PICTURE – WARHORSE - ROCK INC. / BERTUS – RELEASE: 22 FEBRUARY 2012

Toen ik in een ver verleden de eerste maal “Bombers” hoorde van hun debuutplaat op de metalradio begon mijn hart sneller te kloppen en was ik voorgoed hooked on metal! Hun volgende albums “Heavy Metal Ears” en “Diamond Dreamer” waren toppers. Maar de grote doorbraak in de lage landen kwam er met “Eternal Dark”. Deze klassieker werd zelfs gecovered door de Zweedse reuzen van Hammerfall. Door de vele bezettingswijzigingen die de groep onderging en de andere muzikale koers die de band daarna kreeg bleef het succes echter uit en bleef het lang stil rond Picture. Tot ze in 2008 herrezen uit de dood en aan een comeback begonnen! Toen gitarist en lid van het eerste uur Jan Bechtum de handdoek in de ring gooide zag de toekomst er echter niet zo rooskleurig uit. Maar Picture krabbelde terug en trok twee nieuwe gitaristen aan. Benieuwd wat deze injectie van die nieuwe leden heeft veroorzaakt op hun nieuwste plaat “Warhorse”.

Picture is:

 • Pete Lovell – vocals
 • Rinus Vreugdenhill – bass
 • Laurens ‘Bakkie’ Bakker – drums
 • Peter Bourbon – guitar
 • Mike Ferguson – guitar

WARHORSE

 

Het eerste wat in het oog springt is het fenomenale artwork van Tom van Wanrooy, maar we laten ons niet misleiden door al dit moois! Na wat sfeergeluiden van kruisende zwaarden en hinnikende paarden worden we meteen overdonderd door dreunende drums en harde riffs van opener en single “Battle Plan”. Picture gooit het duidelijk over een hardere boei! Zelfs de stem van Dee Snider look-alike (toch zijn immense haardos!) Pete Lovell heeft aan kracht gewonnen. Verder valt er rijkelijk te smullen van de vurige gitaren van beide snarenplukkers. Ze hebben met dit strijdplan alvast hun eerste veldslag gewonnen in het moderne metallandschap! “”Shadow Of The Damned” kent enkele heerlijk melodieus klinkende riffs bovenop de wederom beenharde en strakke riffs. “Rejected” boet niets aan hardheid in maar klinkt toch iets commerciëler en dat wordt nog versterkt door het refrein. Pete’s stem komt steeds krachtig over en is heel duidelijk verstaanbaar. Alle nummers hebben een groot headbanggehalte en het loodzware “Edge Of Hell” is daar geen uitzondering op.

“The King Is Losing His Crown” is een trager nummer met een beukende riff en een weergaloze Pete als voornaamste kenmerken. Deze zes minuten vliegen in geen tijd voorbij. Na al dit geweld vormt de ballade “Think I Lost My Way” een welkome afwisseling en kunnen onze nekspiren wat recupereren. Lovell laat zich hier van zijn gevoelige kant horen en weet ook deze klus met het grootste gemak te klaren. We worden aanvullend nog verwend door gevoelig gitaarwerk van Peter en Mike.

Licht shreddende gitaren doen je uit de romantische droom wakker schudden tijdens het riff gedomineerde “Killer In My Sight”. “My Kinda Woman” is een ware banger en ‘womanizer’ Pete zingt op een dergelijke manier over zijn type vrouw dat je fantasie op hol slaat. Elke solospot is telkens opnieuw één van de hoogtepunten in de songs! Tijdens het mid-tempo “The Price I Pay” zorgt het commercieel refrein voor een mooi contrast.  Het titelnummer komt met een overdonderende kracht en hoge snelheid op je af. Het strijdpaard verpletterd alles op zijn pad, gewapend met vlijmscherpe riffs en dreunende drums! “We’re Not Alone” is een beuker volgens de oude traditie en tijdens “Stand My Ground” wordt het gaspedaal nogmaals stevig ingedrukt! Als uitsmijter krijgen we nog de 2011 versie van die cultklassieker “Eternal Dark”. Deze loodzware versie bewijst nogmaals dat goeie songs na een kleine 30 jaar nog stevig overeind blijven tussen al dat nieuw geweld!

Conclusie:
Picture deed in 2008 een geslaagde comeback met optredens en een liveplaat! Hun vorige schijf “Old Dogs New Tricks” uit 2009 was een goed ontvangen schijfje muziek. Maar deze “Warhorse” laat een herboren Picture horen, waar vooral de heftigheid van de gitaren in het oor springen. Oscar Holleman (Gorefest, Within Temptation, Ayreon,…) heeft het album van een knallende productie voorzien. Ook de stem van Pete heeft een rauwer karakter gekregen en sluit naadloos aan bij hun hardere koers. Dus bestijg je met staal gepantserde oorlogspaard en doorkruis het metallandschap waar je meerdere veldslagen roemrijk zal winnen en vele metalheads  zullen je volgen in je ‘metalcrusade’!

 Tracklist:

 1. Battle Plan
 2. Shadow Of The Damned
 3. Rejected
 4. Edge Of Hell
 5. The King Is Losing His Crown
 6. Think I Lost My Way
 7. Killer In My Sights
 8. My Kinda Woman
 9. The Price I Pay
 10. Warhorse
 11. We’re Not Alone
 12. Stand My Ground
 13. Eternal Dark MMXI

Score: 4,25 out of 5

Links:

Geschreven door Rik BauterComments
No comments yet. You can be the first!
Leave comment
Dit bericht is gesloten. Hierdoor zijn reacties of stemmen niet langer mogelijk.
<