PRIMAL FEAR – UNBREAKABLE - FRONTIERS RECORDS – RELEASE: 20 JANUARY 2012

Ralf Scheepers verliet Gamma Ray en richtte in 1997 Primal Fear op met bassist Mat Sinner. Na acht studioalbums, 2 live-platen en een verzamelaar is Primal Fear geen onbekende meer in de heavy metal wereld. Na een sensationele toer door Zuid Amerika in de lente van 2011 en een schitterend concert tijdens Wacken Open Air was de band genoeg opgeladen om hun negende album “Unbreakable” op te nemen. Dit album verschijnt bij het Frontiers label.

Primal Fear is:

 • Ralf Scheepers – vocals
 • Alex Beyrodt – guitars
 • Magnus Karlsson – guitar, keyboards
 • Randy Black – drums
 • Mat Sinner – bass & vocals

UNBREAKABLE

 

Na de rustige intro “Unbreakable (Part1) vliegen de snelle hakkende riffs en de harde drumslagen je om de oren. Kort daarna trekt Ralf Scheepers zijn bek open en is het plaatje van de beukende heavy metal compleet. Deze man beschikt nog steeds over een geweldige strot die je doet terugdenken aan de jonge Rob Halford. Alle kegels liggen gegarandeerd omver wanneer “Strike” komt aangedonderd! “Give ‘Em Hell” is van hetzelfde laken een pak en gaat er ook stevig tegenaan. Het gitaarwerk van het duo Beyrodt – Karlsson vormt de ideale begeleiding bij de screaming vocals van Ralf. De single “Bad Guys Wear Black” is een instant headbanger en meezinger en wanneer er gezongen wordt: “Bang your head and don’t look back” weet je wat je te doen staat! Gamma Ray riffs vallen te bespeuren in het ultrasnelle “And There Was Silence”. “Metal Nation” is een commerciële metal track (vooral in het refrein) waar een occasioneel piepende gitaar opduikt.

Met “Where Angels Die” komen de heren op een ander spoor terecht. De lange epische track kent een lichte progmetal aanpak en hier horen we een gevoelige Ralf aan het werk. Ook de baslijn springt in het oor! In het rustige middenstuk kunnen beide gitaristen zich uitleven op hun instrument en de toetsen zijn ook goed hoorbaar in deze sterk afwisselende compositie. Het rustig gitaartje doet me steeds aan die super emotionele nummers van Crimson Glory denken (zoals “Lonely”). Deel 2 van het titelnummer is opnieuw een stevige beuker met een hoog gezongen refrein. Harde drums en snelle riffs vieren feest in het supersonische “Marching Again”. De snelheid valt naar beneden tijdens de break, waarin we ook een lichte orkestratie horen. Maar wanneer de solo’s losbarsten is het snelheidsfeest terug van weggeweest. Er wordt ons een rustmoment gegund met de ballade “Born Again”. Ralf bewijst hier ook gevoelig uit de voeten te kunnen! Het album sluit met twee snellere tracks. In afsluiter “Conviction” hoor je die typische Duitse Accept riffs en bots je zelf tegen een verdwaalde Helloween-lick.

Conclusie:
Primal Fear maakt zijn belofte voor het maken van een ‘bang your head’ album met rauwe riffs en schreeuwende zang volledig waar met deze “Unbreakable”. Er is geen enkele mindere track op te vinden. Alle tracks kennen sterk gitaarwerk, geweldig krachtige vocalen en zetten je nekspieren aan het werk! Na een loopbaan van 15 jaar bewijzen Ralf en de zijnen nog lang niet uitgeteld te zijn. Mis dit Duitse metal commando niet wanneer ze in jouw buurt optreden en je zult niet ontgoocheld worden 

Track list:

 1. Unbreakable (Part1)
 2. Strike
 3. Give ‘Em Hell
 4. Bad Guys Wear Black
 5. And There Was Silence
 6. Metal Nation
 7. Where Angels Die
 8. Unbreakable (part2)
 9. Marching Again
 10. Born Again
 11. Blaze Of Glory
 12. Conviction

Score: 3,75 out of 5

Links:

Geschreven door Rik Bauters 


Comments
No comments yet. You can be the first!
Leave comment
Dit bericht is gesloten. Hierdoor zijn reacties of stemmen niet langer mogelijk.
<