THE MAGNIFICENT – THE MAGNIFICENT - FRONTIERS RECORDS – OUT NOW

Scandinavië is zonder twijfel het beloofde land voor melodieuze rock en AOR. Nu  kwamen twee muzikanten uit de prog metal hoek bij elkaar om een melodieuze rockplaat te maken. De Noorse zanger Michael Eriksen van Circus Maximus en de Finse producer/gitarist Torsti Flood van Leverage staken de koppen bij elkaar en richten The Magnificent op. Ze trokken wat muzikanten en songschrijvers aan om hen bij te staan. Het resultaat van deze samenwerking valt te beluisteren op hun gelijknamige debuutschijf “The Magnificent”.

The Magnificent is:

 • Michael Eriksen – lead & backing vocals
 • Torsti Spoof – lead guitars, keyboards and background vocals
 • Rolf Pilve – drums
 • Sami Norbacka – bass
 • Jukka Karinen – keyboards
 • Antony Parviainen – backing vocals
 • Mats Haugen – guitar, bass & keyboards on “Memories”
 • Tommy Jacksonville – drums on “Memories”
 • Tuomas Heikkinen – guitars on “Satin & Lace”, “Bullets” & “Harvest Moon”
 • Torsti Spoof – bass on “Tired  of Dreaming”

THE MAGNIFICIENT

 

Bij de eerste tonen word je meteen meegezogen door de geweldige sound van deze nieuwkomer. Het duo van gitaar en toetsen laat je alvast smachten naar meer! Als een donderslag  bij heldere hemel komt dan Circus Maximus zanger Michael invallen. Hij alleen al is reden genoeg voor elke AOR fan om deze plaat aan te schaffen. Wat een dosis emotie bevat de stem van Michael, die toch over de nodige kracht beschikt. “Hold On To Your Love” is dan ook de gedroomde start van een melodieuze rockplaat. De gitaren zijn lekker op dreef en worden aangevuld met verschillende toetsenlagen en overgoten met formidabele zang. Het blijft echter niet bij dit ene supernummer want “Cheated by Love” en “Memories” blijken van hetzelfde kaliber te zijn. “Memories” bevat zelfs een kleine verwijzing naar het smakelijk riffwerk van Le Tekro van TNT. Zoals het hoort bij een top AOR plaat zijn de gitaarsolo's altijd tot in de puntjes verzorgd. “Angel” is het eerste rustpunt van dit album!Eriksen gooit zelfs een dosis David Coverdale in zijn stem tijdens de verzen van deze powerballade. Daar bovenop lijken enkele riffs sterk op degene die we op het “1987” album van Whitesnake tegenkwamen.

Tijdens “Satin & Lace” wordt de spanning langzaam opgebouwd naar het refrein toe en het nummer kent een verrassende keyboardsolo. Het algemene geluid van deze schijf valt te vergelijken met het laatste Work Of Art album. Tijdens het wat tragere “Bullets” bespeur ik een snuifje Joey Tempest (ten tijde van Europe's “Out of This World” album) in de vocalen. Het nummer herbergt een heuse virtuoze solo. Het steviger “Smoke & Fire” kent weer de Tempest link en de betoverende gitaarriff werkt erg aanstekelijk. De basisriff van elke song is enorm catchy en blijft onmiddellijk in het muzikale brein vastzitten. De toetsen van “Tired of

Dreaming” versterken dit effect nog. Ook de gitaarsolo is opnieuw en waar genot en bij elk nummer klinken ze toch anders. “If It Takes All Night” is de tweede ballade van het album en hier komt de kracht van Michael's stem ten volle tot uiting. In het snelle, steviger “Lost” vormen de vurige gitaren en de rijkelijk aanwezige toetsen de ideale combinatie voor 'instant success'. Als die twee een duel aangaan in de break kan de pret niet meer op! Sensuele en zwoele zang tijdens de afsluiter “Harvest Moon”. Deze voortreffelijke debuutplaat wordt op slepende wijze afgesloten.

Conclusie:
Enkele albums hebben de eigenschap om je vanaf de eerste noten van je stoel te werpen. Als dit album van een relatief onbekende band wordt afgeleverd is de verrassing nog groter. Wel, dat is nu wat dit debuut met ondergetekende heeft gedaan! Alles klopt op deze plaat: schitterend gitaarwerk, duidelijk aanwezige ondersteunende toetsen en killer vocalen! Het album kent geen 'fillers', het zijn allen killers! Dit moet wel het best bewaarde geheim zijn in de AOR-wereld! Dit juweeltje zal zeer hoog eindigen in mijn top 10 van dit jaar!

Tracklist:

 1. Holding On To Your Love
 2. Cheated By Love
 3. Memories
 4. Angel
 5. Satin & Lace
 6. Love's On The Line
 7. Bullets
 8. Smoke & Fire
 9. Tired Of Dreaming
 10. If It Takes All Night
 11. Lost
 12. Harvest Moon

Links:

 Geschreven door Rik Bauters

 

 

 

 Comments
No comments yet. You can be the first!
Leave comment
Dit bericht is gesloten. Hierdoor zijn reacties of stemmen niet langer mogelijk.
<