IRON MASK – BLACK AS DEATH - AFM RECORDS/ROCK INC. – RELEASE: 16 DECEMBER 2011

Dushan Petrossi richtte Iron Mask op als zijproject van zijn eerste band Magic Kingdom. In 2002 wordt het debuutalbum “Revenge is my Name” uitgebracht. Drie jaar later kreeg dit een vervolg met het sterke neoklassieke power metal opus “Hordes of the Brave”. Na een stilte van vijf jaar zag het derde album “Shadow of the Red Baron” het levenslicht. Door het grote succes van dat album besloot Dushan niet zo lang te wachten om op de proppen te komen met zijn vierde album en heeft voor deze release een nieuwe zanger in de gelederen.

Iron Mask is:

 • Mark Boals – vocals
 • Dushan Petrossi – guitars
 • Vassili Moltchanov – bass
 • Roma Sladletski – vocals, shouts
 • Mats Olausson – keyboards
 • Ramy Ali – drums

BLACK AS DEATH

 

Een melodieuze gitaarintro trekt dit album op gang. We worden echter onmiddellijk wakker geschud door de drumsalvo's van het titelnummer “Black As Death”. We bespeuren ook riffs die aan de agressievere Crimson Glory nummers doen denken. Het feestje wordt compleet als Mark Boals invalt. Het scanderen van Latijnse teksten geeft dit indrukwekkende nummer een extra dimensie. Uiteraard is het smullen geblazen van het voortreffelijk gitaarwerk van de Belgische snarentovenaar Dushan. Halverwege het nummer gaat het tempo fel de hoogte in en zorgt de grommende stem van Roma voor extra spanning. “Broken Hero” is opgebouwd rond een riff die stamt uit de Rainbow periode van Ritchie Blackmore. Dit is simpelweg een beresterk melodieus rock nummer. “Feel The Fire” is een supersnelle song met uiterst fraaie toetsen en een koorzang op de achtergrond. Mr. Boals zoekt geregeld de hogere regionen op van zijn stembereik en doet dat op voortreffelijke wijze. Typische Oosterse instrumenten hoor je in de intro van het epische “Genghis Khan”. Opnieuw worden we verwend met zeer knappe zangmelodieën tijdens deze tragere slepende track. Ook tijdens de instrumentale break horen we tragere riffs, maar plots duiken daar enkele Yngwie Malmsteen licks en argeggio's op.

Een volle minuut horen we een soort monnikenzang als intro van het lange “God Punishes, I Kill”. In de instrumentatie (gitaar en toetsen) dringen nog wat invloeden uit de Keltische periode door en dat is nog het best hoorbaar in de break waar we overdonderd worden door verschillende lagen van klanken en melodieën. “Rebel Kid” laat ons weer proeven van wat melodieuze metal. Petrossi heeft nooit ontkend dat Mr. Malmsteen een grote invloed heeft gehad op zijn gitaarspel en dit is duidelijk te horen op het supersonische “Blizzard of Doom”. De riffs en vooral de toetsen lijken wel een reïncarnatie van “Anguish and Fear” vanaf het “Marching Out” album van de grootmeester zelf. Maar het dient gezegd te worden dat alles hier toch minstens één versnelling wordt gespeeld. “The Absence” bezit zonder twijfel het commercieelste geluid, maar het laat je gelijkertijd ook genieten van wondermooi gevoelig gitaarwerk. Als toegift krijgen we nog een toetsensolo voorgeschoteld. Pure romantiek vinden we terug tijdens de hypergevoelige ballade “Magic Sky Requiem”, dat voortreffelijk ingezongen word door Goran Edman. De gitaarsolo van Dushan is hier super emotioneel en roept de geest op Gary Moore. Op “Nosferatu” sneuvelen alle snelheidsrecords op het gebied van gitaar- en drumwerk. De 'evil' stem van Roma voegt nog een schepje 'darkness' toe aan deze duivelse track. Tussen de speedmetalriffs steekt Yngwie weer af en toe zijn gitaar in de lucht. In de agressieve stukken flirt dit nummer zelfs met technische thrash. Mats Olausson voorziet het slotnummer “When All Braves Fall” van spacy progrock toetsen. Dushan verwent ons weer met fenomenaal melodieus getint gitaarwerk en ook Boals zet zijn beste beentje voor!

Conclusie:
Met dit vierde album heeft bandleider Dushan het meest veelzijdige album van allemaal afgeleverd. Het bevat een grote variatie aan stijlen. Zo vinden we melodieuze rock tot technische thrash op deze schijf! De invloed van Dushan's grote voorbeeld Yngwie is minder prominent aanwezig dan op vorige releases. Maar er valt nog steeds enorm te genieten van zijn schitterend gitaarwerk. Maar degene die het meeste indruk op mij heeft nagelaten is Mark Boals. De man bezit nog steeds een krachtige stem en heeft nog niets van zijn oude glorie verloren. Wat begon als een zijproject voor Dushan zal door deze release vast en zeker een nog grotere bijval genieten!

 Tracklist:

 1. From Light Into The Dark
 2. Black As Death
 3. Broken Hero
 4. Feel The Fire
 5. Genghis Khan
 6. God Punishes, I Kill
 7. Rebel Kid
 8. Blizzard Of Doom
 9. The Absence
 10. Magic Sky Requiem
 11. Nosferatu
 12. When All Braves Fall

Links:

Geschreven door Rik Bauters

 

 

 

 

 Comments
No comments yet. You can be the first!
Leave comment
Dit bericht is gesloten. Hierdoor zijn reacties of stemmen niet langer mogelijk.
<