KRUX – III/HE WHO SLEEPS AMONGST THE STARS - GMR MUSIC GROUP/BERTUS – OUT NOW

Het verhaal van Krux startte in 2002 met de release van “Krux”. Het brein achter deze naam is bassist en songschrijver Leif Edling die we vooral kennen van de doom-boegbeelden Candlemass. Hij heeft een sterk team rond zich heen geschaard. Zo zat zanger Mats Levén nog bij Yngwie Malmsteen en ook bij Therion, terwijl gitarist Fredrik Akeson platen van Talisman en nu recentelijk ook bij Opeth van geweldige klanken voorzag. De toepasselijk genoemde opvolger “II” verscheen in 2006 en nu laten ze hun derde plaat “III- He Who Sleeps Amongst the Stars” op de metallovers los.

 

Krux is:

 • Leif Edling – bass
 • Mats Levén – vocals
 • Jörgen Sandström – guitars
 • Fredrik Akeson – lead guitar
 • Peter Stjärnvind – drums
 • Carl Westholm – keyboards

III/HE SLEEPS AMONGST THE STARS

 

Deze belangrijke derde plaat start met sterk galopperende riffs en bezwerende zang van Mats in het titelnummer. De doomstempel wordt sterk doorgedrukt maar door de hoge snelheid is de link met meer traditionele metal toch ook aanwezig. De logge riff, beangstigende licks en de diepe bas in “The Hades Assembly” volgen blindelings het aloude recept voor doommetal. Meermaals worden we herinnerd aan die eerste LP's van Black Sabbath en het werk van Candlemass waar songschrijver Leif Edling de knepen van het vak heeft geleerd. De tekst beschrijft het verhaal van een groep mensen die de aarde willen veroveren met de nodige hulp van 'the guy downstairs'. Het gegrunte gedeelte na de break lijkt wel door de duistere heer zelf te zijn ingesproken. Tijdens het venijnig gezongen “Emily Payne” komen die metalriffs terug aan de oppervlakte piepen.

Met “Small Deadly Curses” waagt men zich aan een onschuldige flirt met het gothic genre. Die link wordt veroorzaakt door de vrouwelijke koorzang, maar de vocale prestatie van Mats is hier ook van topniveau. “Prince Azaar and the Invisible Pagoda” is het lange epische werkstuk op dit album. De riffs hebben een uitnodigende werking op je nekspieren en voor je er erg in hebt, ben je aan het bangen! In het midden zitten enkele rustige riffs en licks verwerkt die een sterke herinnering oproepen aan “Sirens”, de debuutplaat van Savatage. Het nummer kent verder talrijke breaks en tempowisselingen. Na een gesproken gedeelte wordt er zelfs flink gas gegeven en ontpopt het nummer zich tot een rasechte metaltrack. Een uitstapje naar het platteland is normaal gesproken een rustgevend tijdverdrijf, maar een verblijf op “The Death Farm” kan ik toch niemand aanbevelen. Wanneer je de beenharde riffs op je voelt aanstormen en je de verschillende 'stemmetjes' aanhoort zal je op zijn minst een onaangenaam gevoel gewaar worden.   Een beestig nummer is dit! “Place of Crows” sluit dit album af in pure doomstijl. Trage riffs en drumritmes worden aangevuld met donker gekleurde zang.   

Conclusie:
Op dit slotstuk van de trilogie zijn Leif en zijn doomgezelschap er weer in geslaagd een prachtig werkstuk af te leveren. Mensen die Candlemass en alle andere doom te gek vinden, moeten deze plaat aanschaffen. De inmenging van andere metalingrediënten in hun doomrecept lijkt een gouden zet. Nu we al weten dat Candlemass er na het volgende album mee ophoudt is dit een zeer goed alternatief.

 Tracklist:

 1. He Who Sleeps Amongst The Stars
 2. The Hades Assembly
 3. Emily Payne (and the black maze)
 4. Small Deadly Curses
 5. Prince Azaar and the Invincible Pagoda
 6. The Death Farm
 7. A Place of Crows

Links:

Geschreven door Rik Bauters

 Comments
No comments yet. You can be the first!
Leave comment
Dit bericht is gesloten. Hierdoor zijn reacties of stemmen niet langer mogelijk.
<