FURYON – GRAVITAS - FRONTIERS RECORDS – OUT NOW

Bij Furyon zijn zanger Matt Michell en guitarist Chris Green degene die de band opgericht hebben. Zij brachten onder de naam Pride reeds een tweetal platen uit in 2001 en 2003. Hun stijl was dan meer als melodieuze rock te omschrijven. De band bloedde dood onder andere door het failliet gaan van hun platenmaatschappij. In 2006 heeft het tweetal de band Furyon opgericht en trad in diverse clubs op. Uiteindelijk bracht de band aangevuld met een tweede gitarist en een ritmesectie in eigen beheer hun album uit in mei 2011. Die was toen enkel via de website van de band te bestellen. Maar de kwaliteit werd ontdekt door Frontiers en eind maart werd dit album door Frontiers opnieuw uitgebracht.

Furyon is:

 • Matt Mitchell – vocals
 • Chris Green – guitars
 • Pat Heath – guitars
 • Alex “Nickel” Bowen – bass
 • Lee Farmery – drums

GRAVITAS

 

Metal in zijn puurste vorm met een snuifje grunge erin verwerkt wordt onmiddellijk naar ons hoofd geslingerd! Zelfs piepende gitaren duiken op in het geluid. Tijdens de single en openingstrack “Disappear Again” valt meteen op dat zanger Matt Mitchell en uiterst veelzijdig zanger is met een groot bereik. Zo horen we een beetje Lane Staley van Alice In Chains in zijn stem en tijdens het refrein komt hij dan eerder agressief en rauwer uit de hoek zoals een Russell Allen. “Stand Like Stone” swingt als een D-cup tiet op een hobbelige weg! Enorm veel variatie valt te ontdekken bij alle instrumenten. Matt schittert opnieuw met zijn super rauwe strot. De rustig-harde opbouw van het lange “Souvenirs” spreekt enorm tot de verbeelding. Een nummer waarin enorm veel gebeurd. Matt slaagt erin om zijn ruwe vocalen commercieel te doen klinken. Het lange middenstuk loopt na een tijdje over in het refrein om na een stilte (fade-out) furieus terug te komen! De laatste minuten bevatten daarbij nog eens veel spetterende solo’s. Een scheurende riff leidt “Don’t Follow “ in dat vooral gekenmerkt wordt door vette hakkende riffs en een heerlijk brullende Matt, die zich hier als een echte sleazy zanger ontpopt! Een rustige start voor “New Way Of Living” met een gevoelige Mitchell. Het nummer slaat echter om in een echte beuker met krachtige drum en uiterst smakelijke gitaren! Lang instrumentaal gedeelte waar de gitaren zich heer en meester tonen en geruggensteund worden door sterk afwisselend drumwerk! “Voodoo Me” is een pak eenvoudiger van structuur, maar o zo aanstekelijk en het blijft onmiddellijk in je hoofd zitten.  “Fear Alone” start opnieuw rustig met een duidelijk aanwezige bas. Als het nummer eenmaal vaart neemt herken ik er op de één of andere manier een beetje Dream Theater in ten tijde van hun “Train Of Thought” album. Ook een snuifje Led Zeppelin valt te proeven en na een vijftal minuten duiken zelfs wat Tool elementen op. Gitaren zwaaien opnieuw de scepter tijdens de intro van “Waste In You”. Het nummer kent verder bereheavy riffs en de piepende gitaarklanken doen me wat aan Zakk Wylde denken. Maar de weergaloze ritmesectie bestaande uit drummer Lee Farmery en bassist Alex “Nickel” Bowen verdient ook een aparte vermelding. De solo’s in dit nummer zetten je op een highway to metal heaven (of metal hell zoals je verkiest!). “Our Peace Someday” kan nog het best omschreven worden als een powerballade met de gekende zacht-hard opbouw! De lange afsluiter “Desert Suicide” start eerder met een mysterieus klinkende gitaar en een opvallend rustige Matt. Maar al vlug slaat hij enkele kreten en het nummer slaat om in een trage beuker met een beklemmend geluid, dat aangevuld wordt met gierende gitaarstukken. Het meest aparte nummer van de plaat dat bij iedere luisterbeurt beter wordt!

Conclusie:
Furyon is er in geslaagd op een dijk van een plaat af te leveren, waarop het stemgebruik van Matt hoge ogen opgooit! Maar ook de beide gitaristen zetten hun beste beentjes voor en laten een enorme variatie aan gitaargeluiden horen! Hun muziek kun je nog het beste vergelijken met een klassiek geschoold metalgeluid met invloeden uit de grunge! Raakvlakken met Alice In Chains, Tool en zelfs een Alter Bridge vallen te horen. Gedurende dit metaluurtje zul je verwend worden met geweldige composities in een uitmuntende instrumentale omlijsting. Deze band moet live ongetwijfeld een revelatie zijn!

 Tracklist:

 1. Disappear Again
 2. Stand Like Stone
 3. Souvenirs
 4. Don’t Follow
 5. New Way Of Living
 6. Voodoo Me
 7. Fear Alone
 8. Wasted On You
 9. Our Peace Someday
 10. Desert Suicide

Score: 4,25 out of 5  

Links:

 Geschreven door Rik Bauters 


Comments
No comments yet. You can be the first!
Leave comment
Dit bericht is gesloten. Hierdoor zijn reacties of stemmen niet langer mogelijk.
<