SUNSTORM –EMOTIONAL FIRE - FRONTIERS RECORDS – RELEASE: 24 FEBRUARY 2011

Tijdens zijn bijna 30 jaar durende loopbaan en medewerking aan meer dan 60 albums, blijft Joe Lynn Turner één van meest onderscheiden en expressieve vocalisten. Zijn grootste succes kende hij toen hij op vraag van Ritchie Blackmore bij Rainbow kwam. Toen Rainbow splitte kwam bij in 1984 op de proppen met zijn fenomenale solodebuut “Rescue You”. In 1987 was hij de zanger op het best verkopende Yngwie Malmsteen album “Odyssey”. Na een plaat met Deep Purple te hebben opgenomen stortte hij zich weer op zijn solocarrière en bracht geregeld nieuwe albums uit. In 2006 was daar op verzoek van de bazen van het Frontiers label het Sunstorm project. Mario de Riso en Serafino Perugino hadden de handen kunnen leggen op de demo’s voor het tweede solo album van Joe dat normaal na “Rescue You” zou verschijnen. Daar omheen werden tweede releases gebrouwen die door de fans laaiend enthousiast onthaald werden. Nu staat Joe er weer met het derde deel van zijn Sunstorm project “Emotional Fire”.

Sunstorm is:

 • Joe Lynn Turner – lead vocals
 • Chris (Schmidtic) Schmidt – drums
 • Dennis Ward – bass, partial guitars & backing vocals
 • Uwe Reitenaur – guitars
 • Justin Dakey – keys

EMOTIONAL FIRE

 

Meerdere zangers die in de jaren 80 aan de top stonden van de melodieuze rock hebben nu te kampen met beperkingen op het gebied van hun stemgebruik en bereik. Maar die vlieger gaat nog niet op voor Joe Lynn Turner. Wat de man laat horen op de opener “Never Give Up” doet elke twijfel smelten als sneeuw voor de zon. He still kicks ass! Maar ook de gitaren zijn lekker op dreef tijdens de opener en de toetsen vullen alle gaatjes netjes op. Het titelnummer is een pak melodieuzer en bezit een killer meezingrefrein. De hoofdriff in dit nummer is uiterst aanstekelijk en de song werd oorspronkelijk gebruikt voor Cher’s “Heart Of Stone” album, waarbij Joe de achtergrondzang voor zijn rekening nam. De powerballade “Lay Down Your Arms” start met piano en in de refreinen valt de elektrische gitaar in. De keys in de achtergrond geven het nummer wat extra diepte. Er valt te genieten van geweldige gelaagde zang op “You Wouldn’t Know Love” en de zangmelodieën in “Wish You Were Here” zijn uiterst catchy. Dit nummer bezit ook een groovy onderbuik basgeluid en een pak rollende riffs. In “Torn In Half” laat Joe nogmaals blijken waarom velen hem een wereldzanger vinden! Niets klinkt geforceerd bij deze man. We botsen op vurige gitaren tijdens het rockende “Gina”. Joe deed op de originele versie van Michael Bolton (van het “The Hunger” album) eveneens de achtergrondzang. Tijdens “The Higher You Rise” gaat de snelheid van de riffs ook omhoog en hierdoor wordt dit het meest rockende nummer van de plaat! De keyboards nemen de overhand in de track “Emily” en “Follow You Heart”. De ballade “All I Am” sluit dit melodieuze album af. Onnodig te zeggen dat Joe hier de sterren van de hemel zingt!

Conclusie:
Joe is en blijft een wereldzanger en zijn stem vertoont niet de minste tekenen van slijtage. Hij weet steeds de nodige emotie te leggen in zijn vocalen. Er staan absoluut geen missers of vullers op dit album, maar ik krijg soms het gevoel dat er een beetje op safe is gespeeld. Maar de productie en de instrumentatie is groots en dit album zal ongetwijfeld zijn weg vinden naar alle Turner fans en de liefhebbers van het steeds populairder wordende genre!

 Tracklist:

 1. Never Give Up
 2. Emotional Fire
 3. Lay Down Your Arms
 4. You Wouldn’t Know Love
 5. Wish You Were Here
 6. Torn In Half
 7. Gina
 8. The Higher You Rise
 9. Emily
 10. Follow Your Heart
 11. All I Am 

Score: 3,75 out of 5

Links:

Geschreven door Rik BautersComments
No comments yet. You can be the first!
Leave comment
Dit bericht is gesloten. Hierdoor zijn reacties of stemmen niet langer mogelijk.
<