MASTERCASTLE – DANGEROUS DIAMONDS - LION MUSIC – OUT NOW

Het Italiaanse Mastercastle debuteerde in 2009 met grotendeels neoklassiek geïnspireerde metal op “The Phoenix”.  De opvolger “Last Desire” introduceerde wat meer klassieke metal invloeden. De band behoort door hun zangeres Giorgia tot de steeds grotere groep van 'the female fronted metal bands'. De zaden van hun nieuwste en cruciale derde album “Dangerous Diamonds” werden al geplant in de zomer van 2010 toen de band begon met het schrijven van nieuw materiaal.

Mastercastle  is:

 • Giorgia Gueglio – vocals
 • Pier Gonella – guitars
 • Steve Vawamas – bass
 • Alesandro Bissa – drums

DANGEROUS DIAMONDS

 

Thrashy riffs en strakke drums is het eerste wat we horen bij de opener “Another Flower”. De heldere stem van Giorgia valt in bijgestaan door melodieus gitaarwerk. Maar die thrashriffs steken nog geregeld de kop op en tijdens de gitaarsolo horen we pas uit welk hout Pier gesneden is. Zijn kristalhelder gitaarwerk bevat een hoog shredgehalte en vormt een pluspunt op dit album. Meer traditionele gitaarriffs tijdens “Alone”. Gueglio zingt hier grotendeels in de hogere regionen, maar dit stoort niet, integendeel het staat in een mooi contrast met de riffs. “Time 4 Lovers” bezit een trager ritme en roept herinneringen op aan het Belgische Manic Movement. De combinatie van de catchy refreinen en de softere gitaren maken dit een bijna AOR nummer. Opnieuw valt er te genieten van de flitsende solo van Gonella, die zich hier profileert als een uiterst getalenteerde Italiaanse snarenplukker! “Icy Moon” start met gitaren die wel weggelopen lijken te zijn vanaf “Apetite for Destruction” van Guns N' Roses en de andere riffs lijken dan weer als twee druppels als de typische riffs van de eerste Dokken albums. De band integreert vaak raakpunten met de gekende grootheden uit de jaren 80 en dat maakt het album aangenaam om naar te luisteren.

De lange instrumentale break in “Au Premier Coup” laat nog het beste horen tot wat de zessnarenmeester Pier in staat is! Het titelnummer behoort tot de snelste nummers van het album en gaat een beetje de neoklassieke toer op. Er duiken zelfs wat Yngwie Malmsteen invloeden op.  “Blue Diamond” is een instrumentaal nummer dat verschillende stijlen samenvoegt. Toetsen uit de dancehoek, traditionele metalriffs, lichte klassieke orkestratie en een duidelijk aanwezige diepe bas volgen elkaar op. In de solospot hoor je duidelijk het zingende gitaarspel van Joe Satriani terug. Tekstueel komen ook veel verschillende zaken aan bod. “Icy Moon” vertelt het verhaal van vissers en hun leven op zee. “Time 4 Lovers” is een romatisch verhaal van een korte romance op de trein van Parijs naar Berlijn. En zo is “Au Premier Coup” een eerbetoon aan de Italiaanse schilder Bruno Galbiati. “Lovin' Me” is een gevoelige ballade die veel Malmsteen geïnspireerd gitaarwerk bevat en benadrukt dat je ook van jezelf moet houden als persoon. Zangeres Giorgia bewijst hier ook het gevoelige werk met het grootste gemak aan te kunnen. Het gaspedaal wordt hard ingedrukt in “Sixth Sun” dat de voorspelling van de Maya's in verband met het jaar 2012 hanteert.

Conclusie:
Er is een grote afwisseling tussen de verschillende nummers aan te treffen op dit album. Maar het fenomenaal gitaarwerk van Pier Gonella verdient zeker een aparte vermelding, want het lift dit album naar een hoger niveau. De band heeft wat afstand genomen van hun initiële neoklassieke metal en het heeft hen geen windeieren opgeleverd. Dit is zonder twijfel de beste Mastercastle release tot nog toe. Ik kijk nu al uit naar wat we op de volgende te horen zullen krijgen!

Tracklist:

 1. Another Flower
 2. Alone
 3. Time For Lovers
 4. Icy Moon
 5. AU Premier Coup
 6. Dangerous Diamonds
 7. Take Off
 8. Blue Diamond
 9. Lovin' Me
 10. Sixth Sun
 11. Bitter & Sweet

Links:

Geschreven door Rik Bauters


Comments
No comments yet. You can be the first!
Leave comment
Dit bericht is gesloten. Hierdoor zijn reacties of stemmen niet langer mogelijk.
<