LIVEREPORT: SPEEDFEST @ KLOKGEBOUW EINDHOVEN!

Speedfest 2011, alweer de 6e editie, vindt wederom plaats in het Klokgebouw te Eindhoven.

Dit festijn is toch geen doorsnee festival te noemen. Het festival trekt vooral de rockabilly’s van Nederland. En bij aankomst is duidelijk dat de scene niet gering is te noemen. Deze editie is uitverkocht en dat zorgt voor een gezellige boel. 3 podia en een gezellige dj in de zaal met eetgelegenheden zorgt ervoor dat je overal prima vermaakt wordt.

 

 

Het festival wordt geopend op de mainstage door Black-Bone. Deze jongemannen zijn nog maar net bekomen van een schitterend optreden in het Gelredome als voorprogramma van Deep Purple. Dat ze die spot verdiend hebben laten ze vandaag ook weer zien. Hun ‘No Bullshit Rock 'N Roll’ werkt weer aanstekelijk. Het publiek dat al aanwezig is geniet zichtbaar van dit zeer energieke optreden. Speedfest had zich geen betere opener kunnen wensen.

 

Het was even zoeken in dit grote gebouw waar precies welk podium staat, maar gelukkig zijn we op tijd om een stukje Nitrovolt mee te pakken. Deze Oosterburen doen het goed in de speedrock wereld. Ook vandaag zit er vooral veel speed in het optreden. De Duitsers hebben er duidelijk plezier in en het publiek kan wederom genieten van een goede show. Van wat ik gezien heb een leuk optreden.

 

We haasten ons weer terug naar het hoofdpodium. Daar staat Vanderbuyst de sterren van de hemel te spelen. Vergezeld van een goed geluid vuren zij hun heavy metal met volle overgave op het enthousiaste publiek af. Ze zijn misschien wel op elk festival te vinden , maar deze gasten vervelen eigenlijk nooit.

 

Gewapend Beton is de eerste Nederlandse punkband van vandaag. Tevens creëert het publiek hier ook de eerste pit op deze editie van Speedfest. Grappig om te zien hoe twee wat oudere dames zich snel weghaasten en een rolstoeler volop de pit in stormt. De aanstekelijke punk met een vleugje rock ‘n roll gaat er goed in bij het publiek.

 

En daar zijn dan de eerste vetkuiven op het podium. Fireballs is geen doorsnee band. De zanger springt meteen in het oog. Al staand speelt hij tevens de drums en niet onverdienstelijk. Neem daar de olijke contrabassist en een voor de rest energieke band bij en je spreekt wederom van een leuke show.

 

Dwarves is de volgende band die wij gaan aanschouwen en ik moet zeggen wat een aanstekelijke band. De zanger is echter wel heel enthousiast; al bij het tweede nummer stormt hij door de fotopit heen om een stukje te gaan crowdsurfen. Later op de dag hoor ik ook nog dat deze ietwat gestoorde man met alleen een sok om zijn jongeheer nog vrolijk over het podium heeft rond gerend.

 

Nu is het tijd voor de band waar velen denk ik toch naar uitkeken. Het was tijd voor de Heideroosjes. Het zal de mensen niet ontgaan zijn dat deze oerpunkers ermee gaan stoppen. Vanavond is hun afscheid van Eindhoven en dat word goed gevierd met al hun klassiekers  uit hun gehele repertoire. De mensen op de eerste rij krijgen het nog even zwaar. Al gauw hebben ze een rolstoeler op de nek, die er toch wel drie nummers is blijven hangen. Geweldig!

 

Vandaag is er eigenlijk maar één echt metal optreden te bespeuren op Speedfest. De oudgedienden van Pentagram komen hier hun doom over het publiek heen storten. De markante zanger Liebling, is vandaag weer helemaal in zijn element. Wat heb ik genoten van deze excentrieke man. Bij elke gitaarsolo gaat hij volkomen uit zijn dak op zijn manier. Dit levert bij veel bezoekers een lach op hun gezicht op. Maar ik kan alleen maar genieten hoe Liebling hier helemaal opgaat in zijn duistere muziek. Ondanks het ietwat slechte geluid heb ik genoten van deze sterke set!.

 

Een reviewer moet ook leven dus na Pentagram heb ik even mijn rust genomen en even genoten van de culinaire versnaperingen die de catering de bezoekers aanbod. De vette hap was al redelijk snel naar binnen gewerkt en gelukkig hadden ze ook nog een koffiestand, zodat het energiepeil al gauw weer op niveau was.

Mooi op tijd voor de volgende band. The Sonics is net als Pentagram ook één van de pioniers van hun genre. Ditmaal geen metal maar gewoon lekkere rock. Er stond een flinke bezetting op het podium met onder meer een saxofonist, die een goed potje kon blazen. Leuk om even naar te kijken.

 

Vervolgens mochten op de mainstage de organisatoren van Speedfest het podium betreden. Peter Pan Speedrock is vandaag overduidelijk publieksfavoriet. De zaal is bomvol. Zoals gewend bij Peter Pan Speedrock is het geluidsniveau weer standje absurd en al snel vliegt het bier in het rond. Peter Pan raast weer lekker door zijn set heen en uiteraard is dikke Dennis er ook weer bij om een potje mee te blèren. Een goed optreden van een uiterst vermakelijke band.

 

Nu is het tijd voor Monster MagnetMet deze band heb ik altijd een beetje moeite Als hun “mood” goed is leveren ze altijd wel een sterke set. Helaas is dat ook vaak genoeg wel anders.

Vandaag is helaas ook weer zo’n dag. De band staat er een beetje doods bij en het voelt allemaal wel erg routineus. Ik besluit dan al snel om nog even het eetgedeelte op te zoeken en daar te genieten van de mensen op de geïmproviseerde dansvloer voor de DJ. Vermakelijke taferelen totdat het tijd is voor de laatste band van vanavond.

 

Er is enige vertraging voordat Danko Jones op het podium staat maar deze Canadees weet al snel de show te stelen. Hij is wederom niet op zijn mondje gevallen en al gauw krijgt hij de lachers op zijn hand. Toch na een paar nummers besluiten we het voor gezien te houden.

Na een lange dag vol gezelligheid en goede bands, slaat de vermoeidheid toe en besluiten we de lange autorit van 2 uur maar te gaan ondernemen.

 

Speedfest 6 was een geslaagde editie en wat mij betreft komen er nog vele bij!

Tekst: Ronald van de Baan
Foto's: Rob Meijer Comments
No comments yet. You can be the first!
Leave comment
Dit bericht is gesloten. Hierdoor zijn reacties of stemmen niet langer mogelijk.
<