RIOTGOD – INVISIBLE EMPIRES - METALVILLE – OUT NOW

De eersteling van deze Amerikaanse band verscheen vorig jaar. Opmerkelijk was dat de volledige ritmesctie van Monster Magnet afkomstig is. Het idee voor de band ontstond in 2006  en de eerste muzikale ideeën ontstonden het jaar daarna. Riotgod deed zijn eerste minitoer in 2009. Ze deden onder andere Canada en steden zoals Chicago, Detroit en Toronto aan. Op hun eersteling waren nog duidelijk invloeden te horen van deze monstergroep. In 2010 tekende men een deal bij Metalville Records en die brachten hun debuutplaat opnieuw uit. Nu zijn ze hier met hun opvolger!

Riotgod is:

 • Bob Pantella – drums
 • Mark Sunshine – vocals
 • Jim Baglino -bass
 • Garrett Sweeny – guitar

INVISBLE EMPIRES

 

Pure stonerrock krijgen we te horen op opener “Breed”. De eerder 'boze' vocalen van Mark doen meteen een brede glimlach verschijnen op mijn gelaat. Zijn stem toont sterke gelijkenissen met John Garcia van de uber stonerband Kyuss.  De gitaren liggen lekker in het gehoor, maar het is toch Mr. Sunshine die met de hoofdprijs gaat lopen. “Fool” heeft een hogere rockfactor en de samenzang roept de sfeer van de oude Alice In Chains op. Het tempo gaat flink naar beneden tijdens het loodzware “Crossfade”.In elk nummer lijkt Mark een ander stemgeluid neer te zetten. Nu horen we stukken van Layne Staley van Alice In Chains terug en in de break duikt zelfs een 'pissed off' versie van Freddy Mercury op.  “Slow Death” kent op zijn beurt een meer classic rock sound en komt er zelfs een flardje Robert Plant om het hoekje kijken. Als je dacht dat de zanger al zijn kaarten op de tafel had gelegd, valt je mond van verbazing open door zijn vocalen op “Firebrand”. Wat Mr. Zonneschijn hier laat horen is pure klasse! Een immense brok emotie en kracht.

Na al dat gitaargeweld valt er rustig te genieten van het akoestische “Gas Station Roses”. Weer een tripje op de stoner trein tijdens “Tomorrow's Today”. Opnieuw laten de vocalen van Mark een grote indruk na! Gitarist Sweeney maakt tijdens de solo duidelijk waar de term scheurijzer vandaan komt! Bij “Saving it Up” schiet de snelheid als een vuurpijl de hoogte in. Hier valt ook te genieten van de sterke baslijn. Semi akoestische gitaren en  Robert Plant zang zijn de aandachtstrekkers in de intro van “Loosely Bound”. “Hollow Mirror” is met zijn lengte van bijna 9 minuten een zeer opmerkelijke track te noemen. Hevige gitaren en verscheidene zangstijlen, gaande van Layne Staley tot Robert Plant zijn de uitblinkers hier! Daarnaast valt er ook met volle teugen te genieten van dreunende drums, diepe bas en sterk afwisselend gitaarwerk. Na een fade komt het nummer terug en belanden we in een drie minuten durende muzikale trip vol vreemde onverwachte wendingen. Na dit freaky einde van het vorige nummer wordt deze sterk afwisselende plaat afgesloten met het korte akoestische “Rebirth”. Hierop kan Mark nogmaals de zon doen schijnen met zijn fenomenale zangkwaliteiten.

Conclusie:
Dit tweede album van het uit New York afkomstige Riotgod heeft me meer dan aangenaam verrast! Knappe composities met een lekker stoner geluid, waarbij de zang van absolute topkwaliteit is. Wat Mark Sunshine hier laat horen maakt dat deze plaat nog lang rondjes zal draaien in de muziekinstallatie van mijn wagen. Het is duidelijk wie de God is bij Riotgod!

 Tracklist:

 1. Breed
 2. Fool
 3. Crossfade
 4. Slow Death
 5. Firebrand
 6. Gas Station Roses
 7. Tomorrow's Today
 8. Saving It Up
 9. Loosely Bound
 10. Lost
 11. Hollow Mirror
 12. Rebirth

Links:

Geschreven door Rik Bauters.


Comments
No comments yet. You can be the first!
Leave comment
Dit bericht is gesloten. Hierdoor zijn reacties of stemmen niet langer mogelijk.
<