ARENA – THE SEVENTH DEGREE OF SEPERATION - VERGLAS – OUT NOW

Arena is een Britse progressieve rock band, die in 1995 opgericht werd door Clive Nolan (Pendragon en ex- Shadowland) en Mick Pointer (ex-Marillion). Hun debuut “Songs From The Lion Cage” was meteen een schot in de roos en ze bleven grotendeels trouw aan hun neoprog en progressieve rock. Daar kwam verandering in door het inlijven van nieuwe zanger Paul Manzi. Hun sound werd heviger en er doken zelfs invloeden op vanuit de progressieve metal. Met verenigde krachten hebben ze na zes jaar het nieuwe album “ The Seventh Degree Of Seperation” op de wereld los gelaten.

Arena is:

 • Clive Nolan – keyboard
 • Mick Pointer – drums
 • John Mitchell – gitaar
 • John Jowitt – bas
 • Paul Manzi – zang

THE SEVENTH DEGREE OF SEPERATION

 

Het album start met de verhalende stem van Paul Manzi. Dit legt meteen de link met het material van Pendragon. Maar het nummer barst in alle hevigheid los met een ruige riff en stevige drumslagen. De zang van Manzi is werkelijk volgepropt met gevoelens! Je voelt het leven van het hoofdpersonage wegglijden en je ervaart als het ware dezelfde emoties als de sterveling. Het tempo schiet nog flink de hoogte in na de break. “One Last Au Revoir” is een meer toegankelijker nummer met een geweldige riff als ruggengraat. Ook wordt er wat gestoeid met stemeffecten. Het ietwat zweverige en het in een donkere, duistere sfeer doordrenkte “The Ghost Walks” gaat naadloos over in het piano ondersteunde “Thief Of Souls”. “Close Your Eyes” bevat een zeer aantrekkelijke riff, die gedurende de volledige song hoorbaar blijft! In “Echoes Of The Fall” is het vooral de stem van Paul Manzi die de meeste aandacht naar zich toetrekt. Een ballade krijgen we te horen met “What If”. Het semi-akoestische gitaarriedeltje doet sterk aan Dream Theater denken ten tijde van hun “Images And Words” album. Met de break worden we verwend met gevoelig gebracht gitaarwerk dat de zanglijnen nabootst. De emotionele reis gaat nog een drietal nummers op dezelfde briljante wijze door om te eindigen met het uiterst sfeervolle “The Tinder Box”, dat langzaam opbouwt naar de ultieme climax. De special edition bevat nog een DVD met 50 minuten bonusmateriaal. Het is eerder een ‘making of’ geworden waarin de groepsleden je verder wegwijs maken in het tot stand komen van de plaat.

Conclusie:
Dit conceptalbum weet je met zijn emotionele draagkracht onmiddellijk te raken. Het muzikale vakmanschap staat hier buiten kijf en de stem van Paul Manzi maakt het verhaal alleen maar boeiender! Deze overgang van het ‘zijn naar het was’ werd nog nooit op een dergelijke wijze muzikaal vertaald! Een uiterst knappe plaat die gretig  gedraaid zal worden bij vele progressieve rock liefhebbers! Hopelijk wachten ze nu geen zes jaar om een vervolg te maken hierop.

 Tracklist:

 1. The Great Escape
 2. Rapture
 3. One Last Au Revoir
 4. The Ghost Walks
 5. Thief Of Souls
 6. Close Your Eyes
 7. Echoes Of The Fall
 8. Bed Of Nails
 9. What If
 10. Trebuchet
 11. Burning Down
 12. Catching The Bullet
 13. The Thinder Box

Score: 4 out of 5

Links:

 
Geschreven door Rik Bauters 


Comments
No comments yet. You can be the first!
Leave comment
Dit bericht is gesloten. Hierdoor zijn reacties of stemmen niet langer mogelijk.
<