PHENOMENA – AWAKENING - ESCAPE MUSIC – OUT NOW

Het verhaal van Phenomena startte reeds in 1983 toen Tom Galley begon aan het schrijven van een paar korte verhalen. In 1985 zag het debuutalbum het levenslicht. Het bijzondere hieraan was de hele lijst van bekende gastmuzikanten die er aan meegewerkt hadden. Namen als Glenn Hughes, Cozy Powell, Don Airey en Neil Murray doken op in de line-up. De trilogie werd afgewerkt met “Dream Runner” in 1987 en “Inner Visions” in 1991. Steeds met een aantal klappers uit de metal en rockwereld in de line-up. Tot plots in 2006 het verhaal werd voortgezet met “Psychofantasy” en “Blind Faith” in 2010. Het volgende hoofdstuk uit het verhaal wordt onder de vorm van “Awakening” losgelaten op de mensheid.

Phenomena is:

 • Martin Kronlund – guitars & bass
 • Tom Harlan – guitars & keyboards
 • Imre Daun – drums
 • Kenrik Thomsen – bass
 • Per Aronson-Andersson – Hammond, keyboards

Additional musicians:

 • Carl Anthony Wright – guitars
 • Christian Wolff – guitars
 • Tommy Denander – guitars
 • Mike Slamer – guitars
 • Magnus Karlsson – guitars
 • Mat Sinner – bass
 • All COLDSPELL members
 • Steve Newman – guitars & backing vocals
 • Fredrik Bergh – keyboards on “Smash It Up” and “Gotta Move” 

AWAKENING

 

Toetsen brengen het album op gang. Lee Small (Shy) voorziet opener “Smash It Up” van krachtige vocalen en de lead gitaar van Magnus rockt lekker. Het refrein doet je in een soort van Kiss sfeertje belanden. Een energieke track met een hoge herkenbaarheidsfactor! De stem van Toby Hitchcock doet je mond open vallen van verbazing tijdens de intro van “Reality”. Zoals Toby al bewezen heeft bij Pride Of Lions (met ex-Survivor Jim Peterik) en zijn soloplaat van vorig jaar beschikt hij over een echte powerstem. De harde gitaren van Mike Slamer doen daar nog een schepje bovenop. Zijn licht shreddende solo maakt van deze song een echte parel. “Homeland” is veel rustiger van aard, maar dat past dan weer perfect bij de zachtere stem van Rob Moratti. Ik herken een snuifje Steve Perry in de stem van Rob. Het refrein brengt de nodige vaart en kracht in het sterk naar AOR neigende nummer! Wie de laatste plaat van House Of Lords in huis heeft gehaald weet dat James Christian nog altijd over een kwaliteitsvolle stem beschikt. Hij legt steeds de nodige emoties in zijn vocalen.

Het snarenwerk van Tommy Denander en Martin Kronlund tijdens het korte “Going Away” is ronduit geweldig. Er wordt stevig van leer getrokken op “Gotta Move”. Deze keer neemt Ralf Scheepers (Primal Fear) de microfoon vast en spelen de toetsen ook een opvallende rol. Bij het nummer “Shake” dekt de titel volledig de lading, want het nummer zorgt ervoor dat je met alle beschikbare lichaamsdelen begint te shaken op het ritme. Tijdens “Fighter” horen we Terry Brock (Strangeways) als zanger. Hij demonstreert hier een hardere aanpak dan dat we van gewend zijn bij Strangeways. Hij slaagt echter met grote onderscheiding bij deze ferme rauwe rocker. De toetsen bij de start van “Dancing Days” doen een rustig nummer vermoeden. Die illusie wordt te niet gedaan door de beukende riff die er aankomt. De plaat wordt in schoonheid afgesloten met het rustige “Stand Up For Love”, waarop het JAVA Gospel Choir schittert op de achtergrond en tijdens de refreinen.

Conclusie:
Het zesde album van het project Phenomena is opnieuw een knaller geworden voor de liefhebbers van melodieuze rock. Het aantrekken van diverse zangers vormt altijd een pluspunt omdat elke zanger zijn eigen stemgeluid bezit en zo zijn stempel drukt op de nummers. Dus aan afwisseling geen tekort op deze “Awakening”. Naast de zangers duiken op vele tracks ook andere snarenplukkers op, waardoor het gitaargeluid ook telkens een beetje anders klinkt. Daarnaast staan alle nummers als een huis en hebben een krachtige productie gekregen van Tom Galley. Wederom een goede aanvulling bij de melodieuze rockcatalogus van de liefhebbers!

 Tracklist:

 1. Smash It Up (Lee Small on vocals)
 2. Reality (Toby Hitchcock on vocals)
 3. Homeland (Rob Moratti on vocals)
 4. Going Away (James Christian on vocals)
 5. Gotta Move (Ralf Scheepers) on vocals)
 6. How Long (Lee Small on vocals)
 7. Shake (Mike DiMeo on vocals)
 8. Fighter (Terry Brock on vocals)
 9. Dancing Days (Niklas Swedentorp on vocals with all Coldspell members)
 10. Stand Up For Love (Chris Antblad with JAVA Gospel Choir)

Score: 3,75 out of 5

Links:

 Geschreven door Rik BautersComments
No comments yet. You can be the first!
Leave comment
Dit bericht is gesloten. Hierdoor zijn reacties of stemmen niet langer mogelijk.
<