VanderBuyst - In Dutch -Ván Records - Out Now!

Vanderbuyst is in 2008 door gitarist Willem Verbuyst (ex-Powervice) gevormd. Naast Willem voegden Barry Van Esbroek (drums) en Jochem Jonkman (bass en zang) zich toe aan het geheel. Dit  power trio maakt een mix van 70s and 80s hard rock, classic rock and het vroege new wave sound. De muziek is te omschrijven als old school hard rock, met een vleugje van invloeden zoals UFO, Rainbow, Thin Lizzy, Deep Purple, Van Halen en ZZ Top.

 

Vanderbuyst is:

 

  • Jochem Jonkman
  • Willem Verbuyst
  • Barry van Esbroek

 

In Dutch


Dit hardwerkende trio heeft binnen een klein jaar na hun gelijknamige debuutalbum “Vanderbuyst” alweer een nieuw werkje op de plank. Het afgelopen jaar stond voor dit drietal eigenlijk voortdurend in het thema van non-stop touren. Dat zij binnen dat drukke schema ook nog een plaat op wisten te nemen is indrukwekkend te noemen.  Dit album met de titel “In Dutch” is wederom opgenomen in samenwerking met Pieter Kloos in the Void Studio te Eindhoven, en dat is te horen.  De klank van de gitaar is bijvoorbeeld wederom helder, en bepalend voor de sound van de band.

Maar het mag ook duidelijk zijn dat de band zich heeft ontwikkeld.  De nummers klinken luchtig, maar het gitaarwerk is bijna nog opvallender. Willem Verbuyst blijft een indrukwekkende en creatieve gitarist. Het is een erg goede keuze om de plaat op deze manier te produceren, het klinkt wellicht niet altijd warm, maar met name de gitaar komt prachtig naar voren.
Daarnaast bevat het meer afwisseling, met als hoogtepunt “Where’s That Devil”.  Dit nummer wijkt zo af, dat het bijna lijkt alsof je naar een andere band luistert. 
“Black And Blue” heeft de herkenbare stijl van het voorgaande album, en ligt makkelijk in het gehoor.  Maar daarmee gezegd laat “In Dutch” zijn voorganger achterwege, want de nummers hebben op een andere wijze vorm gekregen, maar nog wel  met die herkenbare sound.  “Into The Fire” begint  bijvoorbeeld  meteen al met een solo, en is gecompliceerder opgebouwd.  Ik denk zelf dat de band hierin een goede keuze heeft gemaakt, hierdoor blijft het album namelijk pakkend.  En dat is wat ik zelf een beetje miste op het vorige album.  Ondanks dat ik in het begin geïntrigeerd was, bleef langdurig grijsdraaien uit. 

Conclusie
Ik hoef niet meer overtuigd te worden na een jaar zoals 2011: Nederland bezit genoeg goede bands. Ik denk dat Vanderbuyst daar er zeker ook één van is. En dat bewijzen ze maar weer met dit werk.  Dezelfde luchtigheid, maar met  nog meer overtuiging.  Voor een ieder die van jaren 70 en 80 old school hardrock houdt is dit zeker een must. Want waarom grote bands beluisteren zoals Thin Lizzy, Rainbow of Deep Purple wanneer je een parel hebt van eigen bodem.

Tracklist

1.       Black And Blue

2.      Into The Fire

3.      Anarchistic Storm

4.      String Of Beads

5.      Leaving The Living

6.      Reap The Fields

7.      KGB

8.      Where's That Devil

Link:

http://www.vanderbuyst.com/index.html

Geschreven door Taggi Eenstroom.Comments
No comments yet. You can be the first!
Leave comment
Dit bericht is gesloten. Hierdoor zijn reacties of stemmen niet langer mogelijk.
<