IRON FIRE – VOYAGE OF THE DAMNED - NAPALM RECORDS – RELEASE: 27 JANUARY 2012

Iron Fire verscheen op het toneel in 2000 met hun debuut “Thunderstorm” dat geproduceerd werd door de cultproducer Tommy Hansen (Helloween, Pretty Maids,..). Hun debuut kreeg lovende kritieken, maar de band werd volledig afgekraakt met hun opvolger “On The Edge”. De band verloor zijn platencontract en de band viel uit elkaar en enkel zanger Martin Steene bleef over. Maar Martin verraste vriend en vijand met zijn derde plaat “Revenge”. Iron Fire werd getekend bij Napalm Records en deze keer bleef hun succes aanhouden en brachten geregeld nieuw werk uit. Zo vierde men met “Metalmorphosized” hun 10 jarig bestaan in 2010. De band brengt met “Voyage Of The Damned” hun zevende album uit.

Iron Fire  is:

 • Martin Steene – vocals
 • Kirk Backarach – guitar
 • Martin Lund – bass
 • Fritz Wagner – drums

VOYAGE OF THE DAMNED

 

De intro “The Dark Beyond” lijkt sterk op filmmuziek, maar de hakkende drums en duidelijk aanwezige toetsen verraden onmiddellijk dat we powermetal te horen zullen krijgen in “Enter Oblivion OJ-666”. De verschillende zangstijlen maken dit nummer extra aantrekkelijk, hoewel Martin zich soms op de rand van zijn bereik begeeft in de hogere regionen. Het fabuleuze gitaarwerk van Kirk Backarach doen je dit minpuntje echter snel vergeten. In het navolgende “Taken” laat Martin zich niet meer verleiden tot de hoge tonen en komen zijn vocalen heel sterk en krachtig over. Het heerlijk gitaarwerk en de rauwe achtergrondvocalen fleuren deze track op. De pianotoetsen geven het agressief klinkende “Slaughter Of Souls” een frisse toets en staat in fel contrast met de licht gruntende stem van de ‘zielenslachter’. “Leviathan” bevat wat gothic-koortjes en deze tragere track laat ons ook wat progmetal riffs horen in de break. We gaan de gevoelige toer op tijdens de ballade “The Final Odyssey” en dit is het nummer bij uitstek waar Martin zich uitvoerig kan bewijzen als zanger. “Ten Years In Space” is opnieuw een snelle track en bevat een lekkere shredsolo. Het lange epische titelnummer start heel rustig als een filmscore, waarin de sfeer langzaam opgebouwd wordt door de toevoeging van drums, gitaar en gothic achtergrondzang. Na 2 minuten krijgen we dan een metalepos te horen met een sterk gevarieerde opbouw. Zware screams en grunt komen aan bod in de lang uitgesponnen break, maar ook gevoelige zang en akoestische gitaar steken hun kop op. Na deze knappe compositie volgt er eigenlijk een kleine herhaaloefening van wat we hiervoor reeds hebben gehoord. Zo zijn “With Different Eyes” en “Realm Of Madness” beide snelle track en is “Verge To Collide” ook een slepender nummer.  “Dreams Of The Dead Moon” verrast nog door de aanwezigheid van een heuse Pantera-riff (ten tijde van hun “Cowboys From Hell” album) en typische Accept-licks. Er wordt afgesloten met het commercieel klinkende “Warmaster Of Chaos”

Conclusie:
Deze Denen leverden met deze “Voyage Of The Damned” hun zevende album af. Ze blijven steeds trouw aan hun ‘krijgers’ powermetal en slaagden er ook deze maal in om een degelijke plaat te fabriceren. De samenwerking tussen de toetsen en de gitaren valt hierbij in positieve zin op, samen met de krachtige vocalen van Martin. Alleen krijg ik in het laatste deel het gevoel dat ik alles al een keer heb gehoord.

Tracklist:

 1. The Dark Beyond
 2. Enter Oblivion OJ-666
 3. Taken
 4. Slaughter Of Souls
 5. Leviathan
 6. The Final Odyssey
 7. Ten Years In Space
 8. Voyage Of The Damned
 9. With Different Eyes
 10. Dreams Of The Dead Moon
 11. Verge To Collide
 12. Realm Of Madness
 13. Warmaster Of Chaos

score: 3,25 out of 5

Links:

Geschreven door Rik Bauters


Comments
No comments yet. You can be the first!
Leave comment
Dit bericht is gesloten. Hierdoor zijn reacties of stemmen niet langer mogelijk.
<