LANA LANE – EL DORADO HOTEL - THINK TANK MEDIA – OUT NOW

De symfonische rock diva Lana Lane timmert al vanaf 1995 aan haar muzikale weg en begon haar loopbaan met het album “Love Is An Illusion”. Persoonlijk heb ik haar ontdekt ten tijde van haar meesterwerk “Queen Of The Ocean” uit 1999. Na deze release is ze eigenlijk stilletjes aan steeds verder geëvolueerd van haar AOR-roots naar een meer symfonische progrock. Met wisselend succes maakte ze verder albums en na een stilte van meer dan vier jaar staat ze er opnieuw met “El Dorado Hotel”. Het album is geproduceerd door echtgenoot en keyboardist Eric Norlander.

Lana Lane is:

 • Lana Lane – vocals
 • Erik Norlander (Ayreon) – keyboards, additional guitars, bass & programming
 • John Payne (Asia) – harmony and choral vocals, mandolin
 • Mark McCrite (Erik Norlander) – guitars, bass, choral vocals, programming
 • Bruce Bouillet (Racer-X) – guitars
 • Neil Citron – guitars
 • Freddy DeMarco (Erik Norlander) – guitars
 • Guthrie Govan – guitar
 • Don Schiff – NS/Stick
 • Mark Matthews – bass
 • Jay Schellen (Asia) – drums

EL DORADO HOTEL

 

Het album opent met orgelgeluiden, gevolgd door heavy strakke riffs wat toetsaanslagen en zachte achtergrondzang. We bevinden ons in een soort van Ayreon sfeertje. Het nummer gaat verder met een zwoele Lana Lane met een diepe baslijn lichte drum en keys. Het refrein is een stuk heftiger op elk gebied (stem, gitaren,...). Het lange uitgesponnen instrumentale middenstuk bevat een breed scala aan instrumenten. Veel keyboards, flamenco gitaar, veel strijkinstrumenten en klassieke instrumenten zoals piano, cello en mandoline! We worden overdonderd door 80's toetsen in het sterk naar AOR ruikende “Maybe We'll Meet Again”. Het nummer kent een rustige break met een lekker scheurende vingervlugge gitaarsolo. Vreemde ongewone drumritmes starten het mediterraan geïnspireerde  titelnummer. Lana bewijst hier over een geweldige stem te beschikken. “Darkness Falls” start rustig en vrolijk met een eerder opgewekte Lana. Maar wanneer de chorus eraan komt valt de duisternis inderdaad neer over de song. Donkere vocalen en heavy gitaren zorgen voor een totale ommekeer. De akoestische gitaren roepen herinneringen op van Mike Oldfield's “Moonlight Shadow”. 

“Hotels” is een kalme akoestische song waar de stemcapriolen van mevrouw Lane centraal staan! “Believe” gaat meer de melodieuze rock richting uit en er wordt wat gestoeid met een poppy stemvervorming. Het Rainbow-orgeltje geeft de song een onverwachte toets. Vinnige gitaren eisen de hoofdrol op in het snelle “Life Of The Party”. Die gitaren vertonen heel wat raakpunten met de gitaarkunsten van Joe Satriani en Steve Vai. De gitaarriff in “Gone Are The Days” lijkt wel het geluid van een galopperend paard te imiteren. Het nummer kent een gesproken gedeelte en wordt afgesloten met een heerlijk op dreef zijnde gitaar. De experimenteerdrang is het grootst in “Moon God”. Rare drumgeluiden en freaky riffs trekken de aandacht en ook wat stemeffecten worden gebruikt. Tijdens de lange afsluiter “In Exile” horen we veel piano, gevoelige gitaren en een superemotionele Lana. Het refrein zorgt voor een injectie van bombast en power! Bas en gitaar etaleren hun kunsten in het uitgesproken vintage instrumentale gedeelte dat ook opgesmukt wordt door een geweldig klinkend Hammond orgel. 

Conclusie:
Lana neemt ons met dit album mee op een heuse muzikale ontdekkingstocht! Vele genres passeren hier de revue, maar de klemtoon ligt toch op de symfonische rock. Ze durft ook experimenteren met modernere geluiden en weet dit wonderwel perfect te integreren in haar typische composities. Dit album kent uiteraard ook een fenomenale muzikale omlijsting en is voorzien van een grootste productie. Al wie muzikaal vakmanschap, schitterende vocalen en sterk afwisselende composities hoog in het vaandel dragen zal aan deze release een vette kluif hebben. 

 Tracklist:

 1. A Dream Full Of Fire (8:25)
 2. Maybe We'll Meet Again (5:39)
 3. El Dorado (6:12)
 4. Darkness Falls (5:12)
 5. Hotels (3:40)
 6. Believe (6:03)
 7. Life Of The Party (4:03)
 8. Gone Are The Day (6:23)
 9. Moon God (5:08)
 10. In Exile (11:43)

Score: 4 out of 5       

Links:

Geschreven door Rik Bauters

 Comments
No comments yet. You can be the first!
Leave comment
Dit bericht is gesloten. Hierdoor zijn reacties of stemmen niet langer mogelijk.
<