VOYAGER – THE MEANING OF I - SENSORY/BERTUS – OUT NOW

Voyager is een progressieve metal band uit Perth, West Australië. De band ontstond in 1999 maar hun debuut zag het licht in 2004. De band speelde op Progpower Europe in 2006 en 2008. Er volgden nog twee albums en steeds werden ze geprezen door het toevoegen van verscheidene muzikale invloeden in hun composities. Hun vierde werk is een soort van conceptalbum geworden dat een reis in de geest beschrijft als een zoektocht naar de betekenis van alles.

Voyager  is:

 • Daniel Estrin – vocals, keys
 • Simone Dow – guitars
 • Scott kay – guitars
 • Mark Boeijen – drums
 • Alex Canion – bass, vocals

THE MEANING OF I

 

Strakke riffs en eigenzinnig drumwerk worden afgelost door de ongewone stem van Daniel en bijgestaan door spacy toetsen. Daarna krijgt de song de nodige vaart en wordt progmetal voorgeschoteld dat evolueert naar progrock en vice versa. “Momentary Relapse Of Pain” is alvast een complexe en sterk afwisselende opener dat zelfs een mooi gitaar-toetsen duel bevat in de break. Keyboards die weggelopen zijn van een dance-event die nadien nagebootst worden door de gitaren vormen de basis voor “Stare Into The Night”. Er valt in het begin een flardje gruntstem te horen in het vrolijke “Seize The Day”. Hier laat het gitaarwerk zich in positieve zin opmerken. In de break is er een verwijzing naar de eerste Ayreon albums waar te nemen! Die Ayreon link is ook aanwezig in de toetsen van “Broken”. Maar deze track evolueert verder in een mengeling van progmetal riffs, sci-fi achtergrondgeluiden en het zo typische stemgeluid van Estrin. Trage maar zelfverzekerde riffs en een naar Pendragon verwijzende zang vallen op in “The Pensive Disarray”. Die aanstekelijke riff krijgt nog het gezelschap van een melodieus klinkend broertje en bezorgt de song de nodige diepte. “He Will Remain” is een korte, rustige en zweverige track. Het titelnummer is een echte beuker met harde drums, snelle riffs en flitsende toetsen. De coupletten kennen een rustiger verloop met een akoestisch gitaartje als bondgenoot. Die gruntstem komt opnieuw opzetten. Rollende riffs eisen de aandacht op in “Fire Of The Times”. Deze Aussies gooien eigenlijk alles in de strijd om origineel over te komen. Zo wordt er Duits gesproken in “Feuer Meiner Zeit” en ook in “It’s Time To Know” is een vreemde taal hoorbaar. En de grunts in het afsluitende “Are You Shaded?” lijken sterk op een blaffende hond. Maar steeds past het rare trekje als een puzzelstukje in de song.

Conclusie:
Deze plaat bevat niet de alledaagse progmetal en –rock. Enkele songs vertonen sommige rare kronkels, maar persoonlijk mag ik deze rare kwasten wel. Ze proberen zeker origineel uit de hoek te komen en dat verdiend aanmoediging. Misschien dat sommigen zich wat storen aan het eerder monotone stemgeluid van Daniel, maar wie Pendragon kan verteren zal hier zeker geen probleem mee hebben. Een sterk gevarieerde progmetalhap deze zoektocht naar de bedoeling van het zijn.

Tracklist:

 1. Momentary Relapse Of Pain
 2. Stare Inot The Night
 3. Seize The Day
 4. Broken
 5. The Pesive Disarray
 6. He Will Remain
 7. The Meaning Of I
 8. Iron Dream
 9. Feuer Meiner Zeit
 10. Fire Of The times
 11. She Takes Me (Into The Morning Light)
 12. It’s Time To Know
 13. Are You Shaded?

Score: 3,75 out of 5 

Links:

Geschreven door Rik Bauters

Comments
No comments yet. You can be the first!
Leave comment
Dit bericht is gesloten. Hierdoor zijn reacties of stemmen niet langer mogelijk.
<