INTERVIEW MET COEN VAN EPICA

Met al een groot aantal albums op hun naam, en een nieuwe onderweg is Epica zeker niet de minste band. Dit zestal timmert hard aan de weg in binnen en buitenland. Concertkaarten gaan dan ook als warme broodjes over de toonbank. En dat is niet zo verwonderlijk met deze melodieuze metal waar de engelenstem van Simone Simons zich doorheen mengt. Ook live is de band indrukwekkend te noemen. Gelukkig had piano en synthesizer held Coen Janssen even tijd voor ons om een paar vragen te beantwoorden:

 

 

Ten eerste bedankt voor het interview. Hoe gaat het ermee?
Het gaat prima, we hebben het lekker druk met het afwerken en de promotie van het nieuwe album en gelukkig zijn de reacties van de pers positief. Als band in Nederland in deze tijd mogen we absoluut niet klagen. We zijn van alle bands in Nederland momenteel de band met de meeste optredens in het buitenland en staan daarom in hetzelfde rijtje als Armin van Buuren en Tiesto als het gaat om bekendheid in het buitenland! Er staat ook een mooie tour in het verschiet voor het nieuwe album dus wat wil je nog meer?!?

Er is een nieuw album op komst. Kunnen jullie een beschrijving geven van de nummers? Wat is het verschil met voorgaande albums?
De nummers en de muziek liggen in het verlengde van onze laatste plaat "Design Your Universe". Met Isaac Delahaye hebben we sindsdien een geweldige gitarist in de gelederen en daardoor zijn de gitaarpartijen dit keer nog bruter en gevarieerder! Alle Epica ingrediënten zijn weer van de partij, heftige stukken, lyrische stukken, koor, orkest, blastbeats en ga zo maar door, alles overgoten met het Simone-sausje! Ik denk dat bij deze plaat alles nog beter op elkaar is afgestemd en dat we onze stijl hebben geperfectioneerd. Maar natuurlijk moet iedereen lekker zelf gaan luisteren en bepalen wat de verschillen zijn!

Wat heeft jullie geïnspireerd bij het maken van dit album?
Qua thematiek gaat het dit keer over de keuzes die jezelf maakt. Mensen hebben de neiging zomaar klakkeloos te volgen wat er op TV verteld wordt en niet meer zelf na te denken. Dit zorgt ervoor dat er steeds meer problemen komen in de wereld. Denk aan de financiële crisis en de Arabische lente. Het is nu de tijd dat men zelf weer gaat nadenken en tot de juiste conclusies komt anders mis je de boot en ben je verloren. Het is duidelijk dat er van alles staat te veranderen, dus kun je niet meekomen dan is dit je "Requiem for the Indifferent"

Muzikaal gezien zijn er zoveel verschillende invloeden die onze muziek maken wat het is. Van klassiek tot death-metal je kan het zo gek niet bedenken.

 

 

Wat vinden jullie het belangrijkste bij het maken van muziek?
Dat is voor alle leden verschillend. Ikzelf vind het belangrijk dat er een goede groove in het nummer zit en dat er goede melodieën gebruikt worden die aanstekelijk zijn. Natuurlijk moet het wel metal blijven en proberen we niet bewust een "hit" te schrijven zoals sommige andere bands doen.

Wat zijn jullie ervaringen als muzikant in Nederland?
Als muzikant mag je blij zijn dat je in Nederland woont. Er heerst hier een goed klimaat en er is voldoende ruimte om jezelf te ontwikkelen. Elke stad en elk dorp heeft wel een muziekschool, concertzaal of oefenruimtes dus kansen genoeg. Je hoeft maar over de grens te gaan en je leert dat dit in andere landen niet vanzelfsprekend is. Zelfs in het "beloofde land" Amerika, is het vele malen moeilijker om iets voor elkaar te krijgen omdat er gewoon minder faciliteiten zijn. 

Helaas is het nog maar de vraag of het zo blijft omdat het huidige kabinet alleen maar wil snijden in cultuur. Natuurlijk gaat dat als eerste ten koste van de beginners omdat die het het moeilijkst hebben. Maar dan heb je wel de perfecte samenleving voor Henk en Ingrid, die alleen maar naar het Tros-piratenfestijn luisteren!

 

Jullie zijn in het buitenland ook erg bekend. Wat is jullie van een tour in het buitenland het meest bijgebleven?
Het is te gek dat we overal komen en dat we van alles kunnen zien wat andere mensen niet altijd zien, of waar ze heel ver voor moeten reizen. Sowieso komen we in landen die je zelf niet 1,2,3 zou bezoeken. Het belangrijkste daarvan is dat je leert hoe anders het er in andere delen van de wereld aan toe gaat. Als je dan weer in Nederland terugkomt dan merk je dat er veel te veel geklaagd wordt over nutteloze dingen en dat we omkomen in de luxeproblemen. 

Hoe omschrijven jullie een live optreden van Epica. Wat willen jullie overdragen aan het publiek?
Een Epica liveshow staat voor een dikke portie metal met een hoog entertainment gehalte. Zelf proberen we er altijd een feestje van te maken. We hebben tenslotte de beste baan van de wereld en dat zullen de mensen weten ook! Hoe cool is het dat je tijdens je werk een biertje kan drinken terwijl je de muziek maakt die je tof vindt en dat mensen dan ook nog eens voor je klappen?!?

Met welke muzikanten willen jullie graag nog eens samenwerken?
Die lijst is zo lang.... we hebben natuurlijk al een aantal coole samenwerkingen gedaan maar er zijn altijd wel inspirerende artiesten waarmee we iets zouden willen opnemen. Echter hebben we dit album gekozen om buiten het koor, geen andere mensen als gast op de plaat te zetten. We wilden het dit keer eens op eigen kracht proberen.

Willen jullie nog iets speciaals doorgeven aan onze lezers? 
Bedankt voor de interesse en hopelijk zien we jullie allemaal ergens "on the road" Het album verschijnt de 9e Maart en het wordt spectaculair aan het publiek  gepresenteerd in 013 Tilburg op 16 Maart. Het is wel al zo goed als uitverkocht dus hopelijk zijn er nog kaarten als dit interview online verschijnt!! 

Bedankt voor de tijd, succes met jullie aankomende album release en de daarbij aansluitende tour.
Dank je, dat komt vast wel goed!

Cheers Coen

http://www.epica.nl

INTERVIEW DOOR TAGGI EENSTROOM 

Comments
No comments yet. You can be the first!
Leave comment
Dit bericht is gesloten. Hierdoor zijn reacties of stemmen niet langer mogelijk.
<