PATRICK HEMER – MORE THAN MEETS THE EYE - NIGHTMARE RECORDS – OUT NOW

Patrick Hemer kwam voor het eerst duidelijk in beeld als fretboard tovenaar bij het Duitse Horizon in 2000. Zowel “The Sky’s The Limit” als “Worlds Apart” werden warm onthaald in Japan, mede door de steun van het legendarische blad Burrnn! Patrick stopte echter met Horizon en begon weer als gitaarleraar, wat eigenlijk zijn eerste bezigheid was! Maar zijn liefde voor het maken van gitaar-georiënteerde metal dwong hem ertoe om samen met een paar makkers een soloplaat te maken. Het album “More Than Meets The Eye”  werd door hemzelf geproduceerd en ook verzorgde hij de zang op zijn solodebuut!

Patrick Hemer is:

 • Patrick Hemer – guitars & vocals
 • Tom Wagner – drums
 • David Casanova – keyboards

MORE THAN MEETS THE EYE

 

Na een spacy intro hoor je razendsnelle riffs op je af komen. Daarna krijgen we lekker in het gehoor liggende progmetal voorgeschoteld met een zeker shredgehalte. Dit album bevat subliem gitaarwerk voor de shredliefhebbers. Het commerciële refrein in “Up From The Ashes” contrasteert mooi met de heavy riffs. “Thorn In My Flesh” is een echt riffmonster en in dit snelle nummer horen we ook briljant drumwerk van meester trommelaar Tom Wagner. De subtiele gitaar in het intro van “Edge Of Insanity” brengt je terug tot rust, maar na een kleine minuut schudt de shreddende gitaar je opnieuw wakker. Deze stuwende en tragere track kent naast de occasionele piepende gitaar een sterke en strakke ritmesectie. De zang valt soms wat te licht uit en dit is vooral te wijten aan de mix waardoor de stem volledig op de achtergrond is geduwd. Akoestische gitaren bijgestaan door een fris klinkende gitaarsolo vormen de inleiding op de ballade “For All Eternity”. Zoals we bij vele ballades kunnen horen is het refrein een stuk heftiger. Tijdens het solomoment laat Hemer ook zijn gevoelige gitaarkunsten horen. Riffs die doen denken aan het weergaloze debuutalbum van Cacophony starten het furieuze instrumentale “Firelight”. In het midden zakt het tempo, maar hierdoor kan Patrick meer gevoel en emotie in zijn shredgitaarwerk leggen. Een Accept-gitaargeluid valt er te bespeuren in “The Godfather”. Tijdens het refrein valt de aanwezigheid van de toetsen duidelijk te horen en hierdoor krijgt dit nummer een commercieel tintje. Pure progressieve metalriffs domineren “Panem Et Cirsenses”! Naast de gebruikelijke shredgitaar zweeft in dit nummer ook een licht doomy sfeertje. Een mengeling van Dream Theater en Krux vat dit nummer het best samen. In het midden krijgen de toetsen nog eens wat ruimte.

De funky baslijn in “Legend In Your Own Mind” roept onmiddellijk herinneringen op aan Faith No More en Red Hot Chili Peppers. Daarover worden thrashy, strakke riffs gegoten. Wat stemvervorming in de refreinen zorgt voor extra kleur in deze voortdenderende track. Als liefhebber van Queen was ik wel enorm benieuwd naar de cover van “Death On Two Legs”. Het nummer kent een shred intro en verder horen we zelfs een doomy riff voorbijkomen. Verder vallen de vrolijke bass en het meesterlijke drumwerk in positieve zin op. Hemer krijgt hier natuurlijk ruimschoots de gelegenheid om zijn gitaarfratsen te etaleren. De zang is het meest afwijkend, maar de samenzang maakt veel goed! Een simpele maar uiterst effectieve riff vormt de ruggengraat van “Guilty”. Natuurlijk wordt de shredgitaar geregeld van stal gehaald om er af en toe een kort riedeltje tussen te gooien! Alle nummers kennen een ander ritme en drive en op die manier wekt elke track de nieuwsgierigheid op bij de luisteraar. Deze  rustige track bevat talrijke solo’s die het hart van menig shredfanaat zal doen smelten. Afgaande op het uiterst gevoelig gebrachte gitaarwerk op “Terra Incognita” moet het ongetwijfeld aangenaam vertoeven zijn op deze onbekende wereld. Het nummer is eigenlijk een lange solo waarbij de andere instrumenten wat ondersteuning geven. Een wervelend einde van een verrassend veelzijdig album.

Conclusie:
Dit is een plaat die vooral de gitaarliefhebbers zal aanspreken en in het bijzonder de shredfanaten. Toch weet Hemer te boeien door op elk nummer een soort van andere aanpak te kiezen. Enig minpuntje is wel de zang. De zang is zeker niet slecht, maar staat heel ongelukkig geplaatst in het totaalgeluid. Hierdoor komt de kracht ervan niet voldoende tot uiting.

 Tracklist:

 1. Up From The Ashes
 2. Thorn In My Flesh
 3. Edge OF Insanity
 4. For All Eternity
 5. Firelight
 6. The Godfather
 7. Panem Et Circenses
 8. Legend In Your Own Mind
 9. Death On Two Legs
 10. Guilty
 11. Terra Incognita

Score: 3.25 out of 5

Links:

Geschreven door Rik Bauters

 


Comments
No comments yet. You can be the first!
Leave comment
Dit bericht is gesloten. Hierdoor zijn reacties of stemmen niet langer mogelijk.
<