LIVEREPORT: SAXON- ANVIL - CRIMES OF PASSION @ METROPOOL HENGELO

Niemand minder dan Saxon vanavond in de Metropool. Dat is natuurlijk iets dat je niet mag missen. De mannen staan al meer dan dertig jaar op de planken en staan garant voor een avondje gezelligheid en vooral veel lekkere heavy metal. Ik ben niet de enige die er zo over denkt. Bij aankomst staan de mensen al te wachten bij de deur. Een paar Duitsers had nog pech. Helaas waren nadat ze ochtends vertrokken de laatste tickets al verkocht.

Vanavond staat ook nog het legendarische Anvil op de planken en mag Crimes of Passion de avond openen. Maar eerst nog even een interview met Biff voordat het spektakel kan gaan beginnen. Als het gesprek afgelopen is snel ik me de zaal in waar het toch al lekker vol loopt met mensen.

Als Crimes of Passion aan hun set begint draait de tap al overuren en is het één en al gezelligheid in de Metropool. Vele bekenden, maar ook veel mensen van buitenaf die duidelijk zin hebben in een avondje ouderwetse metal gezelligheid.

 

Crimes of Passion zet hier een degelijke set neer met een lekker potje metal. Wat me opvalt, is dat de lat meteen best hoog gelegd wordt met deze opener. Ze gaan goed met het publiek om en al gauw staan er wat bangers vooraan. De zang ligt lekker in het gehoor en het plezier waarmee de gasten spelen draagt ook bij aan de goede sfeer die hier heerst.

 

De ombouw gaat erg snel vanavond. Voor ik er erg in heb staat Anvil op het podium om eens lekker te gaan knallen.

Na het uitbrengen van de documentaire “Anvil the story of Anvil“ gaat het deze mannen eindelijk weer eens voor de wind. Hun laatste album”Juggernaut of Justice” is ook een plaat die in menige metalverzameling eigenlijk niet mag ontbreken. Noemde ik de vorige band enthousiast, nou dat woord is volgens mij uitgevonden door Lipps. Deze Canadees wordt omarmd door het de volle zaal en het respect is wederzijds. Wat een genot om deze mafkees te zien genieten. Ik wist niet dat 1 man zoveel rare bekken kon trekken.

     

Uiteraard gaat die nog de gitaar bespelen met onder meer zijn mond, en verteld hij de ene flauwe rake mop na de ander. Vooral zijn Steve O imitatie was erg sterk. Deze man zou naast tekeer gaan in een metalband ook zo het theater in kunnen voor een potje heavy metal stand up comedy. Ondertussen staat Robb Reiner tekeer te gaan achter het drumstel. Hoezo, zijn dit de dinosaurussen van de metal? De band is in een topconditie en ze geven hier vanavond een topshow!

De bandleden zijn na hun zeer kwalitatieve show snel bij de merchandise stand te vinden. Het bier vloeit er hard en zij hebben er zichtbaar net zoveel lol in om met de fans op de foto te gaan als andersom! Respect voor deze doodnormale toffe gasten, met een hart voor metal.

Vanavond is het dus zeker geen dooie bedoeling in de Metropool en dan is de hoofdact nog niet eens geweest. Niemand minder dan oudgedienden Saxon op de planken, die mag proberen om het publiek in extase te krijgen.

 

Biff en zijn mannen draaien al sinds 1979 mee en hebben menig super album op hun naam staan zoals “Wheels of Steel“. Dit blijft jaren na dato nog steeds een ijzersterke plaat. Betekend dit dat de mannen het alleen moeten hebben van hun oude werk? Gelukkig niet. Hun laatste plaat “Cal to the Arms“ is ook goed te versmaden. Van een nostalgie act is er vanavond dan ook geen sprake. Ook staan de mannen niet, zoals de meeste van hun leeftijdgenoten, op laag pitje te spelen. Ben je bedonderd. Gewoon bangen met die hap en tot het gaatje gaan! Saxon speelt hier anderhalf uur het publiek omver. Zowel band als publiek smult ervan. Wat opvalt, is ook dat Biff ondanks zijn leeftijd nog erg sterk bij stem is.

 

Dit heeft uiteraard te maken met zijn gezonde levensstijl. Zoals hij al vaker aangeeft geen drugs, weinig drank en vooral veel seks. De mannen werken zich vanavond in het zweet en damn als je bij de deuropening staat val je al zowat om van de geur die het publiek vanavond verspreid. Het is weer zo'n typisch bier, zweet en nog meer bier avond. Maar goed wie gaat er nu niet een potje flink zweten van zo'n gave set aan metal. Thuiskomend maar even vlug nog nagenieten onder de douche al headbangend met the amplifiers still ringing in my head!

   

Geschreven door: Ronald van de Baan
foto's: Ronald van de Baan Comments
No comments yet. You can be the first!
Leave comment
Dit bericht is gesloten. Hierdoor zijn reacties of stemmen niet langer mogelijk.
<