MYRATH – TALES OF THE SANDS - NIGHTMARE RECORDS – OUT NOW

Myrath is afkomstig uit Tunesië en hun naam betekent eigenlijk Legacy (nalatenschap). Tunesië is vooral gekend als toeristische trekpleister en niet zozeer voor zijn metalbands. Ze starten als een coverband maar na een paar jaar zijn ze gekend in de internationale prog-power metal gemeenschap. Hun debuut “Double Face” verscheen in 2005 onder hun initiële naam Xtazy en liet vooral Symphony X als invloed horen. Later volgde dan hun tweede plaat “Hope”. Na deze plaat meldde zanger Zaher Zorgatti zich bij de band aan. Hun derde plaat “Desert Call” verscheen in 2010 via XIII Bis Records. De band scoorde hoog met hun optreden op het prestigieuze Progpower festival in Baarlo in 2010. 

Myrath is:

 • Zaher Zorgatti – vocals
 • Malek Ben Arbia – guitars
 • Elyes Bouchoucha – keyboards
 • Anis Jouini – bass
 • Piwee – drums

 

TALES OF THE SANDS

 

Het album schiet uit zijn startblokken met een vrouwenstem, toetsen en progmetal riffs. Vervolgens stoten we op hun handelsmerk: de Oosterse invloeden. Het lijkt een rare combinatie, metal vermengen met Oosterse klanken. Maar ze integreren deze typische geluiden op een erg ingenieuze wijze in hun stevige progmetal. Zanger Zaher is daarbij ook een hoogvlieger. Hij klinkt zeer krachtig maar weet toch veel emotie in zijn stem te leggen tijdens “Under Siege”. De riffs die we te horen krijgen in “Braving the Sea” zijn pure progmetal. Deze keer integreert Zaher de Oosterse invloeden ook in zijn zanglijnen. Zelfs de keyboardsolo in dit nummer ontsnapt niet aan zo'n behandeling! In het met thrashriffs besprenkelde “Merciless Times” nemen deze uit het Midden Oosten afkomstige geluiden bijna de bovenhand. Dit is een uiterst geslaagde samensmelting van hun eigen cultuur met de metalmuziek! Tijdens de intro van het titelnummer lijkt het of je in een nieuw Oosters avontuur van Indiana Jones verzeild bent geraakt. Hier wordt de Oosterse percussie geïntroduceerd en worden enkele tekstfragmenten in hun eigen taal gebracht. Dit is klasse met een grote K.

In de break horen we wat Dream Theater riffs en krijgen we een flitsende solo geserveerd. Na een dramatische intro die sterk aan de laatste schijf “Falling Deeper” van Anathema doet denken, worden we wakkergeschud door een reeks agressieve riffs in “Sour Sigh”. Hakkende riffs en een iets commerciëler geluid kenmerken het korte “Dawn Within”. Hierop zijn de Oosterse invloeden duidelijk in de minderheid. Als je denkt dat je alles al hebt horen voorbijkomen gebruikt men een “light” uitvoering van orkestratie in “Wide Shut”. Dit wordt gecombineerd met hun typische klankentapijt en strakke Star One en Symphony X riffs. Telkens opnieuw sta ik versteld van de vocalen van Zorgatti. De break kent een sterke Dream Theater connectie! Daarna gaat het nummer verder als een rustige pianoballade om op het einde nog eens hard uit te halen. Dreunende drums in de intro van “Requiem for a Goodbye”. Tevens loopt er een vreemd keyboardlijntje door dit nummer en ook botsen we op verdwaalde pianoklanken in dit sterk afwisselende nummer. “Beyond the Stars” is opnieuw een aaneenschakeling van agressief klinkende riffs, licht bezwerende zang, beukende drums en verschillende lagen van toetsen! De instrumentale break bestaat hier grotendeels uit Oosterse instrumenten en zorgt voor wat innerlijke rust om dan te ontaarden in een ware gitaarexplosie. De bonustrack “Apostrophe for a Legend” leunt dicht tot de melodieuze rock en zelfs de AOR. Zaher schittert hier op een ongekende wijze. De heldere riffs zullen menig AOR liefhebber gelukkig maken. Zo wordt dit uitstekende album eerder onverwacht lichtvoetig afgesloten.

Conclusie:
Toen ik het eerst las over deze band was ik nogal sceptisch tegenover de inmenging van die Oosterse klanken. Maar Myrath heeft me onmiddellijk meegevoerd naar een muzikaal oord waar ik nog nooit had vertoefd. Deze trip is me enorm meegevallen. De band mengt hun roots via deze typische Oosterse geluiden naadloos met hun stevige progmetal. Deze plaat is voor mij een onverwachte grote diamant geworden. Ze hebben als het ware een nieuwe metalgenre in het leven geroepen: oriental metal.

 Tracklist:

 1. Under Siege
 2. Braving The Seas
 3. Merciless Times
 4. Tales of the Sands
 5. Sour Sigh
 6. Dawn Within
 7. Wide Shut
 8. Requiem for a Goodbye
 9. Beyond the Stars
 10. Time to Grow
 11. Apostrophe for a Legend

Links:

·        www.myrath.com

·        www.nightmarerecords.com

Geschreven door Rik Bauters 

 Comments
No comments yet. You can be the first!
Leave comment
Dit bericht is gesloten. Hierdoor zijn reacties of stemmen niet langer mogelijk.
<