ANDROMEDA – MANIFEST TYRANNY - INNER WOUND RECORDS – OUT NOW

De oorsprong van Andromeda is te zoeken in Zweden rond het jaar 1999. De band werd lovend onthaald met hun debuut “Extension Of The Wish” uit 2001. Een bewijs van hun kunnen op het podium is te zien en te beluisteren op de DVD “Playing Off The Board”. Hun live-reputatie werd verscheidene malen waar gemaakt op het Progpower festival en dit zowel in Amerika als in Europa. Na drie jaar komen ze op de proppen met de opvolger van “The Immunity Zone”.

Andromeda is:

 • Johan Reinholdz – guitar
 • David Fremberg – vocals
 • Thomas Lejon – drums
 • Martin Hedin – keyboards
 • Linus “Mr. Gul” Abrahamson – bass

 


MANIFEST TYRANNY

 

Het album overdondert je meteen met het korte maar ultrahevige “Preemptive Strike”. De toetsen, gitaar en drums freaken er op los alsof hun leven er vanaf hangt op deze uiterst agressieve opener. Met “Lies ‘R’ Us “ is de chaos van de opener verdwenen en horen we riff gedomineerde progmetal met een refrein in pure anthem stijl. Razendsnelle riffs en toetsen vliegen je om de oren tijdens “Stay Unaware”. We krijgen met de toetsensolo een gaaf old school geluid te horen. Na een rustige start met een typische Iron Maiden sfeer krijgen we de gevoelige ballade “Survival Of The Richest” te horen. In het meer toegankelijker geluid van het lange “False Flag” zitten veel toetsen verwerkt. Het nummer kent veel tempowisselingen en manifesteert zich als het prognummer bij uitstek.

Tragere beukende riffs in “Chosen By God” en toetsen die sterk lijken op wat Kevin Moore deed op het “Awake” album van Dream Theater. In wezen is dit een instrumentale track waar nieuwsberichten worden voorgelezen en er enkel in de refreinen weinig wordt gezongen. Boos klinkende riffs, rare percussie en de stem van David starten “Asylum”. Een typisch hard – zacht opgebouwd nummer dat een uitgesponnen instrumentaal middenstuk bevat. “Play Dead” is pure agressie, terwijl het rustige “Go Back To Sleep” bijna progrock lijkt. De stem van David wordt hier gebombardeerd tot het belangrijkste instrument. Afsluiter “Antidote” kent invloeden uit de neoklassieke metalhoek, het thrashgenre en ook de grote progmetalgiganten zoals Dream Theater, Symphony X en Fates Warning laten hun invloed horen.

Conclusie:
Met hun zesde album in 10 jaar bewijzen de Zweden van Andromeda dat ze met de inbreng van andere invloeden hun sound hebben verbreed. Verveling zal niet vlug toeslaan bij het beluisteren van dit album omdat elk nummer weer anders klinkt en opgebouwd is. Een instrumentaal zeer sterk album! De band zal je live aan het werk kunnen zien op het PPM fest te Bergen, België in april 2012

Tracklist:

 1. Preemptive Strike
 2. Lies 'R' Us
 3. Stay Unaware
 4. Survival of the Richest
 5. False Flag
 6. Chosen by God
 7. Asylum
 8. Play Dead
 9. Go Back To Sleep
 10. Antidote

Score:  3,75 out of 5

Links:

Geschreven door Rik Bauters.

 


Comments
No comments yet. You can be the first!
Leave comment
Dit bericht is gesloten. Hierdoor zijn reacties of stemmen niet langer mogelijk.
<