbouw. Het wondermooie gevoelige snarengestreel steelt hier de show. De ballade “Sleep” flitst ons terug naar het “In God We Trust” album van Stryper. De akoestische gitaren en het hoge stemgeluid van Sean mogen zich schuldig noemen voor deze verwijzing. De supergevoelige gitaarsolo die volgt, gaat gewoon verder tijdens het laatste couplet! De progmeter gaat ver in het rood tijdens de lange afsluiter “Trick Of Mind”. Afwisseling troef hier tijdens dit overwegend snelle nummer en dit zowel bij het snarengetrek als bij het drumgeroffel. Een meer dan waardig einde van een sterk album.

Conclusie:
De derde belangrijke plaat van deze Ieren scoort hoog. Het feit dat zanger Sean nu ook de gitaar ter hand neemt maakt het geluid veel voller. De incorporatie van invloeden van andere genres beïnvloed de luisterbaarheid in positieve zin. Deze plaat is gevuld met drie kwartier kwaliteitsvolle powermetal met een grote scheut prog! Hopelijk kan ik deze band live eens aanschouwen tijdens hun Europese toer samen met hoofdact Tim “Ripper” Owens!

Tracklist:

 1. Reckless Thought   (5.11)
 2. Little Forgeries   (5.17)
 3. Fading   (4.17)
 4. Leaning On An Arrow   (4.34)
 5. Carefree Moment   (4.11)
 6. Silent Suicide   (4.10)
 7. Black Skies   (4.26)
 8. No More   (3.43)
 9. Sleep   (5.10)
 10. Trick Of Mind   (5.59 

score: 3,75 out of 5

Links:

Geschreven door Rik Bauters

Debut EP from The Exiled ,for free on Soundcloud

The Exiled had an excellent year. Opening for acts such as Sepultura and releasing an awesome debut. The band decided to put it out for free as an big THANK YOU!!

Below the message from the band: 

As a big thank you for all the support we've had this year, our debut EP 'Break The Chains' is available for FREE on SoundCloud. You can download it by clicking the arrows next to track names. We all hope you listen to it and enjoy it. Moreover, let us know what you think - we love hearing from you all. All we ask is you share our page, and let people know we are about!

So again, thanks and enjoy! http://soundcloud.com/theexiledofficial


Dj Ashba has written 12 songs for Guns n Roses!
Mama's Fallen Angels recently conducted an interview with GUNS N' ROSES/SIXX: A.M. guitarist DJ Ashba. You can now listen to the chat in the YouTube clip below.
 

When asked how soon fans can expect to hear a new GUNS N' ROSESalbum, Ashba replied, "I can't give anybody a definite date, because I'm not gonna give anybody false hope. But what I can say is [making a new album] absolutely is our main priority. And I cannot wait to get [working on it]. I mean, Axl [Rose, GN'R lead singer] has tons and tons of stuff recorded as it is. I mean, he sits there in his hotel room and he'll play me hours of stuff. And I've written over ten songs — I think 12 songs now — for him that he really likes. And I think now that we're off tour, we're gonna kind of start talking about, 'Hey, let's start piecing together what we feel would be the next best GUNS N' ROSES record.' It's absolutely everybody's goal to get out an album within a reasonable amount of time. That is everybody's focus."

SIXX: A.M. — the band consisting of Nikki Sixx (also of MÖTLEY CRÜE),DJ Ashba and James Michael — has begun writing material for its third album. According to Sixx, the CD will "probably [be] a 2013 release considering the body of work we're setting as a goal."

"7", the latest EP from SIXX: A.M., came out last month and sold around 2,700 copies in the United States in its first week of release. The effort contains acoustic versions of songs from the group's first two albums — 2007's "The Heroin Diaries" soundtrack and 2011's "This Is Gonna Hurt".
 
 

SIXX: A.M. will be "doing a proper video" for its next single soon, according to Sixx. In addition, "tour options keep coming, but we haven't found the right fit yet to open up the conversations," Nikki writes on hisFacebook page.

SIXX: A.M. recently revealed plans to film a video for the song "Skin" in the Los Angeles area. The band put out a casting call for people whom the song has affected personally because of their own scars — whether physical or under the surface.

In addition to Ashba and sole original member Axl Rose, the current lineup of GUNS N' ROSES includes guitarists Ron "Bumblefoot" Thal andRichard Fortus, bassist Tommy Stinson, keyboardists Dizzy Reed andChris Pitman and drummer Frank Ferrer.
 
source blabbermouth  

New album 3 Inches of Blood out in March

Traditionalist metal gods 3 INCHES OF BLOOD will release their highly anticipated 5th studio album, "Long Live Heavy Metal" via Century Media Records on the 26th of March 2012

Keeping true to their core and bringing their forthcoming album title to life, fans can expect a blast of pure metal assured to leave no face un-melted. "'Long Live Heavy Metal' is the fifth chapter in the book of 3 INCHES OF BLOOD, and we couldn't be more pleased and proud of our new onslaught of Honest Heavy Metal,"
says guitarist Justin Hagberg.

For "Long Live Heavy Metal", 3 INCHES OF BLOOD reunited with producer and engineer Terry "Sho" Murray
(City of Fire, Exhibitionists), who worked with the band on their rare 7", "Anthems For The Victorious".

"When a band is releasing a new record, they often speak about it being their most important work or best album to date.Regardless of how clichéd either statement may sound, I think we would say both apply to this album,"
explains vocalist Cam Pipes. "All of us have a special feeling about this one. We're more committed than ever to the cause of real, honest, no bullshit heavy metal. No trends, no fucking around!"

Beginning March 16th, 3 INCHES OF BLOOD will head out on the "Metal Alliance Tour 2012" alongside Devildriver,
The Faceless, Dying Fetus, Job For A Cowboy, Impending Doom and Wretched in North America. Needless to say that 3 INCHES OF BLOOD are working hard on bringing "Long Live Heavy Metal" live on tour in Europe as well.

3 INCHES OF BLOOD online:
http://www.facebook.com/threeinchesofblo


IAIN ASHLEY HERSEY – VINTAGE LOVE – THE BEST - AVENUE OF ALLIES/GERMUSICA – OUT NOW

Opgroeiend in New England werkte Iain zich te pletter om het werk van de hardere  rock bands zoals Led Zeppelin, Deep Purple, Bad Company en de gitaristen Jeff Beck, Ritchie Blackmore en Jimi Hendrix onder de knie te krijgen. Met vallen en opstaan heeft hij een eigen stijl ontwikkeld en bracht tot nu toe 3 albums uit tussen 1999 en 2008. Avenue of Allies heeft een synthese gemaakt van zijn soloalbums en daar een verzamelaar uit gebrouwd.

Ian Ashley Hersey is:

 

 • Iain Ashley Hersey – guitars, bass, Hammond 

Lead vocals

 • Graham Bonnet on 6 & 9
 • Dante Marchi on 1 & 2
 • David “Swan” Montgomery on 5
 • Carsten “Lizard” Sculz on 7, 10, 11, 13, 14 & 15
 • Paul Shortino on 3
 • Mike Stone on 4
 • Doogie White on 12
 • Randy Williams on 8 

Guitars

 • Steffen “Seegi” Seeger

Bass

 • Paul Logue, Jochen Mayer, Marvin Sperling, Dave Sutton

Drums

 • Sam Aliano, Jimmy Griego, Bernd Herrmann, Frank Kraus, Tony Medeiros

Hammond / keyboards

 • Jim Austin, Alessandro Del Vecchio, Pat Regan, Holger Seeger, Harlan

Spector

Orchestration

·         Philip Wolfe

VINTAGE OF LOVE – THE BEST

 

We stoten hier onmiddellijk op hardrock met een hoofdrol voor het old school gitaargeluid en waarbij de stem ook centraal staat. De stem van Marchi lijkt op sommige momenten sterk op die van Eric Martin en heeft de song “Going Down And Dirty” een ondeugende toets. “Distant Memories” is een melodieuze rocker die door het stemgeluid van Marchi aan Whitesnake doet denken en die een erg aanstekelijke hoofdriff bezit in de refreinen. Paul Shortino mag zich vocaal uitleven op “Hold On”. Dit is een pure powerballade met veel orgelgeluiden en een occasionele huilende gitaar. “The Outcaste” was de bonustrack op de Japanse versie van Iain's debuutalbum “Fallen Angels” uit 1999 en hierop mag Mike Stone de kreunende gitaar vocaal begeleiden. Terwijl het lange “Blood Of Kings” start met een geweldige gevoelige gitaarsolo, schreeuwt Graham Bonnet zich de longen uit het lijf op het rauwe “Walking The Talk”. De gitaar in de intro van “Calling For The Moon” lijkt wel geïnspireerd te zijn door Neal Schon (Journey). De Blackmore-vibe in het gitaarwerk en de aanwezigheid van het Hammond orgel roepen de geest op van vintage Deep Purple. Carsten Schulz is een manusje van alles en voedt hier de microfoon met zijn grootse geluidsgolven. De gitaarliefhebbers moeten hun oren even te luisteren leggen bij de lange sublieme solo in dit nummer!

Vervolgens krijgen we de emotionele zang van Randy Williams voorgeschoteld tijdens het rustigere “Blink Of An Eye”. Piano en orgel vormen een sterke aanvulling bij de meer ingetogen gitaar op dit nummer. Bonnet's stemgeluid komt meer tot zijn recht op het gitaargedomineerde titelnummer van Ian's tweede album “The Holy Grail”. De accordeon intro van “Voodoo Spirits” zet je op het verkeerde spoor, want deze track ademt verder de 70's classic rock sfeer uit. De grote aanwezigheid van het Hammond orgel en de Blackmore riffs worden begeleid door krachtige vocalen van Schulz. De eer valt de beurt aan Doogie White om zijn stem te lenen aan de Rainbow cover “L.A. Connection”. Doogie zet hier een puike prestatie neer. Het titelnummer van deze verzamelaar “Vintage Love” ligt volledig in het Rainbow straatje en dit genre past het best bij het stemgeluid van Carsten. Ook het volgende “When Will My Love Fade” kent veel keys en gaat zelfs de kant op van de melodieuze rock met een sterke AOR inslag. Als bonus krijgen we nog het onuitgebrachte “Red Head Rampage” te horen dat opnieuw in het Deep Purple – Rainbow sfeertje te plaatsen valt. Vooral een ontketende “Lizard” valt hier in positieve zin op.

Conclusie:
Om eerlijk te zijn, ik had nog nooit van deze Iain Ashley Hersey gehoord. Groot was dus mijn verbazing om een album te beluisteren dat volgestouwd was met voortreffelijk gitaarwerk dat een grote voorliefde onthuld voor de jaren 70 rock.  Wanneer je nog in het achterhoofd houdt dat er maar liefst acht verschillende zangers zijn te horen die allen het beste van zichzelf geven, weet je dat het aan afwisseling niet zal ontbreken. Liefhebbers van 70's gitaren en orgel hebben met deze schijf een knaller in huis.

Tracklist:

 1. Goin’ Down and Dirty
 2. Distant Memories
 3. Hold On
 4. The Outcaste
 5. Blood of Kings
 6. Walking The Talk
 7. Calling For The Moon
 8. Blink Of An Eye
 9. The Holy Grail
 10. Voodoo Spirits
 11. Sacrifice The Sun
 12. L.A. Connection
 13. Vintage Love
 14. When Will My Love Fade
 15. Red Head Rampage

score: 3,75 out of 5

Links:

Geschreven door Rik Bauters

BEYOND THE BRIDGE – THE OLD MAN & THE SPIRIT - FRONTIERS RECORDS – RELEASE: 20 January 2012

Beyond the Bridge is a German Progressive Rock/Metal band who started in 1999 under the name of “Fallout”. The group seemed to face an early demise when all band members started to settle throughout Germany to engage in their university studies and professional careers. It wasn’t until 2005 that guitarist Peter Degenfeld-Schonburg decided to revive the band with a project he had entitled "The Old Man and the Spirit". For the next five years to come, he would spend innumerable hours together with keyboarder Christopher Tarnow to complete the songs and the story of this slowly evolving concept album.

Beyond The Bridge is:

 • Herbie Langhans – vocals
 • Dilenya Mar – vocals
 • Peter Degenfeld – guitar
 • Christopher Tarnow – keyboards
 • Dominik Stotzem – bass
 • Fabian Maier – drums
 • Simon Oberender – keyboards/guitar

 

THE OLD MAN AND THE SPIRIT

 The story:

“The Old Man and the Spirit” deals with the polarity of human sensuousness and superhuman awareness. The latter is embodied by the character of the Spirit (role for Dilenya Mar). She is the personification of all wisdom and awareness that is unachievable to mankind, however, lacks of the ability to feel. Her opponent, the character of the Old Man (role for Herbie Langhans), is presented as a bon vivant who has lived through all highs and lows of human sensation. Steadied by his old age, he searches for a sense, for coherence, for the meaning of his life in the maelstrom of transiency. As the story unfolds, the Spirit convinces the Old Man that there is no way for Man to overcome the limits of human perception. They can only be transgressed with the help of the Spirit's wisdom. Aware of human curiosity, the Spirit offers to answer all of the Old Man's questions - in exchange for his experiences and feelings. A high price, as they are inseparably connected to the Old Man's memories.
 

The album:

“The Call” kicks of with soft keys, followed by tight riffs, prog metal licks and many different layers of lush keys. Last but not least the powerful but clear voice from Herbie (the old man in the concept) can be heard. What a way to start an album! The attractive ending has some spoken lyrics and reminds you of that wonderful “Scenes From A Memory” from Dream Theater. Oriental sounds introduce us to the fast soaring riffs from “The Apparition”. After a two minutes a Dream Theater like instrumental extravaganza we hear the sweet voice of Dilenya (the spirit in the concept). The contrast between the sweet voice of the Spirit and the power voice from the Old Man makes this musical trip a true pleasure palace. “Triumph Of Irreality” sounds more conventional and less experimental and again we hear that narrating voice. The keys and the guitars take here neoclassical measures. After this high speed chase the piano makes his entry and this instrumental unravels itself as a true tribute to great guitar work and keys, which is back boned by an impressive rhythm section. Super sensitive vocals from the leading man and woman in the short acoustic track “The Spring Of It All”. Dilenya takes complete control of the driving wheel during the lovely melodic guitar sound of “World Of Wonders”.

With “Doorway To Salvation” the band makes a 180° turn and we get pounding drums and extreme aggressive riffs (comparable with the guitars on Dream Theater's “Train Of Thought” album).To make advantage again of the tension that exists between the calm voice from the Spirit and the more brutal and 'evilish' voice from the Old Man. A fine example of some voice wizardry opens the slower and more at ease sounding “The Struggle”. This song holds some sounds that you rather would expect to hear during a carnival in Rio. A short piece of classical piano even passing by! The voice of the Old Man is used as an instrument in this outstanding track! After a sparkling start we fall into an prog rock surrounding in “The Difference Is Human”. But a few minutes later the rock becomes metal and the gear is turned up a notch. This procedure repeats a few times in this amazing composition! The smooth intro in “Where The Earth And Sky Meet” recalls memories of the more relaxing Ayreon songs. Herbie proves here that he also rules big time in the softer regions and he reveals lots of emotions! The long “All A Man Can Do” even holds flamenco inspired guitars and some influences from the gothic genre (the orchestral background vocals). The song slowly builds up to a climax and becomes an ideal closer for this extraordinary album.

Conclusion:
Seldom you hear an album from a complete unknown band and it immediately blows you away! That's exactly what Beyond The Bridge's “The Old Man And The Spirit” has done with me by the first listen! It even becomes better each time you listen to it.

Not only the instrumentation sounds heavenly, also the buildup suspense between the two different voices and the complete storyline is beyond your imagination. This is a real killer platter in the progressive metal world and it certainly will rock your world when listening to it!

Track list:

 1. The Call
 2. The Apparition
 3. Triumph Of Irreality
 4. The Spring Of It All
 5. World Of Wonders
 6. The Primal Demand
 7. Doorway To Salvation
 8. The Struggle
 9. The Difference Is Human
 10. Where The Earth And Sky Meet
 11. All A Man Can Do

Score: 4,5 out of 5

Links:

 

 

 Written by Rik Bauters 


Stahlmann - Quecksilber - AFM / ROCK INC. / BERTUS - Release: 20-1-2012

De band werd opgericht in 2008. Het volgende jaar, 2009, werd de debuut EP "Herzschlag" uitgebracht, waarmee de band terecht kwam in de Top 20 van de Duitse Alternative Charts. Door middel van concerten met gerenommeerde kunstenaars uit de metal-en het middeleeuwse rock-gebied, zoals Doro, In Extremo en Sonny Moore, bouwde Stahlman een behoorlijke reputatie op. 

In 2010 ging Stahlmann  op een tour die werd gepresenteerd door het muziek tijdschrift Zillo. Het debuut album "Stahlmann" werd op 17 September 2010 onder het label AFM Records uitgebracht

Stahlmann is:

 

 • Alex
 • Tobi 

 

Quecksilber


Al bij het horen van de eerste tonen weet ik hoe laat het is; dit is echt een typische cyber gothic plaat met een hoog dansgehalte. De refreinen blijven moeiteloos in je hoofd hangen en er wordt gebeukt met gitaren en effecten. De teksten worden in het Duits gezongen, waardoor het bij mij toch alweer (misschien niet volledig terecht) de vergelijking met Rammstein oproept, ook mede door het stemgeluid. Het is wel duidelijk dat waar Rammstein meer is gestoeld op het harde beuken, deze band zich meer richt op dat dansbare. En ze zijn daar glansrijk in geslaagd. Bijvoorbeeld het nummer “Spring Nicht” heeft een dijk van een refrein. De woorden “Spring, Spring, Spring” worden er als het ware uit gespuugd, je ziet de consumptie bijna vliegen. Wanneer je het nummer voor de tweede keer hoort, kun je deze al bijna woordelijk meezingen. Daarnaast wordt er geregeld gespeeld met effecten, wat het geheel bruisend houdt. Zo is het effect voor “Tanzmaschine” erg gaaf. Maar voor de oplettende luisteraar is dan wel meteen duidelijk dat de basis van dit nummer erg lijkt op het voorgaande nummer “Spring Nicht” . En dat is eigenlijk een minder punt aan deze plaat, de nummers lijken veelal op elkaar. Doordat het geheel lekker weg luistert is dit in de eerste instantie niet echt storend. Maar het is daardoor wel muziek die ik niet eindeloos achter elkaar door blijf draaien.

Conclusie
Dit is een plaat die zich erg goed leent voor bijvoorbeeld een dansfeest of voor iemand die even een flinke energiestoot nodig heeft. De muziek is aardig opzwepend te noemen, en ligt lekker in het gehoor. Daarnaast is de productie van de plaat erg goed, het geheel klinkt heel professioneel. Helaas is het dan alleen niet heel afwisselend. Maar ik denk eigenlijk dat dit werkje live nog net een tikkie meer tot z’n recht zou kunnen komen. Dus ik zou zeggen; niet alleen luisteren, ook beleven.  Ik weet in ieder geval wel wat ik op de planning heb staan, wanneer deze heren ons land komen bezoeken.

Tracklist

 1. Engel Der Dunkelheit
 2. Spring Nicht
 3. Tanzmaschine
 4. Asche
 5. Mein Leib
 6. Am Grunde
 7. Goetter
 8. Schmerz
 9. Diener
 10. Tanzmaschine *

 

* (Club Remix)

Links:

http://www.stahlmann.tv

Geschreven door Taggi Eenstroom 


Nieuw video Van Halen: TATTOO

 

 

Preorder the album at:  http://www.smarturl.it/VanHalen

  


WOLF’S GANG – APOCALYPSE - EMANESMETAL RECORDS – OUT NOW

Wolf's Gang werd opgericht in Bourgondië nabij Auxerre op het einde van 2005. De muzikanten hadden allen verscheidene muzikale roots, maar allen deelden ze de passie voor heavy metal. Ze starten met het spelen van klassiekers uit de metalbibliotheek en gaven hun eigen toets aan de nummers. In september 2008 besloten ze geen covers meer te spelen en hun eigen nummers te brengen. In 2011 werd hun debuutalbum door EmanesMetalRecords uitgebracht.

Wolf’s Gang is:

 • Amiot Julien – guitars
 • Bailly Fréderic – vocals
 • Goizet Hermann – bass
 • Tanfin Yohann – drums
 • Thiebauld Jérémy – guitars

APOCALYPSE


Iron Maiden riffs uit de Dianno periode en zelfs de bas van Steve Harris krijgen we te horen op opener “Crash”. De zang van Bailly is tijdens de coupletten eerder een veredelde vorm van vertellen, maar in de refreinen horen we toch een verandering. Het akoestische middenstuk lijkt van een Jeff Buckley plaat te komen en vormt een mooie afwisseling met de vlugge Iron Maiden en Savage Grace riffs, die daarop volgen. De riffs en solo's in “Maréchal De Fer” ademen meer de vroege Judas Priest stijl uit en ook een vergelijking met die geweldige “Rollin'  Thunder” van het Duitse Mad Max dringt zich op. Tijdens “Guerre De Cent Ans” worden we overdonderd door snelle riffs en piepende gitaren. Dit is heavy metal op zijn best, want luister maar eens naar die heerlijke gitaarduel solo's. De riffs klinken steeds bekend in de oren en zijn grotendeels verantwoordelijk voor het plezier dat je beleeft bij het beluisteren van dit album. Zo kent de break in “Toxique Luxure” brutaal hakkende riffs uit de thrash- en doomwereld.

Na de akoestische intro van “Couloir De La Mort” krijgen we weer traditionele metal te horen, waarbij af en toe uiterst smakelijke old school Helloween licks de kop op steken. Het nummer krijgt een snelheidsboost vanaf het middenstuk en verwent ons met heerlijk snarenwerk. “Mon Combat” is een ballade met rustige gitaren en uiterst gevoelige zang! Persoonlijk vind ik de Franse taal uitstekend geschikt om die emoties en gevoelens ten gehore te brengen. Tijdens de refreinen horen we harde gitaren gecombineerd met krachtige zang. Het doet me denken aan de Franse band bij uitstek die heel sterke ballades heeft geschreven: Sortilège! Tijdens de  instrumentale break wisselen de elektrische en de akoestische gitaar elkaar af. Tijdens de consultatie bij “Docteur Satan” krijgen we vooral hakkende riffs voorgeschoteld ter genezing. “Genocide” bevat enkele riffs die refereren naar het thrashgenre, maar de meerderheid van het snarenwerk klinkt als traditionele metal met krachtige drum.  Het album wordt na het snelle “Martyres De Nos Clans” afgesloten door het titelnummer “Apocalypse”. Hier vallen de Helloween riffs en de bas in positieve zin op en tijdens de break schiet de snelheid nog meer de hoogte in.  

Conclusie:
Deze jonge Fransen hebben mij aangenaam weten te verrassen met het traditionele heavy metal dat doorspekt is met invloeden van de groten der aarde, zoals Iron Maiden, Judas Priest en Helloween. Voor sommigen zal de Franse taal misschien een struikelblok blijven, maar geef deze gasten een kans en laat je dat niet afschrikken! Liefhebbers van traditionele metal zullen hun hartje kunnen ophalen bij deze eersteling! Ik kijk nu al uit naar de progressie die ze zullen maken op het volgende album.

Tracklist:

 1. Crash
 2. Maréchal de Fer
 3. Guerre de Cent Ans
 4. Toxique Luxure
 5. Couloir de la Mort
 6. Mon Combat
 7. Docteur Satan
 8. Génocide
 9. Martyres de nos Clans
 10. Apocalypse

Score: 3 out of 5

Links:

 Geschreven door Rik Bauters

 


THE MFC DRAGON SLAYER ALL STAR PROJECT – LET’S UNITE IN ROCK - ROCK’N GROWL – OUT NOW

“Let's Unite In Rock” was written by Henrik Flyman (Evil Masquerade) to the benefit of Metal For Cancer (MFC). Please go to www.metalforcancer.com and buy a copy of the song. It's for a very good cause and all income are donated to the Australian cancer research foundation.

The band  is:

 • Henrik Flypan – guitar (Evil Masquerade)
 • Peter Wildoer – drums (James LaBrie, Darkane, Arch Enemy)
 • Thor Jeppesen – bass (Evil Masquerade)
 • Artur Meinild – keyboards (Evil Masquerade)

The singers are:

 • Mats Leven (Therion, Yngwie Malmsteen)
 • Snowy Shaw (Therion, Mercyful Fate, Dream Evil)
 • Tony Kakko (Sonata Arctica, Northern Kings)
 • Apollo Papathanasio (Evil Masquerade, Firewind)
 • Tony Mills (TNT, Shy)
 • Silvio Massaro (Vanishing Point)
 • Richard Ofsoski (Ofsoski, Sedition)
 • Henrik Flyman (Evil Masquerade)
 • Lance King (Avian, Pyramaze)
 • Dagfinn Joensen (Fate)

The lead guitarists are:

 • Glen Drover (Megadeth, Testament, Eidolon)
 • Henrik Flyman (Evil Masquerade)
 • Stu Marshall (Empires of Eden)

LET’S UNITE IN ROCK
This track kicks off with a powerful riff that resemblance to the classic Dio material. A whole bunch of guest singers sing a few lines on turn. Names such as Mats Leven, Tony Mills, Lance King, Snowy Shaw and Tony Kakko will certainly ring a bell with most of the readers. The great differences between the styles of the singers give this song that extra flavor. It gives me the same kinda feeling as Stars did many years ago. During the first part of the blistering guitar solo you'll even discover a light grunt. “So let's unite in rock... and kill the beast”!

Conclusion:
Buying this single is the ultimate way for a metal head to donate for a good cause! You'll have added a real stand out track to your collection and donate some money to the fight against cancer!

Tracklist:

 1. Let’s Unite In Rock

Score: 3.75 out of 5

Links:

 
 Geschreven door Rik Bauters 

MYON – CALL OF THE SENSES - ROCK’N GROWL – OUT NOW

Myon is a band from Finland and put their debut album “Heaven's Garden” out in 1998.  Three more albums followed and the last full album “Frameworks” was released in 2007. Since then they only released two singles. The latest “After It's Gone” was released in 2011 and made me hungry for more. Now at the beginning of 2012 they came up the next single “Call Of The Senses”.

Myon  is:

 • Jukka Nummi – vocals
 • Mika Pohjola – keyboards
 • Jyrki Laiho – guitar
 • Keijo Koivikko – bass
 • Matti Torro – drums

CALL OF THE SENSES
The band immediately cuts the breaks loose en throws in a duo consisting of fast riffs and happy speedy keys. The song continues with clear vocals and piano to strike back in full force during the chorus.. In the break you'll hear a keys solo that takes you back to that amazing “Rising” album from Rainbow. The fresh sounding keys and the soaring guitar solo will make you smile for sure.  When the next album from these Finish melodic rockers will hold a few more of those excellent songs it will be a real feast for the lovers of the AOR and melodic rock genre

Conclusion:
Those Finish dudes from Myon have certainly surprised me with this up beat single! It has an great healing effect on your mood. It's an instant happy feel song although the lyrics deal with extreme adrenaline search. Every fan of melodic rock with lush keyboards will love this one and won't be disappointed!

Tracklist:

 1. Call of the Senses

Video can be watched here: http://www.youtube.com/watch?v=bOmX1Cbc5bk

 

Score:  4 out of 5

Links:

Written by Rik Bauters

SWALLOW THE SUN – EMERALD FOREST AND THE BLACKBIRD – SPINEFARM RECORDS – RELEASE: 13- 02- 2012

Juha Raivio is het brein achter Swallow the Sun. Deze man begint rondom het millennium samen met zijn vrienden dit niet onaardige doom metal gezelschap. Met hun schitterend debuut “The Morning Never Came” gooien zij zich zelf meteen in de schijnwerpers. Wat volgt zijn nog 4 schitterende albums waar Shallow the Sun bewijst niet vies te zijn van een goed potje doom. Wat volgt is nu al weer nummer 6: “Emerald Forest and the Blak Bird”

Swallow the Sun is:

·         Juha Raivio – guitar

·         Mikko Kotamäki – vocals

·         Kai Hahto – drums

·         Markus Jämsen – guitar

·         Matti Honkonen – bass

·         Aleksi Munter – keyboards

Guest appearance:

·         Anette Olzon

Emerald Forest and the Blackbird.

 

Deze plaat geeft eigenlijk geen verrassing aan de mensen die bekend zijn met Swallow the Sun. Dit betekend uiteraard niet dat dit album de zoveelste in rij is. Ditmaal is de plaat geproduceerd door Mikko Karmilla ( ondermeer Nightwish, Amorphis en Children of Bodom) Dit is ook duidelijk te horen aan de plaat. De mix is absoluut zeer goed te noemen.

Het verhaal achter de plaat is een oud Fins gedicht over een vader die een fabel verteld aan zijn kind. Het gevolg is een sfeervolle plaat die naast instrumentaal, tekstueel ook aardig uit de voeten komt. Naast met de producer van Nightwish gewerkt te hebben, draagt Anette Olzon van Nightwish ook haar steentje bij aan dit album. Op het schitterende Cathedral Walls blijkt maar weer hoe veelzijdig deze zangeres wel niet is. Een mooi sfeervol nummer, en wat mij betreft toch wel het hoogtepunt van het album. De plaat is weer vertegenwoordigd met sterke structuren. Alles komt voorbij zetten. Cleane vocalen, heerlijke diepe grommen. Akoestische stukken worden afgewisseld met laaggestemde gitaren. Veel emotie en melancholie is wat er weer heerst op deze plaat.

Track list:

 1. Emerald Forest and the Black Bird
 2. This Cut is the Deepest
 3.  Hate, Lead the Way
 4. Cathedral Walls ( feat. Anette Olzon )
 5. Hearts Wide Shut
 6. Silent Towers
 7. Labyrinth of London ( Horror Part IV )
 8. Of Death and Corruption
 9. April 14th
 10. Night Will Forgive Us

 

Conclusie:
Puike plaat die niet misstaat tussen alle doomreleases van dit moment.

Score: 3,5 uit 5

Links:

 

Geschreven door Ronald van de Baan


OVERDRIVE – ANGELMAKER’S DAUGHTER - EIGEN BEHEER – OUT NOW

Overdrive werd opgericht in 1980 in Zweden. In 1981 namen ze hun zelf gefinancierde MLP “Reflexions” op, wat nu een echte collectors-item is geworden. Ze tekenden een deal met Planet Records en in 1983 zag hun debuutplaat “Metal Attack” het levenslicht. Maar het is vooral de opvolger “Swords and Axes” die bij ondergetekende nog steeds met regelmaat beluisterd wordt. Die plaat stond bol van ultra-heavy gitaarwerk en trage beukers. Maar in 1985 eindigde het verhaal toen zanger Thuresson de band verliet. Maar in 2003 kwam de wedergeboorte met de nieuwe zanger Karlsson. In 2005 bracht Overdrive de MCD “Resurrected” uit met een viertal opnieuw opgenomen klassiekers (samen met een onuitgebracht nummer) en die kreeg in 2008 een uitgebreider gevolg met “Let The Metal Do The Talking”.  Tijdens de opnamesessies van hun laatste album “Angelmaker” waren er een aantal tracks die de plaat uiteindelijk niet hebben gehaald! Overdrive besloot die tracks exclusief en enkel op vinyl toch nog uit te brengen. 

Overdrive is:

 • Per “PerilOz” Karlsson – vocals, acoustic guitars
 • Janne Stark – guitars, bass
 • Kjell Jacobsson – guitars
 • Kenth Ericsson – bass
 • Kenta Svensson – drums

ANGELMAKER’S DAUGHTER

 

Van de negen tracks die je op deze blauwkleurige vinyl kan horen, komen er drie rechtstreeks van hun laatste album “Angelmaker”. Zo vinden we het titelnummer, “To Grow” en “In Gut We Trust” terug op deze gelimiteerde uitvoering. “Brand New Sinner” is de eerste nieuwe track die we te horen krijgen. Per zet hier verschillende zangmelodieën op een rijtje. Hij start melodieus, komt dan eerder venijnig uit de hoek om dan lekker commercieel te klinken in de refreinen. Het nummer bevat de voor Overdrive typische hakkende gitaren en krachtige drums.  Ondanks de misleidende titel duurt de ballade “Short Moments” toch een dikke zes minuten. Per komt hier onverwacht met een uiterst melodieuze stem aandraven. Ook het gitaarwerk  is op en top melodieus en staat bol van de emoties. De laatste minuut gaat het rockgehalte wat omhoog en krijgen we een echte rocker te horen. “Call The Priest” bevat beangstigende gitaren in de intro. Daarna wordt de track gedomineerd door de gitaren, die geregeld kreunen en piepende tonen laten horen! In het snelle “Run Out” staat de harde drum centraal en de riffs doen hun best om met de hoofdprijs weg te lopen. De zang van Per eist op zijn beurt de grootste aandacht op in het commercieel klinkende “Show Your Love”. “It's Not As Easy As It Seems” is een opmerkelijk instrumentaaltje dat de sfeer opzoekt bij “Aphasia” van Europe en dit is hoofdzakelijk te wijten aan het gevoelige gitaarwerk.

Conclusie:
Deze nummer 21 van de in totaal 300 exemplaren is meer dan de moeite waard om in huis te halen, als je fan bent van deze Vikingen! Naast een afwijkend hoesontwerp en alle handtekeningen van de band zijn de zes onuitgegeven nummers een waardige aanvulling aan mijn collectie!

Tracklist:

 1. Angelmaker
 2. To Grow
 3. Brand New Sinner
 4. Short Moments
 5. Call The Priest
 6. Run Out
 7. Show Your Love
 8. In Gut We Trust
 9. It’s Not As Easy As It Seems

Score: 3,5 out of 5 ( 4 out of 5 for the fans)

Links:

Geschreven door Rik Bauters.

 

 


ANGELINE - DISCONNECTED - AVENUE OF ALLIES/GERMUSICA – OUT NOW

Het Zweedse Angeline bestaat al meer dan 2 decennia. In 1987 werd de band opgericht en hun eerste werk kwam uit in 1990 (mini LP) en 1994 (single). Maar de groep kende een groot verlies toen hun zanger overleed en men hield het voor bekeken. In 2007 werd een speciaal concert gegeven in teken van het twintig jarige bestaan van de band. Dit beviel hen echter zo goed dat ze besloten verder te gaan en in 2010 kwam hun eerste echte debuutplaat “Confessions” uit. Het album kreeg goede recensies en men besloot om gewoon door te gaan met nummers schrijven. “Disconnected is het tweede album van deze Zweden.

Angeline is:

 • Jocke Nilsson – lead vocals & guitar
 • Janne Arkegren – guitar
 • Uffe Nilsson – bass
 • Tobbe Jonsson – drums & percussion

DISCONNECTED

 

Moderne gitaargeluiden en lekker in het gehoor liggende zangmelodieën verzorgen het feestje tussen onze beide oren van de eerste tonen van “When The Lights Go Down”. Het bijzonder fraai gitaarwerk en de warme stem van Jocke maken van deze albumopener een absolute kraker. Een oh zo aanstekelijke riff vormt de ruggengraat van “Falling Into You”. De samenzang tijdens de refreinen bezorgen deze stevige rocker een AOR toetsje. De scheurende gitaarsolo injecteert het nummer met een waar genot-moment. “Take A Little Time” kent een modern gitaarspel en hemelse samenzang terwijl “I Had Enough” een rasechte rocker is met een hoger tempo. “Run Run Run” bevat een sterke AC/DC riff en is een typisch nummer om op hoog volume te beluisteren tijdens een ritje met de wagen. “Found” ligt op zijn beurt in hetzelfde straatje als een kalme Nickleback. Tijdens het titelnummer wordt de talkbox bovengehaald en hierdoor wordt meteen de link gelegd met Bon Jovi en een paar zanglijnen roepen sterke herinneringen op aan het “Slippery When Wet” album. Het latere Bon Jovi materiaal komt ook voorbij tijdens “Solid Ground” waarbij de zwoele stem van Jocke uitstekend past bij deze melodieuze rocker. De verplichte ballade krijgen we onder de vorm van “If It's The Last Thing I Do” en men laat hier af en toe een bluesy gitaarriffje opduiken.

Conclusie:
Alle nummers zijn geschreven door zanger/gitarist Jocke en de man stond ook in voor de opnames, de mixing en de productie van dit tweede album. Een schijfje dat geen missers bevat en wat moderne invloeden toevoegt aan hun melodieuze rock geluid. Een knappe plaat maar toch is het geen hoogvlieger in het genre. Maar de plaat heeft zeker zijn bestaansrecht, laat dat duidelijk zijn.

Tracklist:

 1. When The Lights Go Down
 2. Falling Into You
 3. Take A Little Time
 4. I Had Enough
 5. Run Run Run
 6. Found
 7. Disconnected
 8. In Times like These
 9. Solid Ground
 10. If It’s The Last Thing I Do
 11. First Time Around
 12. Way Down

score: 3 out of 5

Links:

Geschreven door Rik Bauters.

Tom Iommi diagnosed with cancer
Legendary BLACK SABBATH guitarist Tony Iommi has been diagnosed with the early stages of lymphoma, a cancer of the lymphocytes, a type of cell that forms part of the immune system. 

Iommi is currently working with his doctors to establish the best treatment plan and remains upbeat and determined to make a full and successful recovery.

This comes as BLACK SABBATH — Ozzy Osbourne (vocals), Tony Iommi (guitar), Geezer Butler (bass) and Bill Ward (drums) — are writing and recording their first album in 33 years in Los Angeles (still set for release this fall) with producer Rick Rubin. They will now go to the U.K. to continue to work with Tony.
 

ENDLESS CYCLE – INTO TE OPAQUE – EIGEN BEHEER – OUT NOW

Endless Cycle is een band afkomstig uit ons eigen koude kikkerlandje.
Deze Zeeuwen maken een mix van Thrash  en Black met progressieve invloeden.
Eind november brachten zij hun debuutalbum uit genaamd: Into The Opaque”.

Endless Cycle is:

 • Boris van der Weij - Lead vocals
 • Maarten D'Haese - Clean vocals & Rhythm guitar
 • Chris van Geel - Lead guitar
 • Jose Leijnse - Bass guitar
 • Elmer Sonnevijlle - Drums & Percussion

Into the Opaque

 


Deze plaat is duidelijk nog een debuut uitgegeven in eigen beheer. Ondanks dat de mannen zeer getalenteerd zijn en ze toch wel smakelijke stukken op de plaat hebben staan is de productie ver te zoeken. Uiteraard is dit iets waar een jonge band met weinig middelen weinig aan kan doen. Vandaar dat ik toch even de tijd neem om deze plaat een paar luisterbeurten te geven.

Wat me opvalt, is dat deze mannen nog moeite hebben om van hun technische hoogstandjes een geheel te maken. Op zich is wat ze doen goed, maar mist de uitkomst nog net iets. Ik persoonlijk denk dat dit iets voor de toekomst is. De plaat is sterk afwisselend. De ene keer lopen ze keihard te rammen om vervolgens in Opeth-achtige taferelen om te schakelen. Op zich leuk om complex proberen te zijn, maar af en toe was een wat toegankelijker pad fijner geweest om naar te luisteren.

 

Tracklist:

 1. Creation of nothing
 2. Released
 3. Blueprint (aquaphobia)
 4. Failure
 5. Opaque portrait
 6. Controlled by them
 7. Driven by greed
 8. Pride

 

Conclusie:
Met dit debuut laat Endless Cycle zien dat er toch wel potentie in hun muziek zit.
Met een betere productie en een wat sterkere songstructuur gaat deze band nog ver komen.

Score 2,5 uit 5

Link:

http://www.endlesscycle.nl

 Geschreven door Ronald van de BaanKiros - Lay Your Weapons Down - Ain’t No Grave Records Release: 7-2-2012

Ambitie is zoals het bekende spreekwoord: het mes snijdt aan twee kanten; wanneer bekwaam kan het prachtige resultaten opleveren, maar met onhandig geklungel wordt de uitkomst rampzalig.  Kiros heeft voor dat eerste gezorgd met een experimenteel album bestaande uit drie verschillende onderdelen. Nu komen zij met een nieuw albumLay Your Weapons Down” op de klippen. Een mix van melodieuze songwriting en een basis van sterke teksten. Kiros maakt ambachtelijke songs en ook nog eens volledig origineel met een vleugje van vage vertrouwdheid. De muziek wordt gebracht met een hoge dosis positiviteit die besmettelijk is

Kiros is:

 • Barry Mackichan (vocals, bass)
 • Ryan Guerra (guitar)
 • Jordan Kaiser (drums) 
 • Jonathan Lujan (guitar/vocals)

Lay Your Weapons Down


Dat de nummers op dit album makkelijk in het gehoor liggen moet ik beamen. De nummers zijn haast pop gericht met duidelijke rockelementen. Originaliteit helaas wat minder. Er zijn vele bands die eenzelfde sound hebben. Maar dat de uitvoer hiervan zeker niet verkeerd is geeft dan weer een goed tegenwicht. Vooral opvallend is de productie, hier zijn duidelijk de puntjes op de I gezet. Vooral de vocalen komen er mooi naar voren, en ook tijdens solo’s hebben de gitaren een mooi clean sound. De nummers zijn erg melodieus en worden emotioneel overtuigend gebracht. Het eerste nummer “Broken State” heeft een goede basislijn die in je hoofd blijft hangen. Daarnaast komen er ook wel leuke gitaarsolo’s aan te pas. Het nummer “Unshaken” is dan bijvoorbeeld weer wat pittiger, met een opvallende gitaarloopje en knallende samenzang. “What Can Stop Me Now” is dan weer meer richting ballad en “Passing Through” is een semiakoestisch nummer.  Een prettige afwisseling is op deze plaat genoeg te vinden, het geheel wordt sprankelend gehouden.

Conclusie
Voor liefhebbers van emorock en/of melodieuze poprock is dit zeker geen verkeerd plaatje. De uitvoer en productie is opvallend. De plaat ligt daarnaast makkelijk in het gehoor, waardoor je blijft luisteren. Daarnaast is er ook afwisseling in de nummers, van akoestisch tot pop tot rock. Enig minpuntje zijn voor mij de vocalen. Ik houdt zelf niet erg van deze emostijl van zingen, dit geeft het geheel een wat zeurderige klank. Maar goed dat is natuurlijk een kwestie van persoonlijke smaak.

Tracklist

1.Broken State
2.One Thing
3.Outlaws and Prodigals
4.Unshaken
5.What Can Stop Me Now
6.Good Intentions, Bad Directions
7.Passing Through
8.Found Me
9.Desperation Calls
10.Something Beautiful

Links

Geschreven door Taggi Eenstroom.

 


 


BOGUSLAW BALCERAK'S CRYLORD – BLOOD OF THE PROPHETS - LION MUSIC – OUT NOW

Boguslaw Balcerak werd geboren in 1972 in het Poolse Warschau. OP zestienjarige leeftijd begon hij gitaar te spelen. Zijn band Crylord kreeg vaste vorm in 2007, maar het lukte de man niet om een geschikte zanger te vinden in zijn thuisland. Hij begon aan de opnamen van dit album in 2009 en hij besloot om drie van zijn favoriete zangers uit te nodigen om enkele nummers in te zingen. Dit verliep echter niet van een leien dakje en het duurde tot 2011 voor alles in kannen en kruiken was. Lion Music hoorde wat ruwe demo's en was dusdanig onder de indruk dat ze Crylord een contract aanboden. Het album werd gemastered door King Diamond's Andy LaRocque!

Crylord  is:

 • Boguslaw 'Bibas' Balcerak – all rhthm & lead guitars, bass
 • Carsten 'Lizard' Schuls – vocals on 2, 5, 6, 8, 10, 12
 • Mark Boals – vocals on 4, 6, 11, 12
 • Goran Edman – vocals on 3, 9, 11, 12
 • Kamil Wyzinski – bass
 • Tomek 'Zawad' Zawadski – bass
 • Lukasz Dybalski – keyboards
 • Marcin 'Kanclerz' Kwasny – drums

BLOOD OF THE PROPHETS

 

“Ante Bellum Overture” is een bombastische intro, die toch een sterke aanwijzing vormt dat er een brok neoklassieke metal zal volgen. Dat wordt meteen bevestigd door de aanstormende gitaar in het titelnummer. We horen hier veel lagen van klassiek geïnspireerde toetsen. De vlugge veelvuldige arpeggio's brengen natuurlijk Yngwie Malmsteen in beeld, maar Boguslaw heeft toch een eigen stijl weten te ontwikkelen. Carsten zet hier een krachtige vocale prestatie neer! “Grace Of Love” hanteert een ietwat commerciëler geluid en het zangwerk van Goran Edman is nog steeds van topkwaliteit. Het nummer levert een Oosterse tint in zowel de toetsen al de gitaar. De gitaarsolo is om je vingers van af te likken. Op “Bard's Tale” is het de beurt aan Mark Boals om de vocalen voor zijn rekening te nemen. Mark is zonder twijfel de zanger met de krachtigste stem van de drie melodieuze shouters te noemen. Zijn timbre past het best bij deze neoklassieke metal, waarin hier veel raakpunten zijn met de grootmeesters Bach, Mozart, Chopin en Beethoven. “Warrior's Moon” schiet uit de startblokken met een agressieve, snelle riff en gaat verder in een trager tempo in de verzen om opnieuw hard toe te slaan in de refreinen. Tijdens de solo's komt de Malmsteen-link sterk naar boven.

Het instrumentale “The Heretic” kent een moordend gitaarritme! Je wordt van de ene ziedende solo naar de andere geslingerd en ook het toetsenspel heeft een hels tempo. Carsten toont zijn emotionele kant tijdens de intro van “Behind The Walls Of Sadness”. Na deze emotionele prik vervolgt het nummer als een aaneenschakeling van grote snelheid en slepende gedeeltes. “Angel Of Divine” kent een trager tempo en hierdoor komt de prestatie van Mr. Boals nog dikker in de verf te staan. De samenzang tijdens de refreinen is werkelijk fenomenaal! Sterke klassiek orkestratie en loodzware beukende riffs zijn de hoofdingrediënten van het lange “Valley Of the Dead”. In het midden slaat het nummer om in een supersnelle neoklassieke metaltrack. Schulz zet hier ook een puike prestatie neer en gaat de hoge uithalen niet uit de weg. Een ballade mocht niet ontbreken en wanneer deze ingezongen wordt door Edman en Boals, kan het eigenlijk niet meer stuk. Geen spervuur van vurige en snelle arpeggio's in “When The Time Has Come” maar rustige ( bijna klassieke) gitaarondersteuning. Na een bombastische intro, krijgen we opnieuw een snelle track voorgeschoteld. Op “The Healing Hands Of Destruction” worden we meer dan verwend, want alle gastzangers dragen hun steentje bij op de afsluiter.

Conclusie:
De Poolse gitaarplukker Boguslaw Balcerak had als bedoeling een neoklassiek metalalbum te maken waarbij het gitaarwerk geïnspireerd werd door het werk van de grote Barokmeesters en Yngwie Malmsteen. Hij heeft inderdaad een eigen stijl ontwikkeld, maar tijdens de solo's is de invloed van Yngwie toch zeer duidelijk te horen. Maar dit stoort zeker niet. De drie zangers leveren allen voortreffelijk zangwerk af. Dus we hebben een nieuwkomer in het clubje van de neoklassieke metal!

 

Tracklist:

 1. Ante Bellum Overture
 2. Blood of the Prophets
 3. Grave Of Love
 4. Bard's Tale
 5. Warrior's Moon
 6. Face Of Destiny
 7. The Heretic
 8. Behind The Walls Of Sadness
 9. Angel Of Divine
 10. Valley Of The Dead
 11. When The Time Has Come
 12. The Healing Hands Of Destruction

score: 3,5 out of 5

Links:

Geschreven door Rik Bauters 

Shaking Godspeed lanceert nieuwe album.
Ben je een diehard ‘Shaking Godspeed believer’ en wil je de nieuwe plaat meteen in je handen krijgen? Dat kan. Op vrijdag 24 februari presenteert Shaking Godspeed in Willemeen tijdens GESEL XL het nieuwe album ‘HOERA’. Deze grootmeesters van de psychedelische garagerock doken een week lang de studio om op de opvolger van ‘Awe’ op te nemen. Het resultaat is wederom om je vingers bij af te likken!

Voor echte ‘Gosdpeedheads’ hebben we een fraai pakket paraat.
Wat moet je doen? Maak een promofilmpje voor de speciale releaseshow voor Shaking Godspeed (max 30 sec) en mail de link naar: info@geselxl.nl. Die drie beste promovideo’s worden beloond met een heul vet Godspeed pakket met:  het album ‘Awe’ op vinyl, een Shaking Godspeed t-shirt, het nieuwe album ‘HOERA’ op cd én vinyl en twee gratis tickets voor de Shaking Godspeed release-show in Willemeen.

Driewerf hoera!


Frontman David Gold tragically killed.

Woods of Ypres frontman David Gold was tragically killed in a road traffic accident on 21st December, outside Barrie, in his home country of Canada. 

In accordance with the wishes of David's family and band mates, the recently completed album "Woods V: Grey Skies & Electric Light" will be released, as planned in February.

The Gold family issued a statement for David's friends and fans as follows:

"The Gold family is incredibly saddened in the wake of David's sudden passing. We want to thank everyone for the ongoing outpour of support, as it is greatly appreciated. Although he was only 31 years old, David lived more than most would be able to in an entire lifetime. He was well educated, well travelled, incredibly talented, passionate, compassionate, and loved dearly by thousands of friends, family, and fans all over the world. David's legacy will not only live on, but continue to grow. We ask you to keep David's spirit alive by continuing to listen to his music, and let him inspire your life."

Donations can be made to support his funeral costs through his Paypal account at davidypresgold@gmail.com

Joel Violette was David's band mate and long-time collaborator, he had the following statement:

"I am completely shocked and utterly at a loss for words about David's passing. I write this with a very heavy heart, and I can only imagine what David's family is going through, as well as the rest of his friends. My heart goes out to them all. 

This tragedy comes at a truly inopportune time for Woods of Ypres, though there is never an opportune time for these things to happen. We'd booked to tour Europe in support of Woods 5, we'd recruited the talented Rae Amitay and Brendan Hayter, and we were only waiting for January rehearsals before setting off. We had an exciting album to play and exciting places to play it.

It's hard to say what is next for Woods. David was unequivocally the voice, heart, and soul of the band. In the last year or so David and I planned out many projects for Woods of Ypres in great detail. It would be a shame for none of them to come to fruition, and David would have wanted his fans to hear them. So I will examine these, discuss them with Earache, and endeavour to complete what can be completed given the circumstances. David was always and still is the essence of Woods of Ypres. So if and when any Woods projects come to light, it will be with this fact firmly and unwaveringly in mind.

For the present time my immediate task is to promote and release Woods 5: Grey Skies & Electric Light. We finished the audio portion in August at Beach Road Studios, and David D'Angelo finished the stunning album art last month. All that remains is press and promotion for the album. And I'm more than willing to do my own share as well as David's, with the same passion, enthusiasm, and good humor David would have had. So please direct any interviews to me, and I will be thrilled to answer questions.

It was an honour to have worked with David, an honour to have shared the stage with him, and an honour to have spent a summer writing and recording with him. He was an extremely talented, driven, and generous man. He will be sorely missed."

Earache will be working closely with David's family moving forwards, and join the hundreds of fans around the world that have offered their condolences to the Gold family.

To leave messages of remembrance, memories or comments, please go to the Facebook tribute (run by David's family and Earache Records):  https://www.facebook.com/DavidGoldRIP


'Career Suicide (Is Not Real Suicide)

 

WOODS 5: GREY SKIES & ELECTRIC LIGHT was recorded with producer SIEGFRIED MEIER at Beach Road Studios in Ontario, Canada, and was mixed by famed UK producer JOHN FRYER (NINE INCH NAILS, PARADISE LOST).

 


INTERVIEW MET ED WARBY VAN THE 11TH HOUR

Ed Warby brengt op 27 januari "lacrima Mortis" uit. Dit is het tweede album van The 11th Hour.
Een mooi moment dus om een paar vragen te stellen aan deze duizendpoot van de Nederlande Metal.
 

 

Hoi Ed, ik neem aan dat het spannende tijden zijn nu het tweede album Lacrima Mortis bijna het levenslicht gaat zien?
Dat kun je wel zeggen ja! Ik heb gelukkig al wat reviews gezien en die waren allemaal zeer positief, maar het is elke keer weer zenuwslopend om iets uit te brengen waar je lang en hard aan gewerkt hebt en af te wachten wat “men” ervan vindt.

Ik heb al het geluk gehad om de plaat te beluisteren. Bravo voor deze puike plaat!
Wat was de reden om dit keer ook meer keyboard elementen toe te passen op de plaat?

Dank je! Ik heb zelf niet echt het idee dat er meer keys op deze plaat zitten, Burden Of Grief bevatte ook al veel piano en orkestrale stukken. Misschien dat ze er nu door de mix meer uitkomen? Lacrima Mortis is wel een stuk epischer uitgevallen dan het debuut dat tamelijk grauw en somber was.

 

Pim Blankenstein heeft ditmaal het grunten op zich genomen omdat Rogga gezondheidsproblemen heeft. Hoe gaat het momenteel met Rogga?
Rogga heeft eigenlijk doorlopend gezondheidsproblemen, ten tijde van Burden Of Grief was er ook van alles aan de hand, van een gebroken sleutelbeen tot maagkwalen. Hij had nu te kampen met een griep die maar niet over wilde gaan en hij heeft de plaat wel ingezongen maar we waren het er allebei over eens dat het niet goed genoeg was.

Pim verricht uitstekend grunt werk op dit album, maar het is mij ook opgevallen dat jij vocaal sterker vertegenwoordigd bent op het album. Heb je zangles genomen of heb je onder meer door middel van de live optredens meer ervaring opgedaan?
Pim heeft inderdaad flink z’n best gedaan, het was een noodsprong maar uiteindelijk is de plaat er alleen maar beter door geworden. Dat ik zelf beter overkom heeft enerzijds te maken met een gegroeid zelfvertrouwen door het optreden en anderzijds toch met wat geldingsdrang omdat met name de zang op Burden Of Grief toch wat kritiek te verduren kreeg. Het blijft een stem die je mooi vindt of niet, maar ik heb nu wel alles op alles gezet om vocaal zo sterk mogelijk voor de dag te komen.

 

Je bent in Nederland denk ik 1 van de meest actieve metal artiesten, is het niet moeilijk om met zoveel verschillende bands vertegenwoordigd te zijn?
Het enige probleem is tijd, en die kom ik regelmatig te kort. Maar in de praktijk zijn alleen Hail Of Bullets en 11th Hour echt actief, dus dat valt nog wel mee. M’n betrokkenheid bij bijvoorbeeld Ayreon/Star One en Demiurg blijft beperkt tot het indrummen van de CD, dus dat is met de voorbereiding en eventuele nazorg hooguit een paar weken.

Gezien het verschil in genre van de verschillende bands waar je inzit, ( Hail of Bullets – Ayreon - Demiurg) is er nog een bepaalde muziekstroom binnen metal wat je voorkeur draagt?
Als drummer ligt de lompe death metal van Hail Of Bullets me het meest, maar ik merk dat ik me als componist wel heel erg thuis voel binnen de doom metal. Veel van wat ik schrijf is sowieso al doordrenkt van treurnis en melancholie, maar hierbij kan ik me wat dat betreft echt helemaal laten gaan en dan komen er vaak mooie dingen uit.

In Nederland wordt The 11th Hour na het debuut “The Burden of Grief” terecht de hemel in geprezen. Hoe word The 11th Hour eigenlijk in de rest van Europa ontvangen?
Ook heel goed, gelukkig. Opvallend genoeg vond alleen Italië de plaat unaniem niet te pruimen, maar verder waren de recensies vrijwel allemaal positief. Ik merk daarnaast dat we met optreden een hoop waardering hebben geoogst, zeker binnen de doomscene werd ik in eerste instantie een beetje als vreemde eend in de bijt gezien door m’n death metal verleden, maar een paar succesvolle festivalshows hebben daar wel verandering in gebracht.

Ondanks dat The 11th Hour in eerste instantie een studioband was,  zijn er toch een paar optredens geweest. Hoe heb je het ervaren om in eens voor op het podium te staan in plaats van achter het drumkit?
We hebben inmiddels zo’n 10-11 optredens gedaan in binnen- en buitenland. De eerste keer stond ik letterlijk te schudden van de zenuwen maar het gaat me steeds beter af en ik ga het ook steeds leuker vinden. Het is een compleet andere manier van muziek maken, ik moet meer letten op de rest van de band en het is enorm wennen dat alle ogen nu op mij gericht zijn.

“Lacrima Mortis” bevat diepe emoties , is The 11th Hour een manier om je melancholische emoties te kunnen uiten?
Zoiets, ik ben in het dagelijks leven geen neerslachtig persoon maar ik heb wel bepaalde dingen meegemaakt die hun sporen hebben achtergelaten en wat ik nu doe met 11th Hour geeft me de kans om die emoties op een creatieve manier te gebruiken. Daar kan geen psychiater tegenop!

Net als het voorgaande album heb jij weer alle instrumenten zelf bespeeld, is dit iets wat altijd een droom van je is geweest?
Zo ver zou ik niet gaan, maar het was wel iets dat ik een keer wilde proberen. Daarnaast had ik ten tijde van Burden Of Grief nog geen band, dus het was ook pure noodzaak. Deze keer heb ik er opnieuw voor gekozen omdat ik bang ben/was dat ik te persoonlijk betrokken ben bij de muziek om die door andere muzikanten te laten inspelen, en dat wilde ik ze eerlijk gezegd ook niet aandoen.

 

Pim is op de plaat de enige artiest naast jou, is dit een bewuste keuze geweest om op deze manier totale controle te houden op je muziek?
Zeker, er staat op deze manier geen noot op de plaat die ik niet exact zo bedoeld heb. Maar ik moet zeggen dat ik tijdens het werken aan dit album wel heb besloten dat het de laatste keer was op deze manier, de volgende plaat wordt gewoon een groepsalbum. Ik denk dat ik na 2 doe-het-zelf albums wel klaar ben om de teugels een beetje te laten vieren, en als ik hoor hoe waanzinnig heavy we live klinken heb ik er alle vertrouwen in.

2012 begint uiteraard meteen goed met albumrelease , wat zit er nog meer in het verschiet dit jaar voor The 11th Hour?
Hopelijk veel shows, en als het even kan ook wat reguliere metal festivals i.p.v. de vooral op doom gerichte evenementen (die vreselijk gaaf zijn overigens).

Bedankt voor je tijd! Is er nog iets wat je kwijt wilt aan onze lezers?
Bedankt voor het lezen en ik hoop dat jullie de moeite nemen om naar Lacrima Mortis te luisteren.

 

 Photos By Hannah Anthonysz

Interview afgenomen door Ronald van de Baan.

 Link:  https://www.facebook.com

 

 

 

 


Killswitch Engage Singer Howard Jones left the band!

A shocker of a story has just broken as it has emerged that Killswitch Engage singer Howard Jones has left the band!

Killswitch Engage have revealed that singer Howard Jones has left the band!

“To our family, friends and fans: We have decided to continue on without Howard Jones as the singer of Killswitch Engage,” say the band in a statement. “We love Howard and are thankful for the nine years that we’ve had him in the band. Out of respect for everyone involved we will not be discussing the specific reasons behind this decision. Howard is a part of our family and always will be, and we wish him well. He has left big shoes to fill, so we certainly have our work cut out for us to find the next singer of Killswitch, something we plan on making priority #1 going forward. Most importantly, thanks to all of you for all the support throughout the years and for sticking by us for all this time. We really do appreciate it and we very much look forward to having a new record for all of you in the not too distant future that we can all be proud of.

Sincerely, Adam, Joel, Mike & Justin.”

The band were due to release a new studio album later this year, and the status of that is currently uncertain. Hammer will be sending any updates your way the second we hear of anything.

Source:  http://www.metalhammer.co.uk


SEVEN ENDS signs with Massacre Records.

SEVEN ENDS from Limburg, Netherlands, was formed in the darker months of 2007 by guitarist Ricardo, vocalist Jan and drummer Cor. Soon Noud joined the band, bringing thunder with his bass, together with Tim on guitar completing the band. Tim's presence was not very long, after about a year he was replaced by Leon.

SEVEN ENDS' musical style can be described as furious thrash/death metal. Speed and aggressiveness are the main ingredients, all flavored with a hint of melody and a grooving touch to it.

Their first EP was recorded in 2008 and it was time to hit the stage. Reactions to EP and live performance were overwhelming from the start. SEVEN ENDS played live with bands such Legion of the Damned and Torture Squad, and in summer 2010 they got their chance at the legendary Wacken open air festival in Germany after winning the Dutch Wacken Metal Battle, among the greatest names around in metal and rock.

In 2011 SEVEN ENDS finished recording their first full length album, mixed and mastered by no other than Andy Classen (Legion of the Damned, Belphegor, Tankard).

"To The Worms" is scheduled to be released on March 23, 2012 via Massacre Records.

Lineup:

Jan Bieseman - Vocals
Ricardo Carta - Guitars
Leon Vinders - Guitars
Noud van Erp - Bass guitar
Cor Niessen - Drums


http://www.sevenends.com
http://www.facebook.com/pages/Seven-Ends/112122742203746


SABATON – reveal first album details!

Swedish power metal superstars SABATON just issued the following statement, revealing first details on the bands upcoming album:

We can now confirm the rumors, the new SABATON album will be called „Carolus Rex“ and in a few days we will start recording it. At the moment we cannot reveal any information about it, other than that it will be available at the end of May this year. We felt it was time for America to get something of a special show and this time the releaseparty will be in Los Angeles, California. This show will be the only US West Coast show and it will be the world premiere of new songs.

-Happy new year, friends!“

www.sabaton.net | www.facebook.com/sabaton


THRASHFEST CLASSICS – video tour documentary online!

2011 saw one of the most exciting metal tours in a long time. THRASHFEST CLASSICS featured DESTRUCTION, EXODUS and SEPULTURA among others, performing just classic songs & sets.

Needless to say the tour was a huge success!

STORMBRINGER.AT visited the bands on the day of their final show in Austria and shot a short, interessting documentary about the tour – including statements of all participating bands.

Check it out at: http://www.stormbringer.at/specials.php?id=152

www.destruction.de | www.exodusattack.com | www.sepultura.com


Suburban Record Store opent zijn deuren op 2 Februari

HAARLEM – Suburban gooit eindelijk de deuren open van haar eigen platenzaak: op 2 februari wordt de Suburban Record Store in Haarlem op feestelijke wijze geopend.

De Suburban Record Store gaat een uitgekiende selectie aanbieden van het beste uit de sleaze en rock ’n roll. Niet alleen de releases die via Neerlandsch rock ’n rollste zijn uitgekomen, maar ook die van haar vele buitenlandse partners. De winkel zal met name een uitgebreide vinylselectie kennen.

Het idee voor de winkel is ontstaan toen Suburban Records op zoek moest naar een nieuwe kantoorlocatie. Een ruimte aan het Donkere Spaarne in het centrum van Haarlem was niet alleen geschikt voor het kantoor en magazijn, maar bleek ook een winkelbestemming te hebben. Aangezien het label in 2012 vijftien jaar bestaat, is een eigen winkel de kroon op het werk van Suburban.

Het jubileum van Suburban wordt dit jaar naast de opening van de winkel op meerdere manieren gevierd. Zo levert het label ook weer een aantal bands voor Eurosonic. Vrijdag 13 januari presenteert Suburban in de Walrus de nieuwste generatie rock ’n roll met Automatic Sam, Black Bottle Riot, Birth of Joy en Shaking Godspeed. De label night is de aftrap van Suburban’s  Year of the Sleaze.

Natuurlijk zal de opening van de winkel vergezeld gaan van de nodige festiviteiten; daarover later meer!

Suburban Record Store
Donkere Spaarne 14-zwart
2011 JG Haarlem

 


ALBUMREPORT: THE 11TH HOUR - LACRIMA MORTIS - NAPALM RECORDS - RELEASE 27-01 -2012

Ed Warby is a busy bee. The pounding master from Hail of Bullets and former Gorefest drummer, released in 2008 his first The 11th Hour album “Burden of Grief”. This album was   a new direction for Ed. He played all the instruments and took the task of doing the clean vocal  himself. This strong debut was  demanding a follow up.

Finally the second release is upon us called “Lacrima Mortis”

The 11th Hour is:

·         Ed Warby – Guitars, Bass, Drums, Keyboards, Vocals

·         Pim Blankenstein – Vocals

Lacrima Mortis

 

The first thing I notice when blasting this album is that the typical “Warby” doom this time is drowned in orchestra arrangements. Thank God, he decided to take this step.

It gives an extra dimension to this album and makes the journey even darker and more melancholic then the previous release. There are even piano parts on this record. It really shows that Ed puts in all his passion to improve The 11th Hour.

On the first record it seems Ed still had to blossom as a singer. This time he seems to have grown in his singing. There is more emotion and lyrical wise there seems to be more depth  He sounds more confident and his voice combines on a genius way with the instrumental parts.

The guitars are fucking howling on every song. The album continues  in such a perfect drooling atmospheric way.  Pim Blankenstein, who already took the live performances for his account, is the growler on this album. My fucking God, his grunt goes so well on this record!  At first Rogga Johansson would  do the grunts again on this record. Sadly due to health issues, he had to pass this time. Pim already showed live he does a great job on “ The Burden of Grief” songs. It was an excellent choice to let him burst out his vicious grunts. After listening a couple of times, it seems the new year will start of with a top notch metal release.

Conclusion:
Ed did it again and delivered a masterpiece of a doom record. Are you in to a funeral doomish record, don’t wait and preorder this record!

Tracklist:

01. We All Die Alone 7:23

02. Rain On Me 8:23

03. The Death Of Live 7:14

04. Tears Of The Bereaved 8:44

05. Reunion Illusion 8:06

06. Nothing But Pain

Score: 4 out of 5

Links:

 

 

Written by Ronald van de Baan.


<