JEFF SCOT SOTO – DAMAGE CONTROL - FRONTIERS RECORDS – RELEASE 23 MAART 2012


Jeff Scott Soto kwam in beeld door de zang die hij deed op de vocal ondersteunde tracks van het geweldige debuutalbum van Yngwie Malmsteen! Ook was hij van de partij op de opvolger “Marching Out”. Nadien vonden we hem terug op de plaat “Looking For Action” van Japans snarenwonder Kuni. Soto richtte toen met Marcel Jacob Talisman op, waarmee hij schitterende albums heeft uitgebracht! Later is hij op  talrijke albums als zanger te horen bij o.a. Takara, Human Clay, Axel Rudi Pell en  Eyes. Later leende hij zijn stem ook aan de film “Rock Star”, dook hij op bij Trans Siberian Orchestra en zong hij op het geweldige debuut van W.E.T. . Nu vond hij dat de tijd rijp was voor een nieuw soloalbum.

Jeff Scott Soto is:

 • All vocals: Jeff Scott Soto
 • Guitars: Gary Schutt, Jorge Salan, Diego Armelin, Rodrigo Armelin, Joel Hoekstra, Emo Markov, Dave Meniketti, Peter Söderström, Alex Llorens, Roger Benet, Leo Mancini, JSS
 • Bass: Fernando Mainer, Nalley Pahlsson, Henrique Baboom, JSS
 • Keyboards: Fabio Ribiero, Ulf Wahlberg, BJ (Luis Paulo Almeida Jr), JSS
 • Drums: Edu Cominato, Carlos Exposito, Casey Grillo, Mike Vanderhulle, Jamie Borger, Joey Soto

 


DAMAGE CONTROL

 

De gitaar swingt de pan uit bij opener ‘Give A Little More’. Mr. Soto’s stem is nog altijd een waar genot voor het binnenoor. De gelaagde zang in het refrein injecteert de song met de nodige herkenbaarheid. De toetsen komen meer aan bod tijdens het titelnummer. Jeff kan gedurende deze rockende track nog maar eens bewijzen dat hij over een groot stembereik beschikt en dat zijn stem zowel power als gevoel kan uitstralen! Catchy as hell riffs domineren de single “Look Inside Your Heart”. “Die A Little” kent de typische ‘sweet as sugar’ zangmelodieën van Jeff en is een wat rustiger track! Maar de gitaren zorgen hier en daar voor het nodige vuurwerk! “If I Never Let Her Go” is een radiovriendelijker nummer met een gitaartje dat blijkbaar geïnspireerd is door Journey. Het tempo gaat opnieuw de hoogte in tijdens “Tears That I Cry”. De drums laten zich duidelijk horen op deze rocker van formaat. De piano zorgt voor de nodige sfeer en gevoeligheid in de ballade “Bonafide”. De warmte en de emotionele kracht van Jeff’s stem komt hier natuurlijk goed naar voren. Het gaat er wild aan toe in “Krazy World”. Niet alleen de gitaren hebben aan hardheid gewonnen, want ook de zang van Jeff klinkt veel heftiger en maakt dit het meest swingende en stomende nummer tot nu toe! “How To Love Again” is een ware melodieuze rock knaller met mooie zanglijnen en een heerlijk ondersteunend gitaartje. “Afterworld” is de ultiem rocker met een heerlijk ronkende en piepende gitaar. Het refrein heeft de typische arenarocker opbouw en nodigt uit tot meezingen. Het album wordt afgesloten met een powerballade “NeverEnding War”. Het gitaarwerk in de strofen kent Oosterse klanken en de zang van Soto volgt het ritme van de gitaar.

Conclusie:
Mr. Soto heeft met “Damage Control” opnieuw een kwaliteitsproduct afgeleverd. Als je fan bent van zijn stem, moet je deze schijf in huis halen. Het gitaarwerk is ook om je vingers van af te likken. Maar de plaat haalt niet het niveau van de eerste Talisman albums of van het magistrale W.E.T. debuut. Jeff komt blijkbaar beter tot zijn recht in een echte band en zijn soloplaten zijn een tikkeltje minder, maar nog steeds beresterk!

 Tracklist:

 1. Give A Little More
 2. Damage Control
 3. Look Inside Your Heart
 4. Die A Little
 5. If I Never Let Her Go
 6. Tears That I Cry
 7. Bonafide
 8. Krazy World
 9. How To Love Again
 10. Afterworld
 11. NeverEnding War

Score: 3.75 out of 5

Links:

Geschreven door Rik Bauters 

Comments
No comments yet. You can be the first!
Leave comment
Dit bericht is gesloten. Hierdoor zijn reacties of stemmen niet langer mogelijk.
<