FATE – GHOSTS FROM THE PAST - AOR HEAVEN – OUT NOW

Fate werd in 1984 opgericht door Hank Sherman (die net Mercyful Fate had verlaten), Jeff Limbo, Bob Lance en Pete Steiner. Groot was de verbazing van menig metalfan dat het Fate geluid dicht aanleunde bij melodic rock en zelfs AOR. Dit werd vooral bevestigd met het supergladde, maar voortreffelijke “A Matter Of Attitude” album. Daarna verliet Hank de band en in 1990 kwam het nieuwe Zweedse gitaarwonder Mattias “IA” Eklundh de band vervoegen en werd het gitaargedreven “Scratch N Sniff” opgenomen. Ondanks dit fantastisch album wou het niet vlotten voor Fate en gooide men in 1993 de handdoek in de ring. Na een reunie op een Duits festival kwam Fate terug met het album “V”. Maar ook dit was geen lang leven beschoren en opnieuw bleef het succes uit. Nu slaat de band keihard terug met een nieuwe bezetting en een nieuw album “Ghosts From The Past”.

Fate is:

 • Pete Steiner – bass
 • Jens Berglid – drums
 • Mikkel Henderson – keyboards
 • Dagfinn Joensen – vocals
 • Torben Enevoldsen – guitars

 

GHOST FROM THE PAST

 

Het eerste dat we te horen krijgen zijn de 80’s geïnspireerde toetsen van Mikkel Henderson, op de voet gevolgd door de knappe riffs van de hand van kersverse gitarist Torben Enevoldsen. Het stemgeluid van Dagfinn is een ideale match bij deze melodieuze rock. Alle nummers bevatten catchy melodieën, kractige vocalen en vooral voortreffelijk gitaarwerk. Maar de rol van de toetsen valt ook niet te onderschatten! Ze bezorgen dit album een aangenaam vol geluid. “Seeds Of Terror” en “Fear Of The Stranger” bevatten beide zo’n killer openingsriff. Dagfinn laat enkele gemene uithalen horen in de het snelle “Seeds Of Terror”. Het trio bestaande uit die goddelijke gitaar, de verfrissende toetsen en de sterke vocale prestatie maken elk nummer tot een knaller. De bas van ‘oudgediende’ Pete Steiner laat van zich horen in de break van 3fear Of The Stranger”. “At The End Of The Day” bevat een commerciëler refrein en 3all That I Want” voert je terug naar de golden 80’s met een keysintro dat doet denken aan het vlottere Van Halen werk. “Follow Your Heart” is een ballade met in eerste instantie  een hoofdrol voor de toetsen. Ook krijgen we een onbekende vrouwenstem te horen. Geleidelijk aan komt de gitaar meer naar voren tijdens deze romantische trip. “Daddy’s Girl” is een typische Scandinavische AOR –rocker en huisvest een heerlijke keyboardsolo. “Moving On” bezit een donkerder gitaargeluid, maar tegelijkertijd zijn ook heerlijk melodieuze licks te horen! “Murder” kent een groovy drive en herbergt zelfs een old school orgel en wordt door ondergetekende tot beste track benoemd! “I Believe In Rock N Roll” is een arenarocker pur sang en bevat de nodige hey-hey-hey’s op de achtergrond. Het pompende “The Other Side” sluit dit geweldige album af.

Conclusie
Dit nieuwe album van het herboren Fate heeft me aangenaam verrast. Het combineert het catchy aspect van het “A Matter Of Attitude” album met het voortreffelijk gitaarwerk van “Scratch N Sniff”. Laat dit nu toevallig mijn favoriete Fate albums zijn. Dus, samengevat krijg je met dit album ‘the best of both worlds’ te horen. Dus de albumtitel “Ghosts From The Past” dekt meer dan de lading, me dunkt!

 Tracklist:

 1. Children Of The Night
 2. Miracle
 3. Seeds Of Terror
 4. Fear Of The Stranger
 5. At The End Of The Day
 6. All That I Want
 7. Follow Your Heart
 8. Daddy’s Girl
 9. Moving On
 10. Murder
 11. The Last Time
 12. I Believe In Rock N Roll
 13. The Other Side

Score:  4 out of 5

Links:

Geschreven door Rik Bauters


Comments
No comments yet. You can be the first!
Leave comment
Dit bericht is gesloten. Hierdoor zijn reacties of stemmen niet langer mogelijk.
<