Eluveitie - Helvetios - Nuclear Blast -10-2-2012

Eluveitie is een metalband uit Zwitserland. Ze kunnen worden omschreven als een heidense folkmetalband. De muziek van de band is traditionele, Keltische volksmuziek gecombineerd met melodieuze deathmetal. De band werd opgericht in 2002 en bestaat uit 8 mensen. Er wordt gezongen en gegrunt in het Engels en in het Gallisch. In de muziek staat de liefde voor de Helvetiaanse roots centraal. De naam Eluveitie betekent dan ook "Ik ben een Helvetiër". Bron: wikipedia

Eluveitie is:

  • Merlin Sutter - Drums
  • Siméon Koch - Gitaar
  • Christian "Chrigel" Glanzmann - Zang, mandola, orgel, gaida, akoestische gitaar, bodhrán, verschillende soorten fluiten.
  • Meri Tadic - Viool, zang
  • Ivo Henzi - Gitaar
  • Anna Murphy - Draailier, zang
  • Kay Brem - Basgitaar
  • Patrick "Päde" Kistler - Doedelzak, verschillende soorten fluiten

Helvetios


Na een korte intro in de vorm van “Prologue”, een mystiek verhaal verteld door een eveneens mystieke man, is het gedaan met de rust, althans voor het grootste gedeelte van deze plaat. Titelnummer “Helvetios” zet meteen vrij groot in; met veel folk gerichte instrumenten en een zangeres, maar dit blijkt slechts een intro want daarop volgt dan vooral veel scream en grunt. En al vrij snel is duidelijk dat deze plaat vooral hierdoor wordt beïnvloed. De meeste nummers hebben als kern dat typische deathmetal geluid met als tegenwicht fluiten,violen en andere folk-instrumenten. Hoogtepunt van dit album vind ik “Scorched Earth” , de dromerige ambiance wordt met een akelig sterke overtuiging gebracht. Prachtig! Het is bijna jammer dat je bruut uit je dagdroom wordt wakker geschud met “Meet The Enemy”. Deze nummers liggen hemelsbreed van elkaar verwijderd. En het is dus ergens wel knap dat deze band over zoveel veelzijdigheid kan beschikken.

Conclusie
Met Helvetios wordt het genre van folk metal toch enigszins omzeilt. Er wordt wel gebruik gemaakt van typische folk gerichte instrumenten en muzikale uitwerkingen, maar de nadruk wordt bij de meeste nummers vooral gelegd op deathmetal. Of dit een goede keuze is geweest, is vooral sterk afhankelijk van de luisteraar; waar zijn of haar voorkeur ligt. Het album was wellicht wat kleurrijker geworden wanneer er was gekozen voor meer afwisseling zoals bijv. bij het nummer “Scorched Earth”, dit is een aangename verrassing in het totale repertoire. Door meer af te wisselen in harde en zachtere nummers had Eluveitie wellicht meerdere soorten luisteraars vast weten te houden. En dat geldt met name voor de vocalen, die in mijn beleving te veel gericht zijn op het grunten, terwijl de band ook beschikt over een goede zangeres en zanger met clear vocals. Daar mag dan wel aan toe gevoegd worden dat binnen de nummers zelf wel voldoende afwisseling geboden wordt juist door de instrumenten.

Er kan gesproken worden van een veelzijdige groep muzikanten, die makkelijk in staat zijn om een plaat van hoog niveau af te leveren. Als je luistert naar de opbouw van de nummers, de intro’s of solo’s en zangtechnieken dan kun je daar onmogelijk omheen. Daarmee gezegd, is deze plaat dus zeker niet verkeerd. Maar de waardering zal voornamelijk bij de deathmetalheads hoog liggen. 


Beoordeling op schaal 1 tot 5:
2.5

Tracklist

1.      Prologue

2.     Helvetios

3.     Luxtos

4.     Home

5.     Santonian Shores

6.     Scorched Earth

7.     Meet the Enemy

8.     Neverland

9.     A Rose for Epona

10. Havoc

11. The Uprising

12. Hope

13. The Siege

14. Alesia

15. Tullianum

16. Uxellodunon

17.  Epilogue

Links:
http://eluveitie.ch/

geschreven door Taggi EenstroomComments
No comments yet. You can be the first!
Leave comment
Dit bericht is gesloten. Hierdoor zijn reacties of stemmen niet langer mogelijk.
<